„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 671
  • 931
  •   1
Отговори
# 825
https://4eti.me/maikite/

Ето тук може да се прочете цялата книга.

# 826
  • София
С противоречиви чувства останах след финала на сериала.

Като цяло е добър сериал, много по-различен от всичко останало, което е правено досега у нас.
Със сигурност не е никак лесен за филмиране, особено да трябва да стои актуален през 2025 г. след като е писан за 90-те години от миналия век.

Аз лично бих променил някои неща. Не съм чел романа, ще го направя със сигурност. На предстоящия панаир на книгата през Май съм си набелязал няколко книги, като ''Майки'' на Теодора Димова е една от тях. И ще я прочета.

НО,
Аз бих сложил главата на Лия някъде по средата, малко за разтуха, защото като цяло нейните родители бяха едно нормално, средностатистическо семейство и майката беше любяща. Не може да оставиш този епизод за последен след като в 5 епизода досега си показвал майките като някакви ''вещици'' Идеята явно е, че убиец може да се стане и от нормално семейство. Добре, ама това какво общо има с останалите 5 случая? Нали целта е да се покаже определен модел. Т.е. за мен тази история за Лия ако не излишна (най-добре да я нямаше или да беше написана по-мрачно), то задължително не трябваше да е последната такава. Или е сложена като ШОК, за да не очаква публиката след това подобен зверски финал или пък за да омекоти малко тежината, но за мен не проработи.

Не трябваше да започват и с историята на Никола, защото си вкараха малко автогол с нея, заради лошата игра на майката и таткото. А и с този БДСМ, всичко беше толкова нелепо и бутафорно. Кой е дал нелепата идеята?
Трябваше да започнат с Дана и да завършат с Калина. Никола да е епизод 2, а Лия ако толкова зор да я има, епизод 3 или 4.
Също така епизодът снощи трябваше да приключи след монолога на Явора - 'Че не винаги това което даваме като родителска обич е достатъчно' и бааам - спуска се черния екран - 'ФИНАЛ'
А не да ми дават някакви излишни кадри с тази не на място стояща песен. Получава се един 'МЕХ'
Като искате да направите тежка и депресивна социална драма, която да разтърси хората и най-вече родителите - ами имайте топките и я направете както трябва. Черна, мрачна, сурова и безнадеждна.

Специално за епизод 6, отлична игра на Юлиан Вергов, който имаше доста тежка задача според сценария за него. Искра Донова е себе си. Не е зле, но и нищо особено. От Ясмина Радева очаквах повече. Приятната изненада в епизода беше Борко Чучков. Но той си е добър по принцип.

От родителите измежду всичките епизоди бих отличил Захари Бахаров, Юлиан Вергов и Доля Гавански. Това е моят топ 3.
От децата най-много ми харесаха епизодите за Дана и Калина. Трудно ми е да ги разделя. Най-тежките и разтърсващи за мен епизоди. От децата актьори бих отличил, Евелина Бибова, Грета Георгиева и Иван Иванов.

Боряна Братоева като Явора така и не ме убеди. Имаше шанс на финала, това беше мястото, където да блесне, но уви, не успя. Ако тук бяха взели някоя много талантлива актриса сериалът щеше да е още по-разтърсващ емоционално.

Добра хрумка е всички да са убийците. Кой посегна първи? Май беше Алекс футболистчето. Калина беше крайно настървена, ужас. Такова мило дете. Аз си мислех, че убиецът ще е агресивния Деян, който удари и бащата на Лия. И за малко да ступа своя собствен в епизод 4.
А децата така полудяха, че за момент си помислих, дали не съм сбъркал канала и съм попаднал на Yellowjackets?

Явора за мен допусна грешка. Защо? Тя непрекъснато прокламираше прозрачност и да се назовава истината с истинските и имена. Не им каза, че е уволнена, не им каза, че има натиск от някои родители срещу нея, особено от богатата майка на Никола. Тя до последно искаше да се бори за своите ученици, но не и разрешиха. Нищо подобно не им каза, а се държеше като техните родители. Един вид ги предаде в момент в който всеки един от тях беше емоционално наранен. Разбирам защо го направи, искаше да накара децата дори и с цената да я намразят, да не я търсят винаги за съвет или помощ, да дадат повече шанс на родителите си, а и да бъдат по-задружни помежду си, като приятели и да си помагат взаимно. А не за всяко нещо, Явора това, Явора онова.
И след като няма да бъдат заедно, тя искаше да се скъсат оковите. Това работи, но трябва да се прецени дали момента е подходящ. Очевидно не беше. Тя не го усети. Явно не е познавала чак толкова добре своите ученици...

Като цяло сериалът е най-вече социална драма, която идва да покаже колко е важно да изслушваме децата си и да бъдем техни приятели, не само родители. И че любовта трябва да се дава по всяко време и никога да не мислим децата си за даденост. Не е криминален сериал и за това и не показаха нито разследване, нито родителите след убийството, нито децата и какво ги чака за в бъдеще.
Посланието на сериала е ясно, родители не правете грешките на тези родители от сериала, защото почти всички психопати и убийци са се формирали и изградили като такива в детството си. И най-често срещаната липса е била тази на родителската любов. Това са проценти, естествено, че има и изключения.

Защо децата я убиха? Те изпаднаха в състояние на групов амок. Бяха като побесняла глутница, която за 30 секунди/1 минута изключи всякакъв разсъдък и действаха първично и на стаден принцип.
Децата убиха своята идеологизирана героиня, Явора от чиста ярост и гняв. Гняв към родителите им, но насочен срещу обединяващата обща фигура - родителя на всички - Явора! Т.е. те по-скоро ритаха и убиваха своите родители чрез нея. Тя ги изостави по същия начин, както техните майки и отприщи всичко задържано...

От друга страна обаче всичко това въпреки че го разбирам ми дойде 'ту мъч' и заради сценария и заради подредбата на историите. Вече писах за това в началото на ревюто си.
Големия проблем е, че сценаристите не можаха да ме убедят, че те прогледнаха чрез своята Явора и откриха истинската любов. Че я откриха в поне един от родителите си, в нея като някаква опора на която могат да разчитат. А беше точно така, особено в някои епизоди това беше намекнато недвусмислено.
Те преоткриха себе си чрез Явора и станаха много по-сплотени. Общо взето имаше един лек позитивизъм в трагизма, преди да отидат на тази импровизирана среща. Няма как да ме убедят (въпреки че пак подчертавам, много добре разбирам цялостната идея), че ще озвереят така към единствения човек, който ги е разбирал и подкрепял. По принцип насилието поражда насилие, а обичта и доверието пораждат обич и доверие. Дефакто всяко едно зрънце доброта и съпричастност посято в тях отиде по дяволите за един миг. За да се стигне до този  изключително тежък финал, то историята от точка А до точка Я, трябваше да се разкаже по един по-различен начин. Но става прекалено сложно и явно не е по-капацитета на екипа на шоуто. С много голям залък се заеха просто. Има го и това. Не е лесно и за това и съм доста по-снизходителен.

Цялостна оценка: 7.0 / 7.5
Можеше и повече. Можех да му дам 8.0, в краен случай дори 8.5 при една много по-добра дозировка, повече сюжетни връзки, цялостно по-силен каст и най-вече по-достоверен разказ за тази толкова сложна драматургия заложена във фабулата.
Но и това не е малко. Този сериал наистина е една смела и силно провокативна социална драма, която засяга най-съкровеното - децата ни, така че задачата е много сложна и всичко над 6.5 би трябвало да се приема за добра оценка, за нивото което се иска.

Един добър и емоционално силен сериал, който според мен ще се обсъжда доста, но у мен остава усещането за изпускането на един златен шанс, който рядко ти се дава от съдбата...

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 17:45 от Diavolo

# 827
От целия сериал, за мен играта на Явора беше постресаващо зле. Толкова изкуствено и без капка живец.

# 828
Дяволо, БДСМ има и в книгата. Не е просто някаква приумица на режисьора.
Но в книгата няма уволнение, а и за екскурзия май само бегло загатнато беше. Сериалът според мен е опит за някакво тълкувание на книгата.

# 829
  • София
На мен пък ми хареса сериала. Ама аз не съм толкова претенциозна явно и махнаджийка Joy За капак озвучаването беше добро. Нямаше нужда да се напрягам, както в 99 % от българските сериали.

# 830
И беше сниман добре. Че от другия, който следя - Те, вълните - главата ме фрасва.

Камерата следи движението на актьорите из коридорите на тая къща така, че изпитвам морска болест. А  и ги показва отблизо в такива невероятни ракурси, че изглеждат като някакви чудовища.

# 831
Чак пък толкова деца с тежки истории в един клас,че и накрая всички ученици от класа дружно да я убият ,тази писателка доста е изплискала легена. Добре, че съм заспала и не съм догледала,не харесвам нелепи сюжети.
Виж например в Под прикритие всичко беше едно към едно като сценарий и отличен каст.

# 832
  • София
Горе, в общата тема за 'Бг сериали и филми' съм пуснал анкета за сериала.
Там може да оцените шоуто, да посочите любимите си епизод и актьори, дори има въпрос и за челите романа.
Моля, гласувайте. 😊

https://www.bg-mamma.com/?topic=1763291

# 833
  • Другата България
Шоуто???

# 834
Diavolo живее в англоезична страна. Шоу се използва за телввизионен сериал, предаване и т.н.
Не го казва със смисъла който влагаме на български.

# 835
  • София
Не, не, в София съм си, но така съм свикнал.
По принцип всичко е шоу. Като едното е риалити (на живо или в реална обстановка), а другото си е само шоу (тв сериалите). Но и го използвам, когато не желая да повтарям твърде често думата сериал и гледам да ги редувам. Simple Smile

# 836
  • София
Доста весело прозвуча за толкова въздействащ драматичен сериал.

# 837
  • София
Нали? 😀😉

# 838
Много деца от 90-те са "произведени", а не "родени", защото "така трябва" според току-що отишлия си социализъм (нали беше дълг към родината и партията да създаваме семейство и да раждаме бъдещите достойни граждани) или просто момата забременяла случайно и хайде брак. Произведени, отгледани както дойде, пък и не бяха леки години ... Достатъчно случаи познавам, аз самата съм самотна майка и съм правила неведнъж грешката да не обръщам достатъчно внимание. Което в главата на детето звучи като "тя обича ли ме изобщо" и "аз за какво съм й". Оттам нататък сценарии много, от лоши по-лоши. И сега я има жестокостта, че и по-страшна.
Няма да коментирам качество на сериала като адаптация на книга, актьорска игра и кинематография. Нито ще преразказвам книгата, който иска да чете и да си разсъждава какъв родител е. Щото всички го играят на мили, загрижени и праведни пред обществото, нали...

# 839
  • Sofia
Някой в началото на темата спомена, че финалът му напомнял на “Парфюмът”.
Убийство от отчаяна любов и жажда, това е и моето усещане.

Общи условия

Активация на акаунт