Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 25 768
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • Germany
Бела, точно така. Не им е изгодно на хората да работят в тази държава... И аз имам приятелка, която работи тайлцайт, защото ако мине на пълен ден ще им спрат Вонгелда и другите помощи и накрая ще разполага пак със същите пари или с някаква малка разлика. Еми, и аз да съм и аз няма да се трудя залудо.
Дени, така е. С малки деца е трудно, но ако има достатъчно градини с работно време като в БГ поне до 18,00 и се редуват родителите, биха се получили нещата. Но трябва и финансово да си заслужава.

# 691
Aз едно не разбирам. Възпитателите ли се самооплакват или оплакват родителите или се оплакват от колегите си с предтекст родителите.
Ако не може да се намери персонал за късна смяна или да се увеличи заплащането за тази смяна или да се махне този слот. Родителите или ще плащат повече или ще си прибират децата . Нали пазарна икономика му се викаше? Иначе стават само раздори както гледам.

Как с лека ръка реши проблемите в немското предучилищно образование!
Направо се кандидатирай за министър на образованието, ще гласувам за теб.

# 692
Pippi_ ти предложи решение

# 693
Говорила съм с немкини от западната част по въпроса с ДГ. Въобще не могат да си представят да оставят детето до 18.00 ч. в детската градина. Та няма скоро да стане масово. Въпросът със социалните помощи и липсата на желание за работа за малко повече пари е национален и никоя партия не се решава да ги спре.

# 694
И аз не бих и не съм оставяла детето до 18 в градината, нито пък в училище.
Не мисля, че е добре за децата и не бих искала да става масово и да се приема за нормално, както е в България.

# 695
Много е хубаво родител с малки деца да има възможност да работи с намалено работно време и да обгрижва децата адекватно след градина и училище. Стресът за цялото семейство се снижава многократно така. Но децата растат, стават самостоятелни, а масово родителите не щат да се връщат на 100%. Явно им е изгодно така, не знам. Не съм се ангажирала да проверявам или разпитвам, гледам си в моята паничка. Имам приятелка възпитател в ДГ, с две деца пред абитур, без мъж, без хобита, без домашни животни или други ангажименти. Работи на 60% и не иска на пълен работен ден, въпреки че се оплаква от финансови притеснения. 
Дългосрочно безработните и неадекватните закони за социални помощи и мен ме дразнят, защото се отглеждат нови поколения лежанци, а работещите стават все по-малко.

# 696
  • в сърцето на един мъж...
Ами като се пресметнат данъците особено при класа 3/5 и става ясно защо няма човек сметка да работи на повече от 60%. Реално половината ти пари заминават за данъците. За какво да работиш тогава, като тия пари можеш и друго яче да ги изкараш

# 697
Миниджоб е добро решение за увеличаване на доходите без повишаване на данъците. 556 евро месечно е максимумът му в момента.

Мен преди 1-2 години ме помолиха да работя извънредно в рамките на един проект в работата ми. След като получих заплатата си за този период се оказа, че заради повишената сума толкова много данъци съм платила, че съм работила за 5 евро на час нето през тия извънредни часове.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 10:13 от мама-ени

# 698
  • Германия
Точно заради това имам minijob, за да си покрия разходите за гориво след като от VZ-Job ми "опасат" данъчните и здравната каса половина заплата.
Мама-Ени , същото и при мен; работих с краткосрочен договор 3 месеца и го бяха сложили с 6та данъчна класа. Не станах богата с пари, но пък спечелих нови контакти и знания Sunglasses

# 699
Аз също не бих си оставяла детето до 18ч на градина. Даже ми е било много кофти когато се е налагало да стои до 16:30ч. До 15:30 е предела за мен.

# 700
Да ви попитам когато пътувате сами с деца извън Германия правите ли заверка на Reisevollmacht от другия родител?
С различна фамилия съм от детето и мисля освен Reisevollmacht от бащата, копие от неговата лична карта/паспорт, да нося и многоезичния акт за раждане на детето. То има само българско гражданство. Ще се лети до ЕС (Испания и Великобритания). Чудя се дали ми трябва заверка на подписа и ако да може ли в Bürgeramt или трябва нотариус?
Звънях на летището - да съм направела Reisevollmacht, обаче за заверки не знаели. Да съм питала в съответните Auswärtsamt. Звънях, но очаквано никой не вдига.

# 701
  • Германия
Не е нужно заверка; копие от документ за самоличност на бащата и пълномощното. Ако ще ти е по-спокойно, вземи и копие от акт за раждане.
Допълвам се; това важи за германските деца. БуПо не се вълнува особено от чуждестранните.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 17:06 от pepelyashka

# 702
Аз съм пътувала с детето сама към БГ много пъти без Reisevollmacht. Преди 2-3 години се наложи ММ да пътува сам с него пак към БГ и му приготвих формуляра на ADAC (само подпис и копие от моя райзепас) за сигурност, че бяхме под стрес тогава. И при двата варианта не сме имали проблеми.

# 703
  • Deutschland/HE
Децата пътуваха сами към България, попълнихме с мъжа ми формуляра на ADAC, но не са им го искали на летището.
Миналата година пътувахме четиримата, но първи минаха мъжа ми и дъщеря ми, после синът и аз се замотах в един Фришоп, точно щяха да му искат документ и като видяха, че е с мен го пуснаха. Това летища Франкфурт.

# 704
  • Germany
Никога не са ми искали нищо и докато децата бяха само български граждани си носех само декларацията за излизане от БГ. Преди 2 месеца мъжа ми пътува с малкият до Лондон и бях подготвила незаверена декларация от АДАК, но не са им искали нищо (детето е с немски паспорт, мъжа ми с български).

Общи условия

Активация на акаунт