Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 25 787
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
На мен един въпрос ми се върти в главата напоследък. Аз съм на почтена възраст и работя на Vollzeit. Не ми е проблем. Да, няколко часа по-малко биха ми дошли добре, но се справям и не се оплаквам.
В същото време забелязвам, че в моя бранш масово се работи на Teilzeit. Включително млади колежки, ама супер млади, малко над 20-те.
Чудя се толкова ли им е трудно да се помръднат задниците още няколко часа.
И не, не искам да обръщам темата в плюене, храчене сочене с пръст, но ми е някак странно.
Мога да кажа още неща за по-младите колежки, но се чудя дали да не замълча. Не, ще го кажа. Мързи ги. Ама много.

# 676
Di Soleil, някъде бях чела, че не признават майчинството от БГ за стаж. При теб как беше?
На мен не ми признаха от България, но ми зачетоха някакво време в Германия. Мъжът ми трябваше на някакъв формуляр изрично да се “откаже” и да потвърди, че аз съм се занимавала основно с гледането на детето.
Zaz  като обяви датите и малко по-късно вече беше разпродадено.
Teilzeit работих на 6 часа като беше малко детето. Тези 2 часа такава голяма разлика правят! Прибираш се, имаш време за всичко и не си така изтощен. После преминах на 8 часа, защото и пари ми трябват и стаж за пенсия. Наистина има много, които не знам защо изобщо работят.  Сега така като го каза Pippi се замислих, че три жени познавам почасово, които работят и едната наистина много я мързи, а другата прави хиляди неща и нищо не завършва да края - почасово в бюро, почасово фитнес и през другото време тича сутрин, кара колело и обикаля с кучето. Старините ѝ са осигурени от баща ѝ с няколко жилища под наем, та работи за да има контакти.
Още една познавам, която има козметично студио вкъщи и работи почасово в друг салон. Така хем не носи изцяло риска на собствен бизнес, хем има сигурен доход. Живее в малко село и няма толкова работа за пълен ден в тях.
А колежката ми има две деца и се редуват с мъжа си на работа и да гледат децата. Съжалявам, че така грозно ще го кажа, но направо жива да я ожалиш като я слушаш. Работи три дни в седмицата и по някаква случаЕнос’ все е болна тя или децата ѝ точно в тези три дни. Няма месец без да е отсъствала.
За мен почасовата работа е чудесна възможност за майки с малки деца или хора, които имат и някаква друга дейност.

# 677
Работя почасово от 2018 година. В началото на 30 часа седмично, след две години преминах на 24 часа. За мен това е идеалният вариант - харесвам работата си и не би ми тежало да работя на пълен ден, но така имам време за децата и мъжа, за дома и за себе си. На този етап не бих се върнала на пълен работен ден.

# 678
Българският стаж, ще ни се признае от НОИ, както и българското майчинство. Оттам трябва май и да дойдат парите за тези години. Въобще като се пенсионирате ще трябва да съберете документи от всички държави, в които сте работили.
Времето, в което бях без работа в Германия, си го писах гледане на дете до 12 г., наистина заради децата не можех да си намеря работа 1,5 г. и ми го признаха тук. Моят мъж също подписа декларация, че не е гледал детето вкъщи той.
Аз съм на Teilzeit, 29,5 ч. Ако реша да работя на пълен работен ден, първо се консултирам,  колко ще се увеличи евентуално пенсията и тогава ще реша, дали си заслужава.
За младите хора, работещи по 20 часа и без деца и ангажименти, се надявам, че взимат добри пари и ще разчитат и на други доходи, освен пенсията си, като остареят.
Имам и колега около 55 г., работеше на 29,5 ч., сега на 25 г. и за него се чудя от какво живее, но той деца няма, а приятелката му взимала много висока заплата.

# 679
  • Германия
Понякога завиждам на колегите, които работят 6 или 7 часа дневно или пък някои са на 4-дневна работна седмица. От друга страна, дойдох късно в Германия, започнах да работя на пълно работно време късно, липсва ми стаж за пенсия и т.н. Затова и работя на 3 места. Затова и ценя ваканциите и отпуските Grinning тогава се наспивам като човек Sunglasses и мързелувам активно. Явно на младите хора отсега им е ясно, че цял живот ще бачкат и накрая благодарност от фирмата никаква. Затова и ги разбирам, защо си пестят силите и здравето. Наскоро прочетох един коментар " Auf der Arbeit bist du immer ersetzbar, in der Familie nicht"
Та така с работния морал на поколенията... имам поляци и румънци в тима, семейни, бачкат и не смеят да гъкнат; а младите двойки само гледат да се скатаят и един ме пита наскоро,  как се взема атест, за да не го пращам в друг отдел, че го болял гърба.Close

# 680
Наскоро прочетох един коментар " Auf der Arbeit bist du immer ersetzbar, in der Familie nicht"
Божеее, същото прочетох и аз в инста преди дни. Дойде ми много на място, понеже имам много работа и така изморена се прибирам, без желание за нищо.

# 681
  • Германия
Точно в инста го видях и аз. Blush

# 682
pepelyashka ами така е със всичко.  Ако имаш нещо ценно се започва с баенето около него и кътането. Ако нямаш нищо - живееш ден за ден и какво ти пука. Затова може би все повече е на мода сингълс. Толкова много ги има и ако имат добра работа или се занимават с патенкиндер , или някакво скъпо хоби, или трупат разни неща и се занимават само с кариера .

# 683
Лошо няма в работата на Teilzeit, но всички знаете за какъв Personalmangel иде реч в нашата професия. И когато 80% от колегите са на непълен работен ден, останалите 20 гърбят яко. В един момент им писва и напускат. Шефовете намаляват работното време на градината, родителите страдат и не без основание. Докато дойде някой мераклия за Vollzeit, на който също някога ну писва и напуска. И става един дяволски кръг.

# 684
  • Германия
Това, което не разбирам в Teilzeit, защо всички трябва да започват по едно и също време. Толкова ли не могат да плануват единият служител ранна смяна, следващият междинна и следващия късна. Така VZ имат през цялото време поне още един/двама TZ-Kräfte. Тук пак да вметна за работния морал на младите; имаме "родителска смяна" при нас. Според нуждите им едните започват в 7, другите в 7:30 и според това, колко часа работят си тръгват между 13 / 16 ч. Ами.... една четвърт от тях работят пълноценно. Останалите само щъкат напред назад на лаф. Хеле пък, ако някой е отсъствал по-дълго и първо се струпват на "родителско събрание " за да се налафят. И нашите "стари лисици" съответно започват да недоволстват ..... и става бетер детска градина.

# 685
Може, да. Но всички искат да дойдат рано и да си тръгнат на обяд. Никой не изявява желание на дойде на обяд и да бичи Spätschicht.

# 686
  • Germany
Никой не иска да работи следобяд. Било заради децата, било за да си освободят деня. Аз напускам сега праксиса в който работя и лекарката вече месец не може да намери човек на моето място, защото работата е основно следобяд. Иначе всички искат Термини след работно време... С големият ми син си говорихме скоро за нагласите на приятелите му и той каза, че момичетата масово си представят как работят тайлцайт. Явно тук това е модела и никой няма желание да го промени. Все си мисля, че ако променят малко данъчната система, доста повече жени биха виждали смисъл да работят цел ден, вместо 4-5 часа.

# 687
Aз едно не разбирам. Възпитателите ли се самооплакват или оплакват родителите или се оплакват от колегите си с предтекст родителите.
Ако не може да се намери персонал за късна смяна или да се увеличи заплащането за тази смяна или да се махне този слот. Родителите или ще плащат повече или ще си прибират децата . Нали пазарна икономика му се викаше? Иначе стават само раздори както гледам.
Ами Moni  така е. При едно ниво на доходи вече пропорциите заплата / данъци, такси, приспадания от доходи и пр., които са % ... не са съвсем логични и здравословни. Една позната разправяше, че отглежда сама детето си и работи на рецепция на клиника . Т.е. мед. сестра е , но работи на раздаването на часове и пр. Ами когато началника и предложил повишение и тя пресметнала, че ще излезе от рамките в които ползва облаги и как изведнъж за някакъв мижав плюс щяла да остане без доста ползи и доходи ... и му казала в никакъв случай да не и дава повишение. Не го искала.
Имаше една друга, която разправяше, че работи на половин ден под минимума и и допълват . т.е. получава допълнително от бюргергелд. Каза, че е пресметнала, че ако работи тази позиция на пълен ден няма да взима помощ , но след всички ставки ще печели реално само 50 евро повече. Ще работи двойно. Ами не искала. Та сметките така излизат и хората постъпват според.

Последна редакция: чт, 31 юли 2025, 17:28 от bella-ciao

# 688
  • Германия
... или на принципа "Не е луд този, който яде баницата, а който я дава ". Аз ако имах избор, щях да работя доброволно само късна и нощна смяна. Хем ще се наспя, хем сутринта ще изпратя децата спокойно на училище и няма да ги мисля, дали не е отпаднал автобуса или влака. И ще им приготвя обяд даже. Боже, аз само за наспиване говоря Flushed в следващия живот искам да съм котка!

# 689
С малки деца в ДГ, ако единият родител работи пълен работен ден, за другия е сложно със следобедните смени до 17-18.00 ч. примерно. Моите деца се прибираха сами от училище и могат да останат сами 1-2 часа, докато баща им си дойде в 18.00 ч., а майка им 1 път в седмицата е до 18.00 ч. и се прибира в 19.30 ч. Но 5-год. някой трябва да ги вземе от ДГ.

Общи условия

Активация на акаунт