„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 774
  • 931
  •   1
Отговори
# 195
Сериалът е осъвременен и затова вероятно са премахнали седмицната ясла от сюжета.
В книгата той ходи на седмична ясла, а през уикендите Жени и деди го взимат у тях, защото родителите го "забравят" и ги компенсират финансово.
За седмици и месеци ства въпрос.

Точно!
В книгата, веднъж той си мислел, че ще отиде отново с Жени при деди, но ненадейно се появава майка му, и той не иска да тръгне с нея. След този случай го местят от тази ясла, и той  никога повече не вижда Жени.

# 196
Майката на Никола е в ситуация "дете ражда дете". Отхвърлена от родители, за сметка на това с богат и ултраревнив мъж, красавица и повърхностна веселушка. Каква да бъде освен безотговорен родител? Рая Пеева играе ролята си дословно по книгата, само не е с тъмна коса до кръста.
Актьорите играят съвсем адекватно , точно като героите от книгата. Извадени от анонимност тежки семейни истории, липсващи институции, строшени психически деца... хиляди ги има, но да ги гледаш от илюминатора на собственото си семейно благополучие някак не е гот, нали.
Синът ми имаше съученик, чиито родители са се разхожда ли голи и даже съвкуплявали в дома им, като нещо "нормално". Момчето беше станало крайно агресивно и тормозеше класа. Аз самата съм била за кратко учител, че и курсов ръководител. И то в средата на 90-те. Е няма да разказвам колко тежки истории са имали учениците ми, с починали родители или такива за психиатрия, или деца на богати хора с тежки дефицити... и книгата, и филмът са извадка от реалния живот. Ще гледам докрай, интересно ми е как е интерпретирана книгата и коя от останалите истории ще пропуснат - на Андрея? Калина? Александър?

# 197
Billie, много точно казано. Децата могат да имат еднакво тежки за тях травми, независимо дали растат в охолство, с алкохолик или без един родител.

# 198
И аз съм била около 7 години преподавател на ученици от 9 до 12 клас, че и класен ръководител.
За нищо подобно не мога да се сетя.
Най-вероятно не съм била класна тип Явора.
С първия ми випуск разликата във възрастта беше 7 години, никой никога не ми е говорил на "ти".
Споделяха си разни неща децата, но нищо толкова шокиращо и брутално, както в сериала.

# 199
Според мен имаше как във филма да се представи историята на Никола така, че да няма съмнение, че е забравян многократно и че е гледан от друг. Защото колкото и да си добяваме в историята, то ще е на базата на опит и реалност, а ми е трудно да се съглася, че масовата реалност е системно забравяне на детето и изцяло гледане от чужд човек. Поне в обкръжението си не съм имали такива хора, не съм и чувала за други, освен семейства, в които родителите си на гурбет и децата в България са оставени на баби. Единствено знам къде в града ни, по-скоро извън града, беше седмичната ясла, т.е. знам, че съществуваха такива. Примерно, вместо "помниш ли, когато го бяхме забравили в яслата", можеше да бъде "как го забравяхме в яслата". Така и нечелите книгата щяхме да се сетим, че става въпрос за често повтарящо се действие. Можеха и с едно изречение да подхвърлят за тази Жени, която го е водела и гледала. Нямаше да отнеме много екранно време и пак щеше да има време за садо-мазо сцените, на които доста наблегнаха. Вярно, че когато коментираха забравянето в яслата се хилеха така сякаш се кефеха на себе си, че са го направили, но то с такава актьорска игра е трудно да разбереш дали толкова могат да играят или това искат да ни внушат. Разбира се, не изключвам паралелно със следващите истории да надграждат тази с Никола и да разберем още за родителите му.

Както и да е, нали за това пък е темата - да коментираме и разясняваме. Важно беше да се разбере, че реалността за Никола е била много по-тежка.

# 200
Ама всичко това е гледната точка на Теодора Димова и не е нужно непременно да е истина.  А и по начина, по който пише, не мисля, че Т.Димова е много на център. Но... мое мнение.

# 201
Да, масовата реалност не е баш такава, че системно родители да забравят децата си в детски заведения, но това не значи, че няма и такива родители.
Аз класна не съм била, но съм работила като детска учителка, и няма да забравя едно момиченце, чиито родители системно не идваха да взимат от детската градина. По-точно, майката заминава за нощна смяна, и бащата трябва да вземе детето, но той се насвятква с алкохол и заспива. Познайте колко пъти трябваше да  водя детето до тях след работа, и в какво състояние го посрещаше бащата.
И други случаи имам от детската градина, с други деца, за които съм сигурна, че също имат травми от неадекватни родители.
Та, недейте така да си мислите, че нещата са преекспонирани.Имало е неадекватни родители, има, и ще продължава да ги има.

# 202
И аз съм била около 7 години преподавател на ученици от 9 до 12 клас, че и класен ръководител.
За нищо подобно не мога да се сетя.
Най-вероятно не съм била класна тип Явора.
С първия ми випуск разликата във възрастта беше 7 години, никой никога не ми е говорил на "ти".
Споделяха си разни неща децата, но нищо толкова шокиращо и брутално, както в сериала.
В книгата е прекалено засилен този трагизъм в семейните ситуации, за което и самият начин на писане допринася. И аз не съм била учител като Явора, никой не си е помислим да ми говори на ти или на малко име. Но "проблемните" деца се наблюдаваха от повечето преподаватели и всеки се намесваше според собствената си степен на човечност.
Явора обаче минала границите. Получило се е непоискано добро , довело до зависимости и с непредвидими последици. Не можеш да си морална протеза на 19 младежи.
Финалът ми напомни на този от "Парфюмът", филмът е спазил книгата.

# 203
Тотално съгласна с Били.
Какви са тия "среднощни" седянки с този и онзи ученик и тия срещи на "нашето" място.
Има хиляди начини да се прояви емпатия и да се помогне в някаква степен и тези начини не включват по-горе изброените 2 факта.
При подрастващите е много опасно да се мине границата.
Те започват да те смятат за една от тях, за равна на тях.
Според мен трябва да го има задължително необходимия процент респект към обучаващия, без значение коя година и кой век сме.

# 204
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Аз пък съм на мнение,че книгата (и евентуално сериала,защото не сме сигурни колко ще се водят от книгата) въобще не са огледало на реалноста,а досадно подсилена драма и трагизъм,с цел сензация и продажби.Нищо повече.

И аз съм била в бг училище,във френско също, стотици съученици съм имала и за нито един подобен случай не мога да се сетя.Нито един. Имало е деца,разглезени и високомерни,имала съм и съученичка,която спеше с дрехите си (че и понамирисваше) ,защото майка й не можеше да плаща парно зимно време.

Но чак пък такива емоционални, трагични, опустошителни ситуации мисля,че са крайна рядкост.И всички тези deranged деца в един клас?

И още нещо,не мисля,че има учителка на тази планета,която ще си урежда срещи със съучениците в 10 вечерта на тяхното място. Rolling Eyes За това в Америка ще лежат 5 години минимум.

# 205
Е, затова и аз съм съгласна. Седем крайно тежки истории на деца в един и същи клас. Да не говорим, че богатия Никола надали е в държавно училище, а Дана с бащата алкохолик не изглежда като да имат възможността да плащат за частно. Доста нереалистично.

# 206
И във филма беше казано, че сменя училищата и се загатна, че семейството е финансирало библиотеката в тази връзка.
В София не е лесно да се местиш, поне не и в 'елитните' гимназии.

# 207
За Никола казаха във филма, а и той се оплака на Дана, че е сменил три училищА. Това последното бащата Орлин също го бил завършил, след като се преместил в София и настояваше Никола да си остане в него. Явно от частни накрая преместен в държавно училище.
Срещата учителката я уговори за 9 часа вечерта на тяхното място, което навява мисълта за много такива срещи с децата по вечерно време, което не е нормално. Няма здравословна дистанция между учителка и ученици.
Колкото до Майката Албена, тя е инфлуенцър и показва във видеа как готви здравословна храна за любимите си хора, но едва им дава да опитат от нея, а в хладилника е заредена доставената от заведения готова храна, с която семейството се изхранва.
Ролята на лайфкоуча Мимето много не става ясна от първия епизод, но ще чакам дали ще се развие както си мисля /не съм чела книгата/.
Майката Христина не я видях в каста, може би ще пропуснат тази история.

# 208
  • София
Той и Бай Ганьо не съществува наистина, с всички приписани му черти на характера или житейски ситуации. Това се нарича "събирателен образ". И често е доста преекспониран, но засяга проблеми, които се забелязват в различна степен в отделни личности или семейства. Проблемите са това, върху което се акцентира, всеки може да се замисли върху който и да е от тях, да се открива, да открива познати, да си дава сметка за поведение на разни хора от обкръжението си.  
Можеха да разпръснат децата в различни класове и Явора да е училищната им психоложка, или в различни училища и това да е общата им учителка по рисуване, която води благотворителна школа за таланти. Много възможности, но какво ще промени това в историята на всеки отделен персонаж?
Направо не мога да повярвам, че се обсъжда подобна достоверност - Никола живеел в Делта Хил, а учел в 18СУ - как пътувал всеки ден от Рударци до София. Това са декори, приемаме, че има начин да пътува, има си шофьор, къщата не е в Делта Хил, а на ул. Средна гора, точно до училището. Не е нужно да се обясняват подобни детайли.
Както децата са пренатоварени с драматизъм и майките/семействата им са прекрачили една граница на приемливо отношение едни към други, така и Явора я прекрачва, в обратна посока. И тази връзка е нездрава, въпреки благородните намерения. Така ги виждам аз нещата, без да съм чела романа.

# 209
Накрая всеки ще плати!

Общи условия

Активация на акаунт