„Майките“ - сериал на NOVA, тръгва в ефир от 20-ти март.

• 54 669
  • 931
  •   1
Отговори
# 840
Да, аз го написах, дори в книгата е употребена думата "оргия". Ясна препратка.

# 841
Не, не, не и не. В реалния живот все някой от групичката щеше да реагира различно, все някой щеше да опита да спре останалите. Каква е тая глутница? Тия деца да не са изпуснати от лудницата! Може да има социално послание, но е неадекватно поднесено, граничещо с абсурд. То ако така ставаше, всеки ден щяхме да ставаме свидетели на убити любими учителки.

# 842
Каква е историята на Андрея?
Майка й е алкохолизирана и нещастна. Нищо в живота не я радва
 Бащата си има любовница и по-често е с нея. Когато Андрея остава сама с майка си я моли да се вземе в ръце, защото се е превърнала в развалина и поне заради нея би могла да намери смисъл. Но нещо в майката е окончателно счупено. Изпада в самосъжаления и спомени от нейното детство. Баща й е бил  известен композитор от Татово време и ги зарязва с майката заради друга жена и се мести при новата и дъщеря й. Майката не може да го приеме, запуска се и живеят в нищета и мизерия. По едно време бащата идва да я пита ще отиде ли с него, но тя е загрижена за майка си и отказва. Казва му, че иска той да умре. И той наистина умира от инфаркт. А майката, всъщност бабата на Андрея се обесва. Детето е отгледано от новата жена на починалия баща. И Андрея досега е вярвала, че това е истинската й баба. Майка й разказва как е търсила да си плати на някой да я убие, защото сама няма да има смелост. Даже в един момент предлага на Андрея да го направи. Много, много тежка история.

# 843
  • София
Това е филм. Защо искате да е достоверно и истинско. Ако беше като в живота,щеше да е егати скуката.

# 844
По едно време бащата идва да я пита ще отиде ли с него, но тя е загрижена за майка си и отказва.
Не! Той отива, за да каже, че заминава за Лондон, и тя (Христина, а.к.а. майката на Андрея), го пита дали ще я вземе със себе си.

"Ще ме вземеш ли със себе си в Лондон, попитах.
Не, Христина, знаеш, че е невъзможно.
А когато се върнеш от Лондон, ще ме вземеш ли?
Майка ти няма да те даде.
Аз ще избягам от нея, отвърнах.
Тя ще те намери и отново ще те отведе.
Значи не ме искаш?
Това не е вярно, Христина, ти си мое дете.
Значи не ме обичаш достатъчно?
Обичам те достатъчно, Христина, просто има неща, които не можеш да
разбереш.
Ако ми ги обясниш, ще ги разбера, обещавам ти.
Не, не мога да ги обясня.
Значи не ме обичаш? Защото не обичаш мама, не обичаш и мен?
Христина, забранявам ти да задаваш такива въпроси!
А какви въпроси мога да задавам?
Въпросите засега задавам аз. Когато пораснеш...
Когато порасна, ще бъде късно, татко. Тогава няма да ти задавам въпроси,
а и ти няма да си жив, за да ми отговаряш.
Откъде знаеш, че няма да съм жив?
Ти няма да се върнеш от Лондон.
Защо?
Защото ще умреш там."

Това е цитат от романа.

# 845
Да. Вярно, че той не искаше.

# 846
Това, което разбрах за неизлъчената история:
1. Христина живее с майка си и баща си, но майка ѝ всъщност е баба ѝ.
2. Баща ѝ изоставя баба ѝ и нея заради истинската ѝ майка.
3. Баща ѝ умира от инфаркт, бабата се самоубива, Христина заживява с истинската си майка.

# 847
Очевидно не съм добра в преразказа. Sunglasses

# 848
Добре си го разказа.

След самоубийството на майката и смъртта на бащата на Христина ( майката на Андрея), Христина  отива да живее с любовницата на баща си и нейната дъщеря в жилището на покойния си баща, чиято наследница е като негово законно дете. Затова Андреа я мисли  (любовницата, отгледала Христина) за своя баба.  Тя не знае за съществуването на истинската си баба - самоубилата се майка на Христина и научава историята от разказа на майка си за тези събития от нейното, на майката детство.

# 849
Всички истории ми се виждат много пресолени откъм драматизъм.Учителката тип Рада Госпожина.Актрисата,която играе учителката доста фалшиво пресъздава образа.

# 850
Наистина са пресилени историите, но това е по книга. Художествена измислица. Силно преувеличена.
Аз съм дете на прехода, даже в края на 90-те години съм била на годините на тези деца от книгата...  еми нямаше чак такива екцесии.

# 851
  • Бургас
Нямаше такива брутални посегателства и то от деца, тези неща започнаха да се случват доста по-късно. За мен също е пресолена манджа, но щом е така по книгата е нормално да завърши по този начин, дори са спестили.

# 852
Благодаря за разяснението! Мен също ме учуди тази серия. Като прочетох обясненията на хора чели книгата, имам чувството, че екранизацията е адаптирана на моменти от хора, които не са разбрали книгата

Не мога да повярвам, как ограбиха историята на Лия и така поднесена няма никакъв смисъл към общия такъв за вина на майката.
През целия сериал избягвах да сравнявам с книгата, защото от 1-ва серия стана ясно, че ще е екранизирана по- различно.
Но тук е изхвърлена най- силната сцена, от която се разбира смисълът на историята.
Бащата оставя решението, дали да вземе парите от наградата с мутренски спонсор на майката. В този момент майката усеща ситуацията като жест на висша любов към нея, тя трябва да реши, дали бащата да наруши своите ценности принципи. Майката е превъзбудено щастлива и без да се колебае отхвърля парите.
Тук писателката вменява вина на майката, че подкрепя бащата за сметка на бъдещето на Лия.
И историята се отдалечава от сериала и придобива съвсем различен смисъл.

В книгата Явора не е уволнена, а напуска сама.
Съобщава им, че иска да пътува с нейния приятел до Индия и Южна Америка, което още повече ги шокира.
Отново най- силния момент липсва, но тук мисля, че нарочно е пропуснат, за да смекчи малко смъртта на Явора.
След като започват да я блъскат, дърпат, скубят, Явора пада на колене и започва да им се моли за пощада, казва им, че ще остане при тях, но децата са толкова осверипели вече, че дори не осмилят думите и, тогава започват да я замерват с камъни.

# 853
Затвърждавам значи, че сериалът не отразява написаната история. Без да съм чела книгата, финналът, съпоставен към другите епизоди е изключително нелогичен...през последната серия осезаемо липсваше нещо съществено.
Оставям и една доза недобро изиграване.
Но пък то и в последната серия се засегна точно това "поправяне" на роман, за да бъде екранизиран. Интересна аналогия Laughing сякаш се извиняват.

# 854
А песен на края в книгата има ли? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт