„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 750
  • 931
  •   1
Отговори
# 765
  • Бургас
Изобщо не ми хареса финала!

# 766
Няма как да сте очаквали хубав финал,Явора показа какво можеше да стане,как всеки родител можеше да задържи детето си да не иде на срещата и да не се стига до този край.Един да липсваше и може би нямаше да си изсипят върху нея цялата злоба и жлъч.Във фейса са неадекватни,пренаписват сценария,измислят си,явно малко хора са вникнали в смисъла.

# 767
Не съм писала досега в темата, но се включвам с мнение след финала.

Смятам, че сериалът беше твърде предвидим и още от началото беше очевидно, че Явора е убита от децата. За мен финалът беше напълно очакван и затова може би не ми се стори интересен.
Историите в сериала обаче бяха чудесно пресъздадени и за съжаление това е реалността в много български семейства.
Хареса ми актьорската игра на всички и децата, които бяха избрани за ролите също според мен се справиха на добро ниво. Нищо общо за сравнение със синът на Евтим Милошев и "Всичко за сина ми".

Сериалът не мога да кажа, че беше и разтоварващ, защото историите на всяко от децата беше тежка и тъжна.

# 768
  • София
На мен сериалът много ми въздейства, единствено в първия епизод секс сцените ми бяха леко в повече, но всичко останало беше в точните дози, накара ме да се замисля. В момента се намирам пред нов професионален избор и ми дойде в точното време за работа с деца. Не бях чувала за книгата, а и едва ли бих я прочела само по написаното в нета за нея. Финалът ме разтърси, не заради убийството, а с показването, че ако вкъщи има кой да те прегърне, животът е различен. Надявам се повече хора да осъзнаят, че нищо не може да компенсира близостта и пълноценното време с децата. Радвам се, че темата за семейната среда се засегна в национален ефир. Колкото и перфектни родители да сме, децата винаги ще получат някакви травми, които са част от израстването им, но последствията се поправят по-лесно, ако в семейството има внимание и емоционална близост между родителите и децата. Дефицитът не се знае как и кога ще избие, но със сигурност ще. Силен сериал, много силен.

# 769
Някой ще разкаже ли историята на Андрея?

Блестящ Вергов. Актрисата, която игра Лия в нейната история не ми хареса особено.

# 770
  • София
Възхитена съм от сериала въпреки слабата първа серия, която бих заменила с историята на Андреа, ако е задължително да бъдат само шест епизода.
Бих завършила с историята на Калина както е в книгата и финалът щеше да е силно въздействащ и покъртително горчив, защото този сериал заслужа страхотен финал.

# 771
  • Другата България
Аз също съм с положително мнение като цяло, от сериала.
За финала съм раздвоена, вероятно първо - защото предвиждах такъв финал /но мислех, че някое от момчетата ще убие Явора, залагах на ....Алекс ли беше момчето с футбола?/
И второ - защото благодарение на съфорумки тук се изпляска открито това, което ще се случи на финала, въпреки нежеланието на голяма част от пишещи и четящи да знаят въпросния финал, въпреки хипотези и предположения, каквито имаше почти всеки.
/А когато очаквам нещо и то е предвидимо, лично за мен цялото удоволствие от това да вникна ЗАЩО се е стигнало до там се губи./
Да не говорим и със слабата /от гледна точка на замисъла/ история на Лия, но благодарение на съфорумката, която през целия сезон споделяше историите от книгата съм наясно защо завършиха с нея.
Та, като цяло - много добър български сериал, било то и мини такъв, един от най-добрите що се отнася до съотношение замисъл - актьорска игра - поука, която всеки трябва да извлече от случилото се, във всеки един епизод. В последния епизод много добра игра на Искра Донова и Вергов, не, че съм очаквала друго. Боряна Братоева се разгърна накрая и тя.

За мен най-въздействаща си остана историята на Дана.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 00:18 от Merri_An

# 772
Искате да ми кажете, че този сериал, който го рекламираха като едва ли не разтърсващ и отличавщ  българското кино на международната сцена, отне шест  четвъртък вечери по 1 час от живота ми, за да видя наистина трагичните истории като тези на Дана, Калина и Алекс, и накрая да приключи със смъртта на тяхната учителка и уж “приятелка”, но не защото тя се е самоубила или някой от родителите и вижда сметката, а защото е наритана като куче от своите ученици “приятели” на които тя подава ръка емоционално и дори с материална помощ? Ебати бозата, честно! 😆😆😆 Толкова хенгклифване, накрая за тая бълвоч. Турбо простотията, и това даже и на фестивали е представяно… Българското кино има наистина добри попадения, това за съжаление не е сред тях. След края се чувствам като тези бесни и ментално изкривени келешчета и бих постъпил по същия начин както направиха те, но със сценаристите и екипа на тоя “сериал”, който съм убеден че разваля напълно сюжета на книгата ( за която м/у другото се чуват доста по-позитивни отзиви).

# 773
Скучна ми беше историята на Лия, но развръзката на сериала много ми "хареса". Ще е супер ако някой разкаже липсващата история и каква е реално историята на Лия в книгата.

# 774
Финалът беше неочакван, защото не мислех, че ще завърши с монолог на Явора, който намирам за напълно излишен и с някаква абсурдна песен.

За това кой е убил Явора - а, добро утро. При всички показани кадри беше ясно, че децата най-малкото са свидетели и неволни участници. И това ясно мисля, че стана още от втория епизод.

Липсва ми завършеност на сериала. Не знам защо очаквах да покажат как ги арестуват и реакцията на родителите им при това, разговорите със следователите, психолозите.

Объркана работа.

# 775
Сериалът е много по-слаб от книгата, а и доста претрупан. Тъй като четох книгата преди десетина години, реших да си я припомня в Сторител. Петя Силянова я пресъздава брилянтно!

# 776
Аз очаквах повече от финала. Нещо неочаквано, шокиращо...а то още един монолог, и наистина децата пребиват учителката, която иначе обичат! Историята на балерината също не беше въздействаща. Вергов е много талантлив, факт.

# 777
Скучна ми беше историята на Лия, но развръзката на сериала много ми "хареса". Ще е супер ако някой разкаже липсващата история и каква е реално историята на Лия в книгата.
Лия е балерина, но със спорни качества и не е приета в балетно училище. Остава възможност да учи извън България, но семейството не разполага с пари. На бащата - писател предлагат литературна награда и семейството е обнадеждено. Но става ясно, че зад тази награда стоят непочтени хора(мутренските години) и бащата отказва наградата. Майката разбира мъжа си, обича го, защото е такъв. Лия е огорчена.
С историята на Лия се разкрива ситуация, в която децата и в любящи семейства могат да се чувстват огорчение и самотни.

Финалът, вкл и на книгата за мен е някак изкуствен. Нелепа асоциация с историята на Христос-от "Осанна" до "Разпни го". Ако в тези деца е посадена истинска любов и са погледнали чрез своя кумир за доброто, биха се тръшкали, обвинява ли, но чак да трепят, малко в повече е това.
Аз като ученичка съм имала такава учителка и класна. Всички, абсолютно всички я обичахме. Нейните часове бяха удоволствие, тя винаги беше спокойна, нямаше при нея напрежение. Всички много се старае хме и се стигна дотам, че при инспектор ска проверка я обвиниха, че ни е преподала урока предварително. А урокът беше дори две страници напред. Водеше ни по екскурзии, канеше ни на гости, подготвяше ни ни за музикални фестивали. Впоследствие се разбра, че е била огромна подкрепа на децата от класа с проблемни семейства. И си тръгна, незнайно защо, отиде в друго училище. Единствената ни реакция беше да правим фасони на следващата учителка, а и тя не беше лош учител, обаче бойкот. Директорите дойдоха да се разправят с нас. Днес любимата ни класна е канена на сбирките на класа, всички я обсипваме с обич десетилетия по-късно. Имаме си група на класа, общуваме с нея.

Искам да кажа, че обичта и доверието пораждат обич и доверие. Не може да се превърне в звяр от едното нищо, не и към човек, който е породил най-светли чувства в теб. Пък и не са бебета, все пак за да се чувстват безпомощни.

Не зная каква е истинската история, в която момичетата убиват съученичка и Т. Димова казва, че е първоизточник на нейна а история в книгата. Но чак такъв диапазон от крайни отношения едва ли е имало там.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 07:04 от Светкавица

# 778
Абсолютно съм съгласна с последното мнение. Нелогичен завършек, изсмукан от пръстите с цел… и аз не знам каква… да е неочаквано, да има шок, драма, но не и истина. Ако внушението е, че въпреки любовта, едни деца са способни да убият, защото злото в живота им е по-силно, то да дърпаме шалтера и да се приключва.

# 779
  • София
Внушението е, че счупеното в семейството, трудно ще се залепи отвън, колкото и грижа, разбиране и подкрепа да дава човек.

Общи условия

Активация на акаунт