Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 25 768
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
И аз нося на ADAC формуляр и копие от лична карта. Никога не са ми трябвали обаче.
Сега детето искало БГ паспор та съм в чуденка да му правя ли. Няма ЕГН.

# 706
  • Deutschland/HE
Ще е добре да имаш декларация от мъжа ти, за да го извеждаш от България. Децата с двойно гражданство нямат нужда от такава декларация, но може да попаднеш на некомпетентен служител и да ти искат, да се обяснявате...

П.С. В декларацията писахме номера от акт на раждане, а не на паспорта, за да не се налага непрекъсната подмяна.

# 707
Аз си имам декларация за съгласие нотариална за излизане от България, преди винаги са ми я искали. Веднъж са ми искали на излизане от Германия доказателство, че съм майката и показах превод на акта за раждане. Чудех се за Испания и Лондон … ще направя от ADAC на испански и на английски за всеки случай.

# 708
  • Deutschland/HE
На приятелка детето учи в Германия, започва работа на minijob. Кой плаща здравните в този случай? Работодателят или студентът? До сега е било с ЕЗОК.

# 709
На приятелка детето учи в Германия, започва работа на minijob. Кой плаща здравните в този случай? Работодателят или студентът? До сега е било с ЕЗОК.
https://www.tk.de/techniker/leistungen-und-mitgliedschaft/inform … ijob-habe-2005518

# 710
  • Germany
Колибри, при миниджоб няма здравни, най вероятно ще трябва да си продължи с ЕЗОК. Може и да си плаща сам/а, но е 140 Е на месец за студенти.

# 711
Хякъде четох, че отскоро или в близко бъдеще, вече не помня , вече няма да може с ЕзОК , а ще е задължително да си плаща. Но не помня кога, къде и т.н. го четох. Т. че да си провери.

# 712
Студентите не са ли здравно осигурени от държавата?

# 713
Едно време си внасяхме сами вноските. Сега не знам как е.

# 714
  • Deutschland/HE
Студентите в чужбина представят всяка година уверение в НАП и не им прекъсват здравно-осигурителните права. В Германия ползват ЕЗОК и тя за спешна и неотложна помощ само.
В Другата тема ми отговориха също, че трябва сами да се осигуряват към немска здравна каса, когато започнат миниджоб.

# 715
colibri аз нямам идея как е. Казах просто, че ми се мерна новина за промени в тази насока. Направи ми впечатление когато преглеждах. Не ми се търси.

Кой попита за миниджоб? https://www.unistellenmarkt.de/jobratgeber/studierendenjob-2025-regelungen

# 716
  • Berlin
Къде смятате как ще се променят заплата/данъци при евентуално увеличаване/намаляване? Има ли такъв калкулатор някъде?

# 717
Brutto Netto Rechner потърси в гугъл, излизат много сайтове за изчисление и можеш да си поиграеш.

# 718
  • Germany
Този ползвам аз: https://www.brutto-netto-rechner.info/

# 719
Извинявам се, че се намесвам над месец след дискусията, но попаднах на ксилитол (Xylit) и не се сдържах. Търсете марката Xucker, намира се в Rewe, те имат бонбони, дъвки и други продукти. На мен захарта грам не ми понася, ксилитолът е няколко идеи по-добре и от време на време си взимам нещо тяхно. Много са им скъпи нещата, но като качество са топ. Имат бонбони с вкус на мента, череша и малина ако не бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт