„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 671
  • 931
  •   1
Отговори
# 810
Нямам нужда някой нещо да ми сдъвква, благодаря.

# 811
За замерването с камъни със сигурност я нямаше тази сцена , но ми се видя че след като Явора падна едно от момчетата я ритна  един или два пъти не съм много сигурна .. Леле в книгата дори смъртта и е още по брутална и честно казано добре са ни я спестили цялата подробност  . Ще гледам епизода отново трябва със сигурност да се гледа втори път .

# 812
Внушението ми е никакво, вкусът накрая блудкав.

Скрит текст:
Нищо не мислят разследващите в книгата, няма разследващи в книгата. Както свършва филмът, така свършва книгата. Няма и нужда от повече. Другаде е смисълът и на двете.
Всеки да си прави своите заключения и изводи, защо трябва да ни се сдъвче и даде наготово. Всеки да намери и разпознае своята истина, своето семейство, своето детство.
Скрит текст:
Филмът ми хареса повече. Хареса ми подсказката в края на всяка серия да покажат убитата Явора, в книгата не става ясно до последно. Аз дори не бях разбрала, че отделните глави са свързани при първия ми прочит.

И още нещо - някой попита защо решават да я убият. Те не решават да я убият, случва се непредвидено, в яростта си започват да я докосват, удрят, ритат, замерят с камъни (във филма го нямаше) - повод да се замислим до какво може да доведе афектът, моментът на гняв - загуба на контрол и необратими последици.
Никаква истина няма за разпознаване.

Търсите качества на тези произведения, които определено нямат.

# 813
  • ту тук, ту там
Аз не ги търся, аз съм ги намерила.
Всеки гледа със собствени очи.
Странен ми е мазохизмът да изгледа човек  цял сериал, въпреки че от първа серия повтаря, че за нищо не става. Не конкретно Телесила, по принцип говоря, има достатъчно такива хора в темата. Има и такива, които не са гледали изобщо, ама в повече им дошъл. Кому е нужно това генериране на хейт колкото да има какво да кажат?! 😂

# 814
Изказвам мнение за сериала като цяло. Имаше серии, които сами по себе си бяха изключително силни и затрогващи, а актьорската игра много добра.

Но общата концепция, краят - хем претенциозни, хем издишащи отвсякъде. Това, което трябваше да шокира, изглеждаше абсурдно, макар и предвидимо от самото начало. Накрая празни безизразни философствания и песньовка.

И ще се повторя - този сериал колкото "Майките", толкова и "Бащите" можеше да се казва.

# 815
Много ми хареса сериалът. А сцената с Чучков беше в 10-ката. Но ако търсим реалистичност, по-разбираеми са историите за хората, които сме били на възрастта на децата или родителите през 90-те. Тогава родителите трябваше да правят много компромиси с достойнството си и с нещата, в които вярват. Ето, например героят на Йордан хем го разбирам, хем не го разбирам. В моето семейство, за да се издържаме и да сме добре, се направи такъв компромис. Но майка ми настоя. Ако баща ми беше по-деспотичен, щях да се припозная в Лия. Може би грешката на майката беше, че не се конфронтира с бащата. Защото уж разбирателство..., но в случая се угажда на бащата, който не може да приеме реалността и си живее в неговия си писателски, илюзорен свят.
А убийството го приех като метафора. Историята на Андрея разбирам защо са я пропуснали. Твърде тежка е за пресъздаване на екран.

# 816
Финалът ме потресе... Не съм изгледала нито една серия от начало до край. От всички по малко "хващах", само финалната изгледах от средата до края. Няма причина, забравях в четвъртъците да си пусна сериала. Тежък е, децата мрачни и депресиращи, за съжаление историите бяха част от живота, не измислици. Това е жалкото... Тези умни и интелигентни деца със стремежи как успяха да убият жената, която уж обичаха и им беше опора, как за минути се превърнаха в безсърдечни убийци... Ако Явора им беше казала истината без да им спести детайлите, дали пак нямаше да се отключи в тях агресия, но от истината?

# 817
Каква е историята на Андрея?

# 818
  • София
Финала го знаех от книгата още и не съм изненадана. Дори беше съкратен.
Разследване в книгата няма.

На мен ми хареса частта с Борко Чучков (когото мнооооого харесвам! Император е той! Спокойно би го изиграл, де Laughing) В тази сцена, смятам, че направи официално изявление относно идеята за направата на сериала върху книгата. Стана ясно, както и категорично заяви позицията на екипа, относно екранизацията на книгата и превръщането и в сериал.

Майката е с тежка депресия се обесва в стаята и детето и я намира. Това  е накратко историята.
Спестили са ни тая тегоба.

# 819
Майката е с тежка депресия се обесва в стаята и детето и я намира. Това  е накратко историята.
Спестили са ни тая тегоба.
Това май се случва на депресираната майка. А не на Андрея.

# 820
За мен това беше наказанието за поредната лъжа.
Явора ги излъга, украсено с красиви думи.
Тя не им каза, че е изгонена от училището, че майката на Алекс уреди да я уволнят. Нищо такова. Тя сама се изкара бяла и добра и как им е дала цялата си обич, но трябва да си ходи. Ей така просто, за да станели самостоятелни.
И тя като родителите им ги предаде и чрез нея те "убиха" родителите си.
Убиха я от гняв.
Напълно споделям написаното и мисля същото.
Те усещаха, че нещо става, още през деня, когато уж имаше учителски съвет, после, когато Явора излезе след като си беше подала молбата и им предложи да се срещнат “на тяхното място“ също усетиха. За мен остана необясним факта именно защо тя ги излъга, колкото и красиви да бяха думите ѝ. И така се превърна в поредния близък човек, който ги предаде, заедно и поотделно. Отпадна и така чаканата от тях екскурзия, което допълнително ги разяри, буквално. Всеки от тях дойде на тази среща ядосан и разочарован от родителите си по някакъв повод, и новината изкара от тях този стаен гняв, който не могат и не показаха към родителите си, в частност майките, всеки по различна причина. И точно чрез поведението си към нея те “убиха“ родителите, може би не са го искали буквално, защото не вярваха какво се е случило, но искаха да ги наранят. И го направиха, чрез Явора. Така и не повярваха, че са я убили, дори питаха : “Явора, добре ли си?“.
Мисля също и че някои от тях усещаха, че майките им имат общо с напускането на Явора, вероятно ако тя беше споделила истината, цялата, без да ги лъже, ситуацията щеше да има друг развой.
За мен именно това е “слабото звено“ тук - поведението на Явора, не само накрая, но и през цялото време. Хронологично погледнато, ако се държиш така с някого, по начина, по който тя се държеше с всеки един от тях, ако го съветваш и прокламираш за нещата, които тя говореше през цялото време, накрая не си тръгваш по този начин. Може би Алекс и затова попита :“Това експеримент ли беше?“.
А най-разярена според мен беше Калина.

Малко недовършен дойде финала, но е нелогично и за мен откровено тъпо ако бяха вкарали полиция, сирени и т.н. Това не е полицейски сериал. Това е драма, която за съжаление в днешните времена би следвало да породи много размисли и страсти и у родители, и у подрастващи.
И аз бих направила такъв анализ. Също съм съгласна и с това изказване "И още нещо - някой попита защо решават да я убият. Те не решават да я убият, случва се непредвидено, в яростта си започват да я докосват, удрят, ритат, замерят с камъни (във филма го нямаше) - повод да се замислим до какво може да доведе афектът, моментът на гняв - загуба на контрол и необратими последици."
Накара ме края на сериала да се замисля много. Гледам и слушам доста реални криминални истории. Всичко започва от детството. Детството е наистина много важно и какъв човек ще станеш после. Да си родител не е лесно. Той гради дали едно дете ще стане добър и успяващ човек, или изпълнен със злоба, огорчение, разочарование и носещ в душата си много болка и мъка.
Разбрах какво искаха да покажат с този край. Поучителен е и дано родителите, които са гледали този сериал, си дадат сметка как да възпитиват детето си и да му дават много любов,.целувки и прегръдки.
Имах такава учителка в средното образование. С нея много споделях неща, които не осмелявах да споделя с родителите си заради техния консерватизъм и нямаше да ме разберат. Щяха да ме упрекнат и да вдигнат скандал. Обичах тази учителка.

# 821
Майка й е силно депресирана и под постоянно влияние на тежки успокоителни, давани от баща й уж за да й помогне. През това време той си има открито любовница, която води у дома, излизат навън, взимат и Андрея. В някакъв проблясък майка й започва да говори, като на сън, как като е била тя дете, баща й, който е известен композитор?/не съм убедена/, ги зарязва заради млада любовница и те започват да тънат в мизерия. В един момент той умира на някакво турне и детето вярва, че то го убива, защото преди това го "пророкува", няколко дни по-късно майка й се обесва вкъщи и тя я открива като се връща от училище. От тогава е отглеждана от младата любовница на баща й, заедно с нейната красива дъщеря. Не се е оженила по любов за бащата на Андрея, а защото така е трябвало. В общи линии всичко това я довежда до това състояние. Вечер излиза по улиците и краде от магазините алкохол, Андрея я проследява и вижда всичко това.
Накратко май е това. Но в моментите, в които Андрея я моли да се стегне, да стане пак нормална, са наистина съкрушителни. И когато я пита "обичаш ли ме изобщо?", а не получава положителен отговор от майка си.

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 15:06 от Белушани

# 822
  • София
Не мога да повярвам, как ограбиха историята на Лия и така поднесена няма никакъв смисъл към общия такъв за вина на майката.
През целия сериал избягвах да сравнявам с книгата, защото от 1-ва серия стана ясно, че ще е екранизирана по- различно.
Но тук е изхвърлена най- силната сцена, от която се разбира смисълът на историята.
Бащата оставя решението, дали да вземе парите от наградата с мутренски спонсор на майката. В този момент майката усеща ситуацията като жест на висша любов към нея, тя трябва да реши, дали бащата да наруши своите ценности принципи. Майката е превъзбудено щастлива и без да се колебае отхвърля парите.
Тук писателката вменява вина на майката, че подкрепя бащата за сметка на бъдещето на Лия.
И историята се отдалечава от сериала и придобива съвсем различен смисъл.

В книгата Явора не е уволнена, а напуска сама.
Съобщава им, че иска да пътува с нейния приятел до Индия и Южна Америка, което още повече ги шокира.
Отново най- силния момент липсва, но тук мисля, че нарочно е пропуснат, за да смекчи малко смъртта на Явора.
След като започват да я блъскат, дърпат, скубят, Явора пада на колене и започва да им се моли за пощада, казва им, че ще остане при тях, но децата са толкова осверипели вече, че дори не осмилят думите и, тогава започват да я замерват с камъни.

# 823
Не знам защо мислите героят на Вергов за егоист. За мен това е ценностна система. Не може някакви мазни, невъзпитани, арогантни плужеци да ти обясняват как ще разпарчетосат "рожбата ти", за да е по-интересно, а всъщност даже ставаше дума не да е гледаемо, а да се вземат едни пари. Беше гнусно. И аз бих постъпила по същия начин, ако бях писател. Разбирам че детето има талант, но това не значи че някой трябва да мине през трупове, за да осигури пари за развитие на таланта. В една здрава семейна среда всичко това се обяснява и възпитава с години. Колко хора са се отказали от мечтите си по финансови причини? Много! Ама наистина много! По-важно е да извървиш пътя си без да правиш брутални компромиси с ценностната си система - все пак не умират от глад. Ей такива неща ми се въртят в главата, но май не мога да го обясня много добре.
Финалът ме разочарова, но да речем че е метафоричен. То в българската литература и кино все метафори и алегории, няма нищо просто и ясно.
Този сериал има смисъл само, ако провокира въпросът за важността на семейството в цялостно израстване на децата. Защото ние все търсим причините в училище, на улицата или някъде другаде, а всъщност единствените виновни за това, което се случва с нашите деца, сме самите ние.

# 824
Само да допълня за Андреа,тя излиза след майка си всяка вечер защото я е страх да не и навреди някой,като самата тя умира от страх ходейки по тъмните улици и подлези.Представете си едно уплашено объркано 14 годишно дете.Наистина тежка история,както на майката,така и на детето.Тук голяма вина има и бащата върнал се при първата си любов,но отказващ да зареже жена си или да я вкара в клиника нещо,намеква се че харчат парите останали от баща и,велик композитор.
Колкото до убийството на Явора,там са всички 16 ученика от класа и,всички я убиват по малко,но тук спестиха бруталността доста.
При Лия майка и и баща и не вярват в нея и таланта и,Керана е обсебена от Йордан и неговите постижения,в книгата трябва да получи награда за цялостен принос към българската литература,като спонсора е фирмата на бащата на Никола.Той колебания няма въобще,за него Лия няма талант и са прищевки нейни това с балета,но там оставя Керана да реши и тя разбира се,не го предава.

Общи условия

Активация на акаунт