Пролетно слънце и много витамин Д в НЕМСКАТА тема / 252

• 25 780
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • Немция
Мони, не вярвам да става дума за работа до 70 на пълен работен ден.
Около нас има неколцина с хубави професии, които не желаят да излизат в пенсия на 67, не поради финансови причини, а защото се чувстват все още добре и не искат още да се пенсионират. Повечето са на непълен работен ден.
Но не съм правила статистика на хората в тази възраст. Smile
Зависи от работата, зависи от здравето.
Да видим как ще го измъдрят.

# 661
Аз лично, трудно си се представям на 70 години в моята професия. Даже на непълен работен ден. Искрено се надявам да доживея до 67 и да съм още фит.

# 662
Познавам няколко бивши учителки , които на по 80 все още дават частни уроци и поради опитът си и високата успеваемост на учениците им са много търсени. Някои са в България, други в Германия и никоя от тях не го прави с основна цел доход. По-скоро си галят егото, поддържат си мозъка буден и се разнообразяват. Аз също го имам като идея за себе си за в бъдеще. В работата също имаме колеги-пенсионери, които продължават да работят почасово по проектите, които винаги са ръководели.

# 663
мама ени, едно е да работиш само с акъла си, друго е, когато се изисква и физическа активност. В моята работа е важно да съм и физически фит, а с напредване на възрастта се обаждат разни болежки.
 Аз също имам бивши колеги, работещи като частни учители на доста почтена възраст. Възхищавам им се искрено, но както казах по-нагоре, различно е.

# 664
Никакво намерение нямам да си поддържам мозъка фит по такъв начин. Тенкс.
Но като гледам от глупости до къде се стигна ... може още малко глупости да са за добро. Все пак като се стигне дъното се налагат коренни промени . При динамиката и това , което показват политиците напоследък ...

# 665
  • Германия
Ние имаме едно семейство (германци всъщност на пенсионна възраст), живели преди в Холандия и Африка, дошли преди 5-6 години в Германия и поради това, че нямат нужния стаж тук сега подадоха молба за удължаване на работния договор.  И двамата си имат своите здравословни проблеми, но явно нямат по-добра алтернатива и ще се измъчат още една година. Аз не бих си го причинила това.

# 666
Би трябвало да им се признава стажа от други държави. Мои познати се пенсионираха в друга европейска държава със стаж от българия, няколко северноафрикански държави и няколко европейски. Ами събраха годините, но големи драми бяха събиранията на стажовете. Траеше години по разни амтове. Сега имат хубави пенсии.

# 667
  • Germany
Все пак като се стигне дъното се налагат коренни промени .

Ето от това, честно казано ме е страх. Като им писне прекалено много на хората, риска да се залитне в по страшна крайност е голям.
Иначе, според мен, каквато и работа да върши човек, няма как на 70 да бъде също толкова адекватен, колкото на 50 например. За по няколко часа на ден, да, но нормално работещ, не виждам как ще стане. Явно трябва да търсим други варианти за осигуряване на доходи на старини, ама с тия данъци тук, не си е работа и допълнителни имоти да купуваш, щото приходите от наем, рязко ти дигат данъка.
При нас днес си е есен. Студено, мрачно и вали...

# 668
Апропо пенсия- пратиха ми писмо,в което изискват да представя с какво съм се занимавала от пълнолетие до момента на идване в Германия! Тук имам оригиналните ми дипломи и копие от трудова книжка- дали е достатъчно? Не съм направила още термин, защото започва ваканцията...

# 669
Апропо пенсия- пратиха ми писмо,в което изискват да представя с какво съм се занимавала от пълнолетие до момента на идване в Германия! Тук имам оригиналните ми дипломи и копие от трудова книжка- дали е достатъчно? Не съм направила още термин, защото започва ваканцията...
Достатъчни бяха при мен.
И на мен също ми пратиха такова нещо. Термин не съм си правила. Обадих се и онлайн го оправих. Първо ми казаха какво да beantragen онлайн. Мисля, че беше за изясняване на трудовия стаж. Описваш всички периоди, учене, следване, работа, майчинство. След това те отговориха с писмо, мисля, че изискаха някакъв формуляр, ако има дете и майчинство не помня вече дали не пращах акт за раждане. Не съм сигурна. След това го дават на българските власти (или държавата, където трябва да се признава стаж). Това трая най-дълго. Когато получиха отговор ми върнаха вече писмо какви периоди се признават. За въпроси и уточнения звънях по телефона директно на служител, който ми ги обработва. Трябва да се внимава, защото има срокове за отговор. Писмото беше тъй сложно написано ама какво се зачита, какво не се зачита, до дни. Предпочетох да ги изясня тези неща сега, а не преди пенсиониране.
Не е кой знае колко сложно, но пак има доста бюрокрация. Всъщност дори и да има нещо объркано после пак може да се уточнят периодите. Не си представих на 60 години да го попълвам това нещо.
Любопитното е, че мъжът ми не е получавал такова писмо. При него идват само писмата за прогнозиран размер на пенсия.

# 670
На нен ми изпращат чат- пат писма с прогнозна пенсия.
Времето и при нас е чудно, 12  градуса.

# 671
Аз много го харесвам такова докато си стоя на терасата и си пия кафенцето. Обаче след като съм планирала за другата седмица разходки в планина май ще си пожелая малко по-малко дъжд. Останалото се ядва. Аз не обичам много горещо.
Тези с пенсиите май са се активирали и пресмятат яко кога колко ще им се струпаме.  Добре , да пресмятат. Само ако не включат позициите отпаднали при оптимизацията и не префасонират системата си на пенсионни вноски, като взимат някаква нова ставка и от собственика на предприятието с автоматизирани позиции ... ще излезне че ще се пенсионираме на 120 . Тези, които сме останали да работим . Четох някъде, че преди години са били 16 пенсионера на 100 работещи. Сега са 2х толкова . И отпадат позиции. Т.е. намалят работещите. Не само се увеличават пенсионерите.

Сега поразгледах прогнозите и се очертава чудничко. Ако ще вали ще е следобед или вечерта иначе слънце и облаче . Към 14 градуса. Супер ми се вижда. 

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 11:28 от bella-ciao

# 672
  • Germany
Di Soleil, някъде бях чела, че не признават майчинството от БГ за стаж. При теб как беше?
Пекна слънце при нас и е супер приятно навън. Ние сме на концерт на Браян Адамс в неделя и на Заз другата сряда, та ако може тогава да няма дъжд!

# 673
Положението с пенсионната система хич не е розово. Още отсега се задъхва. Пенсиите стават все по-ниски, за да не товарят работещите прекалено много. Те отсега си казват да не се разчита само на държавната пенсия.

Моята майка (71) и свекърва (67) още работят и нямат намерение да спират скоро. Мама си понамали обема на работа, но свекърва ми работи на пълни обороти. Тя и работници има и носи отговорност и за тях.

При нас е много приятно в момента, и слънчице се показва. Харесва ми такова време, само ако може да не се излива дъжд изневиделица.

# 674
на Заз другата сряда
Ама казвайте ги навреме тия работи, сега видях че ще идва и до нас, а билетите - свършили. Приятно слушане на вас!

Общи условия

Активация на акаунт