„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 679
  • 931
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Родителите показаха това, което трябваше. Абсолютни егоисти и манипулатори.
Бащата за кратко а-ха да почне да се държи човешки и извади клишетата от учебниците по психиатрия.
Майката за мен си пасваше. Дори говоренето през зъби и абсолютната липса на присъствие съответстват на това, което е в книгата.
Действията на Деян - при тийнейджърите, когато са объркани, отхвърлени и под стрес, няма логика.

Нещата в живия живот са още по-страшни. Преди дни в трамвая попаднах на сходна сцена между майка и 14-годишната ѝ дъщеря. Все едно от филма беше извадена. Ама по-страшна даже. Майката тъкмо прибираше дъщерята от токсикологията, но такива ги бълваше, че на мен ми се прииска да се напия до безпаметност.

# 541
  • София
Хубав епизод, но ми липсваше нещо, за да ме хване.
В началото ме дразнеше говора на майката, но в един момент и свикнах и дори смятам, че заради това е била избрана за ролята- съскането много помагаше за изграждане на студения, безчуствен образ.
Бащата се справи добре, но в този епизод блесна единствено Деян.
С тези дълбоки очи, насълзени в повечто сцени говори и влиза сякаш в теб, страхотен актьор.
Браво, Светлозар Янакиев!
Не успяха да покажат силна връзка между брат и сестра, но ни внушиха обсебващата обич на Деян към сестра си, сякаш не съществуваше друг свят за него- чака я след балет, отива на работата и, звъни в междучасията, прекарва си свободното време с нея, задушаваше я.
И точно това показа Бояна, не знам, дали по сценарий или за актьорската игра на сестрата, но при нея обичта не беше споделяна със същата сила.
Тя си имаше отделен живот, в който се чувства добре, забавно и е да прекарва време с брат си, да ходи на кино с него или да го посети в училище, но емоционално на нея и е добре при майка си.
И според мен, тя при всички положения щеше да замине за Америка вместо да живее в малкия апртамент с баща си и брат си.
При Лора Ахтарджиева като Бояна ми липсваше нещо, не вкарваше дълбочина в сцените, в погледите, можеше и повече.

# 542
  • София
На Бояна майката ѝ втълпи, че близостта им е вредна за брат ѝ. Тя ясно си каза, че визата им е за трима човека и оставането на Бояна може да ги лиши от виза.
Момичето просто се уплаши от "отвличането" и затова се поддаде.
Мен ме потресе тази "обич" от всеки от родителите само към "неговото" дете.

# 543
  • София
Аз не усетих Бояна на всяка цена да иска да живее с брат си.

# 544
  • Другата България
Аз също.
Усетих го точно както си го описала ти.

# 545
  • София
При близнаците често има един водещ и един, който е свикнал да се подчинява и да го направляват. Невинаги е така, но тук го бяха показали.
И е нормално тя да е податливата, защото майката я приласкаваше и се усещаше обичана от нея, докато Деян реално никой не го искаше. Бащата беше като робот.
Актьорът направи сходна роля в друг сериал (криминален профайлър) и там показа много по-различна емоция. Тук беше точно като в градските легенди за професорите, които не виждат по-далеч от професионалните си интереси.

# 546
  • Между гори и планини
Аз майка на момчета, знаейки колко са чувствителни, на пук на мнението, че момчетата са като пънове, преживявам епизодите с момчетата по- силно. Но играта вчера на главният герой си беше идеална!

# 547
  • София
За мен този епизод беше много силен, направо ми идеше да прегърна Деян през телевизора. Отхвърлен от всички, загубил всичко, което му е било важно и ценно - родителите, треньора, сестра му го предаде, накрая и Явора. Не знае как да се справи с емоциите си и реагира първично. А бащата - егати психиатъра, вместо да го прегърне, щял да се разправя с него. Такова страдание и безпътица пресъздаде този талантлив младеж, страхотен! Браво!

Подкрепям Доня Дафина относно момчетата - ами те са не по-малко чувстелни от момичетата, само дето сякаш нямат правото да се изразят по начина, по който е прието момичетата да реагират. Ми така, де, едно момиче в пубертет има право да плаче, да си сменя настроението, да е нещастно, да е хиперщастливо, да блъска врати, да споделя с приятелки, но от момчето се очаква да реагира разумно, овладяно, аналитично и да преработва всички емоции сам. Съответно момчето знае, че това се очаква, иска да е "твърд като скала", опитва се, но ако не успее да се справи, често избива към някаква форма на агресия. Никола е представен като по-меланхоличен тип, преждевремннно пораснал покрай незрелите си родители, обаче Александър и Деян са типични младежи в драматична ситуация, с която не мога да се справят.
Много е интересно как всеки "усеща" нечия драма по-силно от другите, най-вече спред собствените си възприятия, демони, живот. Понякога ми е още по-инетересно да чета тук различните погледи върху една и съща серия.

Аз ли изпуснах, или не споменаха, че Деян и Бояна са близнаци? Прочетох го тук, но не знам дали е препратка от книгата, или е казано в серията. Че са брат и сестра е ясно, но близнаци ли са?

# 548
  • София
Близнаци са, Явора сама каза, че и е странно, че не са заедно в един клас.

# 549
  • Между гори и планини
Те не само не са в един клас, ами май и в различни училища. Това пък не мога да разбера, настойчиво да се разделят близнаци. И това с баща психиатър. Ама то обущарят бос ходи по принцип.

# 550
  • София
Най- вероятно родителите живеят далеч един от друг и на всекиму е по- удобно да запише детето близо до тях.
Напълно се вписва в егоистичните им образи.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 09:49 от Иля

# 551
Най-силният епизод за мен до момента,в книгата пак ми беше жал за Деян и Бояна,но тук много добре го представиха.Спестиха някой неща,омекотиха бащата,който там е професор хирург и въобще не му пука за разделянето и Деян,иска да направи напук на жена си и отказва да вземе и двете деца,въпреки че Деян го моли многократно.Там Бояна също много страда,даже заминават няколко дена преди края на книгата,тук заложиха на драматична раздяла.Нарочно беше глупостта с колата,да се уплаши и разграничи сама Бояна.В книгата тръгва насила,явно тук не искаха да го показват.Иначе майката и там е безчувствена кариеристка,тук даже не знаеше как да си прегърне детето.Намразих я буквално,съскането и и вдървената и игра много подсилват образа и помогнаха за това.
Обаче си пролича колко първичен е Деян,буквално го изоставиха всички.
Следващата е Калина,хич не ми хареса от промото как са и осъвременили историята,ще видим какво са измислили.

# 552
  • София
О, малко късно виждам, че има такава тема! Браво! Hug

Хубав епизод, но ми липсваше нещо, за да ме хване.
....
При Лора Ахтарджиева като Бояна ми липсваше нещо, не вкарваше дълбочина в сцените, в погледите, можеше и повече.
Много съм съгласна с написаното от теб, Иля!
За мен в този епизод също ми липсваше онова чувство, което сякаш те сграбчва за гушата и не ти дава да дишаш от вълнение и емоция!
От серия с тайминг 1,30ч, е оставено онова, което режисьорът и монтажистът преценят.
Липсваше ми "партизанщината" при близнаците, онази борба за оцеляването им заедно, въпреки родителите. Липсваше ми моментите им на заедност, спомените им заедно, гледането в очите, както е по книгата....Затова, пък видяхме отново кадри от любимият филм на режисьора - "Тилт", което също открадна екранно време за героите..
Орязани бяха сцени с Бояна и майка и в колата, където тя плаче и се моли на майка си, да не ги разделят с брат и. Където майка и и обяснява, защо трябва да се разделят двамата и те трябва да заминат, защот тя ако остане, това ще повлече и брат и надолу и че това и за двамата няма да е добре.
Липсваше сцената, в която Бояна чака брат си след училище, говори с Дана....Че тя - за него, както той  -за нея....
Липсва сцената с контакта между бащата и Бояна...Дума, реплика един към друг нямаше...
На екран ще виждаме само това, което тайминга и...монтажистът позволява.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 08:42 от kopche

# 553
Когато преди време четох книгата, макар че същата не ми хареса най-вече заради стила на писане и изразяване на авторката, една от историите, които ме докосна най-дълбоко и ми въздейства най-силно, бе именно тази. В романа много по-добре бе пресъздадена силната връзка, съществуваща между брат и сестра, между близнаците, както и изгарящата болка от раздялата, отколкото на екрана, вкл. и изключителният егоизъм на родителите им, както и тяхната себичност. Актьорският състав също така допринесе за впечатлението ми, особено женската част от него.

# 554
Досега най-нелепо изграденият образ за мен е този на Явора. Играта на актрисата също е ужасна. Имам чувството, че е с ботокс или не знам какво и затова не успява да изрази плътно някакви емоции, било то на загриженост, тревога, радост.

Общи условия

Активация на акаунт