„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 865
  • 931
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Аз пък си мисля, че той може да се е пропил, защото тя е заминала? Не знам как ще си остави детето на баща пияница. Много тъжно ми стана в този епизод.

# 331
Аз не мога да кажа кой избор е по-лесен. Изобщо има ли 'лесно' в тази ситуация.

# 332
  • Бургас
Сега изгледах 2 епизод! Хареса ми! Страхотна игра на Бахаров!
Не съм чела книгата, но нямам търпение да разбера, кой е убиеца на Явора!
Ще помоля за лс с отговора, който го знае! А виждам,че доста хора са  я чели .

# 333
  • Между гори и планини
Ще се загуби момента на изненада, по- добре да не знаеш. Аз се ядосвам , че любопитствах.
Сега ми е интересно да прочета книгата. Има ли я някъде онлайн ( безплатно?)

# 334
  • Бургас
Ооо,не. При мен все едно е да знам кой е убиеца! Все ми е интересно! Гледам и от двете точки на зрителя. Шемет съм!

# 335
  • Sofia
Ще се загуби момента на изненада, по- добре да не знаеш. Аз се ядосвам , че любопитствах.
Сега ми е интересно да прочета книгата. Има ли я някъде онлайн ( безплатно?)
В “Сторител”.

# 336
И аз искам да знам кой е убиецът?
Сериалът е много интересен и много добре направен. С нетърпение очаквам следващият епизод.
Харесва ми, че не ме натоварва и не го възприемам емоционално. Преди време гледах един български филм "Майките", мисля че се казваше и бях като болна поне седмица след това. Този не ми е толкова депресиращ.

# 337
Karzz, има я и в 4eti.me. Оттам си я свалих и четох на тел., за 2 вечери я изгълтах.
Никоя майка с нормални възгледи и поведение не иска детето й да страда и да гладува, да ходи неугледно и бедно облечено, да няма елементарни неща. На Лидия поведението изглежда като бягство и липса на майчина отговорност, в книгата нещата са по-добре изяснени. Филмът няма време за мислите на родителите, монолозите им, разказите за децата им пред приятели (бащата на Никола).
А в живота има най-различни тежки случаи, в които майките са принудени да действат в разрез с очакванията на обществото и на роднини и родители. И после си носят последствията или отиват в крайностите на всякакви поведенчески и морални отклонения. Самотна майка прави аборт с второ дете, защото едва успява да се грижи за първото; мъж, който не иска да е баща и зарязва майката да се оправя сама; мъж, който иска да е с майката, но е от друга раса / религия, а родителите и роднините на майката са против и оказват непоносим натиск, докато не ги разделят; жени, принудени да работят в чужбина, сами, без бащите, или в различни държави, защото тук за тях работа няма...Е по-добре ли е да си с детето си и да го обречеш на мизерия?! Ами здравето и на майката, и на детето? Ще бъде ли психически здраво, ако е непрекъснато недохранено, ако ходи с износени дрешки и стар телефон, подложено на подигравки от съучениците си? Колко да го поучава майката да стои над материалното, след като срещу самотното й мнение стоят цял клас, че и учители даже?! И се появява учителка като Явора, спасител за децата... ами ако не се появи? На кого да разчитат?
Или рязко на 15 стават възрастни и се превръщат в родители на родителите, или залитат към наркотици, насилие...
Жалко, че спестяват първата история от книгата - на Андрея. Там майката е алкохолик с тежко заболяване, иска да умре, моли детето си да я убие и да спре мъките й, бащата не издържа и има любовница, и Андрея се грижи за алкохолизиралата си майка, следи я нощем и я връща в къщи, пияна...
За филма не мога да преценя все още, но книгата провокира множество въпроси.
Често се питам дали съм добра майка, нищо, че синът ми е над 30. Виждам къде съм грешила сериозно, как съм го наранила, защото от работа и ангажименти не съм му отделяла достатъчно време, без при това да бягам на гурбет в чужбина. За едно дете най-тежките думи на майката са "няма време сега, не ме занимавай, иди да учиш" във всякакви вариации. А детето иска дори само 10 минути посвещаване и внимание...

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 09:55 от BillieCross

# 338
Аз също не виждам тук огромна вина в майката на Дана. Не съм чела книгата, но според мен тя няма добро образование, а само език (от нейната гледачка, както чета тук). Е, къде ще си намери работа само с говорим немски без висше образование, пък дори и в София?! И не забравяйте, че трябва да изкарва пари и вместо алкохолизирания си съпруг. Парите не са всичко, но са едно от най-важните неща. Щом получи парите от германката, тя иска да вземе Дана и да започнат нов живот без алкохолика. Проблемът в ситуацията е, че бащата така е изманипулирал детето, че ще се самоубива, ако е сам, та то не смее да го остави. Искам да кажа, че безхаберните родители  на Никола са много по-ужасни, отколкото майката на Дана. Единствената й грешка е, че не е взела дъщеря си в Германия по-рано.

# 339
  • София
Бях чела книгата преди години, сега я препрочетах и всъщност Явора е добре пресъздаден образ. Тя е точно такава, без да е ярка увлича децата. Даже и описание кой знае какво няма.
Нищо необичайно няма в историите на децата.

# 340
  • софия
Да си кажа и аз моите 5 стотинки 😃 по темата. Първо за книгата -докосва ме доста от  емоционална страна , намерих прилика в събития в живота ми с повече от историите , но не ми допада стилът на писане - не ми е  лесно четима, а пък в Сторител още по-трудно ми беше - не можех да разбере че почва ново действие и ми беше доста объркващо да разбера какво се случва най -вече в частта с полицейските разпити.
Сериалът ми допада за сега.  В книгата ако правилно съм разбрала децата са набори 90, тоест би следвало действието да се развива през период в който доста от родителите на съучениците ми бяха извън България за да могат да си изкарват там прехраната.
Самите истории ми струват някакси недомислени , особено на Дана - едва ли няма други роднини освен баща си , майката би следвало като знае какви са му привичките да помоли някой близък да я проверява от време на време.
За майката на Андреа /може и бъркам името/ не останах с впечатлението че среднощните й разходки са под алкохолно въздействие, мисля че по-скоро лекарствата й са прекалено силни и те я подържат в някакъв делириум.

# 341
  • Другата България
Сега изгледах 2 епизод! Хареса ми! Страхотна игра на Бахаров!
Не съм чела книгата, но нямам търпение да разбера, кой е убиеца на Явора!
Ще помоля за лс с отговора, който го знае! А виждам,че доста хора са  я чели .
Ако сама навържеш заглавието, сюжетът на всяка една история, разочарованието на децата заедно и поотделно от майката в семейството и едва ли не обожестяването на Явора, заместваща именно този образ на майката, и накрая това, че тя напуска /в техните очи вероятно това напускане изглежда като поредно изоставяне/.....отговорът идва сам.
Разбира се, аз чета и много внимателно всички постове тук и си извличам от тях “жокери“, с което в никакъв случай или което в никакъв случай не ми пречи - напротив, благодарна съм на всички, които са чели книгата и разказват, допълват, споделят. Разбира се, може моите тълкувания да са грешни, но за момента имам хипотеза за края. Няма да я пиша тук естествено.

Едит.
Страхотен кадър от изминалия епизод.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 14:43 от Merri_An

# 342
Минавам да кажа, че ако гледате през сайта на Нова, пуснете го през браузъра Brave (има го и за телефон) и няма да има реклами. Много дразни как са ги пуснали на всеки 5 минути

# 343
  • Между гори и планини
Аз гледах първият епизод през телефона от сайта и нямаше реклами.
Вторият епизод гледах пак през сайта на живо - нямал реклами. Дори се изненадах, защото те са една от причините да не гледам телевизия.

# 344
Аз едва сега изгледах еп.2. Освен Бахаров, прекрасно се справи и актрисата, играеща Дана. Смятам да си пусна книгата в Сторител, заинтригува ме.

Общи условия

Активация на акаунт