„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 777
  • 931
  •   1
Отговори
# 180
Колкото помня от книгата е, че Никола го оставяха с някаква Жени и той възприемаше нея за майка, даже казваше на съпруга ѝ - деди. Още помня, че тя самата акцентираше на аборта и че не е направила такъв от глупост, а не защото не иска. Може и да има още детайли, но определено тези двата сякаш са така както ги помня. Ако не е така, моля някой да ме поправи, може и да не я помня толкова добре. 🤣

Определено в книгата аз останах с впечатление за това отчуждение от родителите му и че някак нямат идея как да се държат с него. Смятам, че истериите на майка му са за това. Никола да си мисли, че много го обича. Просто тя самата не знае как да го покаже според мен и от там и той самия не е наясно как се чувства. Орльо, не си го спомням от книгата признавам.

# 181
В книгата Никола е зарязан на осем месеца в седмична ясла,като дори са го забравяли със седмици да го вземат,тази готвачката Жени и мъжа и са го гледали вкъщи през уикенда.Многократно е натъртено,че майка му не се интересува от него,иска си почивките и кариерата,там е международен модел.Бащата си е все мутра,наркотици и трафик някакъв се споменаваше.Та да презадоволен е,но самотен,нещастен,обожаващ майка си и намира идеала си за нея в Явора.Затова и се обсебват всички така от нея.
Допълвам се.Майката на Никола отказва аборт защото я е страх от гинеколози,прегледа на който я води майка и я травмира и засрамва.Чисто егоистично.В книгата многократно разказва на всички,че добре че е родила млада,сега няма време и желание само кариерата и е важна.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 21:46 от Лещичка 💙💚

# 182
Майката на Никола отказва аборт защото я е страх от гинеколози. Прегледа на който я води майка и я травмира и засрамва.
Това е дословно предадено и във филма. Като причина да откаже аборта. Не защото е искала бебето. И го каза на сина си като единствена причина той да съществува.

# 183
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Нека разграничаваме Никола в книгата и Никола в сериала.
За хора,които не са чели книгата или въобще като за еп 1 в нов сериал,зрителя наистина не разбира защо е вечно недоволен и досаден.
Няма логично обяснение за поведението му и ни го представят като разглезено,богаташко дете,на което все нещо не са му угодили.
Ако бяха споменали частните занимални,че не са го търсили със седмици или вмомента го подритват и все едно Никола го няма вкъщи,тогава щепе да има логика. Сега обаче такава няма.

Интересно кой е убил учителката? Разумно е да си мислим,че това е майката/евентуално бащата,но аз няма да се изненадам да е Никола нередумишлено. (нещо се скарват, той я бута,тя пада и така).

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 04:59 от Adoralova

# 184
Така представено (в книгата), семейството на Никола е ужасно. Но пък звучи и доста невероятно да има чак такива родители.
Бих помолила тогава след всеки епизод да сравнявате съответната историята от книгата и от епизода, особено ако пак има много съществени разминавания.

# 185
На мен също ми е интересен паралела между книгата и сериала и какво реално са разбрали "зрителите".
Явора я дадоха с рана на главата на кадъра и с отворени,невярващи очи от случилото се.
За мен най-тежката история беше на Калина,принципно е последна,но ще видим кога ще я излъчат.

# 186
Назад някой беше написал финала, аз няма да го напиша. За мен книгата е “гадна”, отврати ме много. Знам, че това са нещата от живота и т.н. обаче просто е много тежка за приемане.
Накара ме много да мисля след това, все още се замислям за някои неща. Няма да продължавам, че ще напиша много дълъг и безмислен за темата пост. 😆

Надявам се, в другите епизоди да вкарат повече от книгата, а не само основната идея. От 1 епизод - не изпитах това, което от книгата.

Мисля, че епизода с Андрея аз лично няма да го изгледам.

# 187
Adoralova, ти май си единствената, която тълкува по този начин ситуацията на Никола.
Аз също не съм чела книгата (слушах само първата глава в Сторител), но ми е пределно ясно защо се чувства така.
В обкръжението на сина ми също има такива деца. Много богати родители, които на всеки опит за внимание, отговарят - нали съм ти осигурил луксозен живот и съм ти дал 100-200-300 лв. на ден, кво ме занимаваш, оправяй се!
За пръв път се сблъска с това в 5 клас и беше потресен колко незаинтересовани от децата си родители има.

# 188
Ами това с парите за мен е същото като таблет/телефон-не ме занимавай,не ме интересуваш,прави каквото си искаш.
За мен края е напълно логичен,няма да издавам и аз повече,нека не разваляме удоволствието на гледащите.

# 189
Не става въпрос само за вниманието, а и за това, че в случая за мен родителите се държат много инфантилно. Аз да бях, това щеше много зле да ми се отрази.

# 190
Нито съм чела книгата, нито някакви предварителни коментари относно съдържанието.

И въпреки това, стана ми пределно ясно каква и защо е драмата на Никола.
Някои неща няма нужда да се филмират, те сами се подразбират "между кадрите".
Като ги гледаш майката и бащата, личи родителския капацитет и без подробности.

Но това за забравеното дете беше споменато в епизода. Сега, ако някой го е пропуснал...

# 191
Наистина беше споменато това със забравеното дете.
Първоначално реших, че е било единично, епизодично и за съвсем кратко - в смисъл тръгвам си от магазина и след 5 мин се връщам да си взема бебешката количка с бебето.
Така се хилеха двамата, все едно е била някаква забавна случка.
Не съм чела книгата и представеното в епизода ме подведе.
А всъщност разбирам от коментарите тук, че Никола системно е бил оставен или забравен някъде.
Даже мисля, че думата забравен хич не е подходяща за постъпките на родителите. Не мога да намеря обаче подходящ термин.
Не може никой да ме убеди, че хора без ментални увреждания ще си забравят детето за какъвто и да било период от време.

# 192
  • София
Сериалът е осъвременен и затова вероятно са премахнали седмичната ясла от сюжета.
В книгата той ходи на седмична ясла, а през уикендите Жени и деди го взимат у тях, защото родителите го "забравят" и ги компенсират финансово.
За седмици и месеци ства въпрос.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 10:27 от Fever Ray

# 193
  • Glasgow
В сериала споменаха, че са го забравили и не знаели в коя ясла/детска градина е.

# 194
  • София
И в книгата бяха забравили, защото с месеци не са ходили.
Просто сега няма седмични ясли вече, но всеки може да си го допълни с идеята, че някой друг го е водел и вземал (бавачка) и затова не са били много наясно.

Общи условия

Активация на акаунт