„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 651
  • 931
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Изчетох ви.
Моля да не издадете какво се случва с Явора. Най-логичното нещо е да се е самоубила, но може и да е убита от някоя психо майка или ученик.
Окей съм със спойлери в темата. Стига да не се издава открито.

Обаче прочетох два поста които силно ме обезпокоиха. Да разбирам ли че няма поука от сериала? Послание? Някакво градивно развитие или нещо там. Защото едва ли не подразбирам две неща.
1) Майките са антагонистите в сериала. По една или друга причина.
2) Няма нищо хубаво. Все едно гледаш документалка по вече ясен случай, който е гаден, мрачен, жесток и няма лъч надежда.
Чел съм такива романи и и съм гледал такива филми. Не са ми любими, но не винаги е необходимо да има развитие, обрат, изкупление и просветление. Понякога просто показваш най-лошото. А поуката остава за след надписите като тълкувание и е строго индивидуално.

Така ли е?

# 91
Дяволо, няма как да няма поука. То вече от един епизод се видя, че неадекватни родители съсипва децата си и им нанасят тежки, понякога непоправими травми. И как доброто отношение и любовта са им необходими и ги мотивират - в лицето на Явора.

# 92
Моля да не издадете какво се случва с Явора. Най-логичното нещо е да се е самоубила, но може и да е убита от някоя психо майка или ученик.
Ама то тази история не приключили заедно с епизода? Втори епизод ще е съвсем различна история, правилно ли съм разбрал? Щом са 6 епизода, 6 истории...

# 93
  • София
Дизилер, погледни няколко поста под твоя предишен, колко ясно обясних, как ще се структурира сериала.

# 94
Благодаря. Сега го видях. Има си някаква нишка явно. Уж го прочетох, ама като се разсейвам, гледам "Един за друг" и ми говорят на главата, така се получава ,хаха.

Юлиан Костов... още не съм го гледал в "Белият лотос", само си свалям сериите и като остане време, ще изгледам третия сезон.
Гледал съм го само в "Африка-звездите сигурно са полудели" по БТВ, той беше от най-добрите участници там. Но това беше през 2013 или 2014, сега вече е одъртял, хаха. Не мога да дам оценка след един изгледан епизод.

# 95
Прочетох сюжета на книгата и ще си спестя останалите серии,не искам да се натоварвам с психарии. Затова не гледах след 1 епизод Есента на демона.

# 96
  • Другата България
Историята е една, случилото се с учителката Явора, покрай това ще проследят взаимоотношенията на няколко деца от класа на Никола с техните семейства в отделни епизоди.
Общото между всички ще бъде липсата на любов от страна на майката.
И аз така го разбрах още от анонса преди да стартира сериала снощи.
Разбира се, не очаквах случилото се с нея да е с трагичен и фатален край, признавам си, че не съм чела книгата.
По принцип избягвам тежки и натоварващи и филми, и сериали, но този го започнах и ще го догледам защото мисля, че много сериозно засяга наболели житейски ситуации и събития, случки, които за съжаление са все по-често срещани в българските, а и не само семейства.
Това, което не ми хареса е защо се разглежда отношението само на майката, защо фокусът е само върху нея. Всъщност, разбирам защо, но поне според мен “осакатените“ деца са плод на отношението и на двамата родители към тях, не винаги, но почти. Явно в този сериал е така, защото в книгата е така. Проблемите обаче са много, много по-надълбоко.
И да, изключително нелепа беше случката с Никола, който гледа извращенията на родителите си през прозореца, и ....се случва това, за което ви питах, че не бях сигурна. Такива хора, с такива....мероприятия, и няма да се подсигурят със сигурност, че са сами....той пък си влезе и никой не го видя, и никой и не разбра, че е там през цялата нощ....нелепо ми се стори.
Другата нелепица беше това с колието. Кога го постави в чантата на Явора?
Дреболии, на фона на всичко останало, но ....

# 97
  • София
Дяволо, няма как да няма поука. То вече от един епизод се видя, че неадекватни родители съсипва децата си и им нанасят тежки, понякога непоправими травми. И как доброто отношение и любовта са им необходими и ги мотивират - в лицето на Явора.

По-скоро имах предвид развитие на героите в историята към по-добро, градеж или пък обратното.
Посланието и поуката са ясни още от епизод 1. Не се изразих точно, защото бързах много и писах от телефона.

Значи 6 епизода, 6 истории, а в последния 6-ти епизод ще видим финала на историята и какво точно се е случило с учителката. Може и да са 5 историите. За да има повече време за всички останало в последния епизод.
Добре са го измислили. Явно следва плътно романа и май няма разлики дотук от това което прочетох с тази разлика, че тук смъртта на учителката е в самото начало, докато в романа разбрах, че си е на финала.
Аз не си спомням досега да е имало подобен сериал у нас. Така конструиран, а и толкова брутален.

# 98
  • Другата България
“Алфа“ го конкурира по бруталност.
Въпреки недовършения финал.
Тук поне се надявам да има ясен финал.

# 99
  • София
В романа историите са 7.

# 100
  • Между гори и планини
И аз прочетох сюжет на книгата. Прекалено ми е брутален.
И защо МАЙКИТЕ? Защо само ние имаме отговорност за отглеждане на децата? Защо не е бащите, семейство?
Имаше описание за смъртта на учителката, доста брутално, и обяснено - смъртта като сексуален акт... Отврат!!!
Посланието е ясно - разбити семейства - разбити деца или както Фройд казва - майката като начало и край.
Едно време работех в книжарниците и имаше енциклопедия на най - закоравелите престъпници. Четох я , като психологически анализ, кое и как сформира човек, който от чисто и невинно дете, става престъпник. Отговора е - детството и преживените травми. Но в това нямат вина само майките.
Вероятно ще пропусна останалите серии, много натоварващо ще ми дойде. Българското кино е прекалено пунктуално и брутално реалистично. А някои неща могат само да се загатнат, като например сади мазо момента.

# 101
  • София
Доня, защото авторката е разнищила майчиното влияние върху децата. А и мечтата на Явора е да е майка.
Може пък сега някой да напише роман "Бащите" или "Семействата", но все още не е.

# 102
Съгласна съм. Не разбирам този похват - да е брутално, реалистично, отблъскващо.
Има начин да се внуши нещо и без да се покаже в детайли.
Интересни са ми младите актьори. Ще  дам шанс с още 1-2 серии.
Бащите са не по малко важни от майките. Дори да отсъстват.

# 103
  • Другата България
Аз пък мисля обратното.
Не харесвам сладникави истории, които нямат нищо общо с реалността.
Да, брутално е, защото реалността е такава, и става все по-брутална.
И за това да са такива децата /ни/ носят и имат вина именно родителите, но и не само.
А и обществото като цяло.

Да не говорим че нашето кино е едно от най-малко бруталните.
Просто защото нямаме добри сериали с такава тематика.

# 104
  • София
Тези дни гледам криминални влогове. Реалността е много по-брутална от романа, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт