„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 861
  • 931
  •   1
Отговори
# 270
И на мен вторият епизод ми хареса много повече от първия.

И  учителката Явора как се оказа жива, след като в края на първия епизод уж беше (само)убита? Аз мисля, че онова беше Рая Пеева.
да, тъкмо редактирах, че намерих, немска актриса е.
Да, личи си по говора. Българката такъв немски праскаше, че направо ми напомни за:
Скрит текст:

С това българско "R", с това твърдо "цурюк", няма "Ю" Grinning С това твърдо "иХХ"... то е меко "х", повече бие към "ш". Абе мъка... Grinning
Скрит текст:

JoyJoyJoyJoyJoyJoyJoy
Хайде малко по-леко с компетните мнения за произношението, че май и ти очевидно не си съвсем наясно, Ок? Joy

Точно ich на различните диалекти го произнасят по какъв ли не начин. При Hockdeutsch обаче със сигурност никакво шъткане няма да чуеш, но ще го чуеш в Саксония например. На северозапад ще чуеш ich като "ик". Х-то като цяло е доста различно звучащо в различните части на Германия. Била съм свидетел как немци не разбират други немци какво им говорят заради произношението. Така че мъката остави за себе си Simple Smile

Но да не превръщаме темата в лингвистична все пак.

# 271
  • София
Изгледах. Бързам да пиша и после ще ви изчета. Този път сте писали много по-малко в сравнение с епизод 1. Странно. Дано да ви е харесал епизода, защото на мен ми хареса и то много. 😊

Много добър епизод!
По-добър от първи, който силно ме заинтригува както знаете, защото досега не бях гледал нещо подобно, което да е дело на българи. Било то сериал или филм. Все пак нека уточним, че това не е оригинален замисъл, а адаптция. Но нз де, засега са се справили много добре, като изключим две неща. Рая Пеева в епизод 1 и начина по който ни представят Явора. Аз лично искам да науча повече за нея. За нейното минало, да видя как се държи с децата по време на клас. Как ги е превърнала от най-опасния клас в училището (никой не е искал да става класен ръководител на този клас) до най-големите отличници и т.н. и т.н.

Епизод 2 беше отличен.
Браво на екипа!
Момиченцето е толкова талантливо. Видя се още в Тревожност. Видя се и в епизод 1, а тук направо ме отвя.
Захари Бахаров си е класа. Изобщо не съм изненадан от това което предложи. Респект! И тук трябва да уточня, че точно подобен род роли за един добър актьор (но само ако е наистина добър) са дар Божи, защото много по-лесно могат да се изиграят убедително за пред широката публика.
Майката също ми хареса. Нейната роля беше по-сложната в сравнение с тази на бащата, защото трябваше да пресъздаде много по-сиви нюанси. Не бели или черни, а в онази опасна зона в която да си на границата и да не си личи прекалено ясно, за да не преиграеш.
Най-слабото звено в епизода за съжаление се оказа моята фаворитка Явора за която искам да науча много повече.  Харесвам Боряна Братоева, но засега ми е на кантар и ако продължава така ще отиде под чертата, да прави компания на Рая Пеева. А не искам.

Според мен майката е напуснала мъжа си, който си е бил алкохолик и преди това, но тя не си дава сметка, че зарязва най-вече дъщеря си, а не мъжа си. Как може да оставиш дъщеря си с един пройдоха не знам. Що за родител може да си? Той е дъно, но поне е до Дана и се разхождат заедно и я изслушава, а тя какво е? Изпраща някакви пари и толкоз. Ама децата, особено в тези години в които се изграждат като личности не искат пари, а искат съпричастност, пример, подкрепа, опора.
Бащата язък за образованието и езиците. Как само брутално манипулираше собствената си дъщеря. Ужасно. И тя естествено се хващаше. От това което видях и усетих е, че Дана няма да тръгне с майка си, а би останала при баща си, дори и да страда наравно с него. И мисля, че майката разбра това и си мисля, че ще замине за Германия без нея и няма и да се върне повече. Така ли е по книгата, познах ли? Поне това разбрах от погледи, мимики и нюанси между редовете.

# 272
Ще разберем и опознаем Явора, ако някой си направи труда да изкара мнението под формата на "монолог" на децата за нея. 🙈
По принцип и аз мога да го свърша това нещо, но ще стане евентуално в понеделник.

# 273
  • Между гори и планини
Боряна Братоева и на мен не ми харесва как играе. Може би такава флегматична е и в книгата. Може би с това искат да покажат, че е спокоен човек и дава усещане за спокойствие и на децата. Но ми е като декламатор с равен глас и без живец.
За сега на това Захари Бахаров винаги прави много плътни образи, дори с мимика или поглед.
Момичето което играе Дана ми харесва повече от Колето.

# 274
  • Glasgow
Тя и нещо си е правила с лицето Братоева, ботоксирала ли се е, нещо експресиите на лицето не са ми ок, челото ли, и аз не знам..

# 275
  • Mediterraneo
Братоева винаги е флегматична, независимо от ролята.

# 276
Ролите на Братоева са доста скучни,не я харесвам като актриса,а Бахаров може да се е подсилил за да влезе в образ,но наистина много добре го направи
В неделя в събуди се гледах как хвалят колето колко е велик но за сега Дана е в пъти по-добра много ми хареса

# 277
Братоева отдавна прекали с корекциите. С Рая Пеева са наборки и независимо колко е слаба Рая (а това се отразява на лицето), тя изглежда по-добре.

# 278
  • Glasgow
Не са им изразителни лицата като се подложат на корекции.

# 279
На Рая устните са ужасни иначе другите неща по лицето и тялото е ок и добре.Боряна е безизразна,не знам от ботокс ли е или толкова си може,не помня след стъклен дом да съм я гледала някъде.
В книгата Явора я представят като рееща и нереална,със сини очи,"омагьосва ги",дори следователя я нарича вещица и пита децата дали са били омагьосани.
Не се знае какво става с децата,така свършва книгата с убийството и и разпитите на децата,но се знае кой е убиеца.Какво става с тях след това обаче не се знае оставя се на въображението на читателя.

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 19:46 от Лещичка 💙💚

# 280
  • Mediterraneo
Абе, оставете корекциите, още от 7 часа разлика си личеше, че момичето не става за актриса.

# 281
Нито Рая Пеева, нито Боряна Братоева ми харесват като актриси. Слаба ракия са и двете, според мен.

# 282
  • Mediterraneo
Рая е другата крайност- пренавита, недостоверна и отблъскваща с невротичност и преекспонираност.

# 283
Рая Пеева за мен е интересна и специфична и й пасват като ръкавица ролите на истеричка, на неуравновесена, на жена малко извън реалността. За Боряна не мога да кажа, че с нещо ме впечатлява, за огромно съжаление.

# 284
Аз не съм супер впечатлена от момичето, което играе Дана. На моменти много равна интонация и безизрастност. Но е млада, предполагам ще надгради.

Общи условия

Активация на акаунт