КРУИЗИ /Тема 20/

• 50 056
  • 766
  •   1
Отговори
# 750
11 дни Испания, Италия, Франция, Гибралтар, Португалия - BCN11A0Y
Круизна компания: COSTA

Кораб: Costa FAVOLOSA

Маршрут на круиза: Барселона - Савона - Марсилия - В открито море - Картахена - Малага - Гибралтар - Кадиз - Лисабон - В открито море - В открито море - Барселона

Начална дата: 22.04.2026

Крайна дата: 03.05.2026

Брой нощувки: 11
Как ви се струва,не е ли твърде евтино за тази цена/под 2000 лв. за единична каюта без прозорец/
Ние вече го запазихме този, но за дата 2 април с тръгване от Савона за да хване и двете празнувания на Великден- католическия и нашия православния. Цената беше от черен петък с вкл. пакет напитки.

# 751
  • гр. София
Здравейте! Обмислям круиз в края на август - началото за сепретември за Западно Средиземноморие, за 7 дни. Ще пътуваме аз, майка ми и дъщеря ми. До сега не съм била на круиз. Същият круиз намирам през агенция без водач и самолетни билети  София -  Рим и през няколко български агенции с водач и настаняване в Рим. Разликата е значителна. Ако си купя сама  билети до Рим ( от Варна съм и май ще пускат директни полети) дали е трудно да се придвижим до пристанището?  И на връщане обратно. И също струва ли си да доплатя за каюта с балкон или да взема само с прозорец? Въобще на какво да обърна внимание. Ако пътувах семейно или с приятелки нямаше да го мисля толкова. Но с майка ми ( на 75 г) и с дете ( на 10 г) ми се иска всичко да е наред. Благодаря ви и успешна година с много пътешествия!
По-добре си вземете самолетни билети до Рим. От гарата после влак и за 2 часа сте в Чивитавекия. После от самата гара, отзад май беше и спирката на рейсовете до круизната пристанище. То няма да сте само вие, ще видите доста пътуващи още във влака.
Отделете си повече време щом сте с възрастен човек и дете.

# 752
Въпроси към пътувалите с Aida:
1 Какви са опциите за интернет и цени съответно?
2 Има ли тематични партита, както при Costa и MSC?
С малко закъснение, но според маршрута ви, предполагам, че още не сте тръгнали. Преди една седмица се прибрахме от круиз с AIDA STELLA. Интернета е 84 евро за social media и 168 евро ако искате да ползвате поща и браузер (ползвахме този вариант, връзката беше доста добра). Можете да ползвате и за отделни дни, по спомени 18 евро на ден за по-скъпия вариант. Ако платите интернет за един пасажер, останалите могат да го ползват като се логнат през неговия профил (не едновременно разбира се). Ние имахме и 250 мб включени в цената, предполагам и при вас е така, които са идеални за проверка на пощата, изпращане на някое съобщение/снимка. Освен това системата им явно се беше бъгнала и през повечето време си имахме интернет без да сме заплащали (заплатихме за един човек), дано си е все така и при вас.
Партита правеха на последната палуба всяка вечер, когато времето позволяваше, но не бих ги нарекла тематични, а по-скоро като дискотека с DJ. Една вечер (от 14) имаше silent party. Имаше много готина банда, която свиреше всяка вечер Super Nova.
Относно ресторантите - както вече са писали има 3 бюфетни - азиатски, италиански и маркт. В маркт всеки ден има различна интернационална тематика, а в италианския храна от различна италианска област. След 7-8 ден започват да ги повтарят, но като цяло разнообразието беше добро.
Има бургери и бирария, където се заплащат само напитките, не е необходима резервация, при нас винаги се намираха свободни места. На бургерите понякога следобед се образуваше опашка, защото само те работеха след 14.00-14.30.
Има още няколко ресторанта със заплащане, но не стигнахме до тях.
Приятно пътуване Simple Smile

# 753
  • Sofia
Много благодаря! Изключително полезна информация!
По какъв маршрут бяхте?

# 754
По какъв маршрут бяхте?
Сейшели, Мадагаскар, Мавриций, Реюнион

# 755
По какъв маршрут бяхте?
Сейшели, Мадагаскар, Мавриций, Реюнион
Ако може разкажи по-подробно за организацията на пътуването,
пристанищата на които акостирахте, какви екскурзии ползвахте или с какво и къде обикаляхте.
Ще бъде много полезно, предполагам не само за мен.
От много време искаме да обиколим този регион.
Благодаря!

# 756
BOSS SAMORAI - ще се опитам да разкажа накратко, понеже не ме бива много в описанията Simple Smile

Пътувахме семейно с две вече пораснали деца на 14 и 18 през Истанбул. Маршрута беше Сейшели, Мадагаскар, Мавриций, Реюнион, Сейшели, следен от доста години. Нямаме много голям опит с круизните пътувания все още, но досега винаги сме пътували самоорганизирано, благодарение на ценната информация в тази тема, благодаря на всички, които споделят. За нас това беше трети круиз с Аида, но предните бяха с новите кораби и имахме притеснения относно по-старият кораб и най-вече по-малкото развлечения. За наше учудване нямахме оплаквания, допадна ни много, че нямаше толкова много хора. Е липсваха ни малко повече басейни и водните пързалки, както и Mistery Room-a на английски, но видяното и преживяното компенсираха многократно тези дребни "неудобства". Единственото по-неприятно беше пушека от комините, който в зависимост от вятъра се усещаше повече или по-малко на горните палуби.
Не сме ползвали корабни екскурзии по няколко причини - обичаме да се придвижваме самостоятелно, обслужването на немски език и не на последно място доста високата цена, която умножена по 4 става ужасно висока за нашите разбирания и възможности. Малко за всяка спирка.

Качване от Махе, Сейшели - пристанището е лесно достъпно, в самата столица Виктория, може да се стигне пеша до всички забележителности, които не са много, както и до ботаническата градина. Отпред чакаха доста таксита, фирми и вероятно частни лица, които предлагат услугите си, ако ви е дневна спирка не е проблем да се намери обиколка по острова или разходка с лодка, препоръчвам и двете. Ние имахме 3 дни на разположение преди да се качим, които ни бяха крайно недостатъчни, но нямаше как да отделим повече заради отпуски/учебни дни. Използвахме местен водач за обиколка на острова, който не е много голям. Може да се вземе и кола под наем, но гида ни заведе на места, които със сигурност нямаше да открием сами. Шофирането там е доста предизвикателно, дясно движение, тесни пътища + много автобуси на местния градски транспорт, които карат доста смело Simple Smile. Повозихме се и на него, беше интересно преживяване.

Мадагаскар - Анциранана или Диего Суарес, порта е в непосредствена близост до града, ако може да се нарече град. Отпред имаше изобилие от туристически фирми, които предлагаха услугите си. Ние предварително бяхме избрали да посетим национален парк Амбре (Montagne d'Ambre National Park), без да знаем какво да очакваме получихме шофьор + гид и по наше изискване индивидуална кола. Парка е много красив, уцелихме много добър гид (отделен за парка, не можеш да влезеш вътре без гид), който ни показа различни дървета, няколко вида хамелеони, включително най-малкият, най-малката жабка и др. но не можахме да видим лемури, тъй като доста валеше и според гида лемурите не се показвали в дъжда Sad. На връщане ни заведоха и до два боабаба за снимки (в района по принцип няма), но тези явно са посадени за туристите, понеже от мястото, където се виждаха беше пълно със сергии и местни, които се опитват да ти продадат всичко възможно.

Мадагаскар - Нози Бе - слизането е с тендъри, пристанището е в непосредствена близост до града Hell-vill. Тук се усеща, че е по-туристическо, отново имаше предлагане на всякакви туристически услуги. Ние бяхме ангажирали предварително през местна туристическа агенция посещение на резерват Локобе. Отново кола с шофьор и отделно гид, явно така практикуват в Мадагаскар или поне в този край. И на двете места шофьорите не говореха английски (само френски), но гидовете за наша радост говореха английски доста добре. Резервата е на около час с кола от пристанището, после се пътува с лодка и след това лично за нас прекрасна разходка, видяхме всички обещани ни животни в изцяло естествена среда - лемури, боа, бухали, доста видове хамелеони, включително и най-малките на света, разнообразни влечуги и птици. Понеже имахме време помолихме да ни закарат до някой плаж, но след плажовете на Сейшелите не бяхме много впечатлени.

Мавриций - Порт Луис. Порт Луис е столицата на острова и е на пешеходно разстояние от пристанището. Отпред винаги имаше шофьори на таксита предлагащи услугите си. Ние бяхме ангажирали предварително през местна агенция такси и  за трите дни на престоя ни, с което се придвижвахме до набелязаните от нас места. Тук шофьорите са и гидове (или поне повечето), ние останахме изключително доволни от единия, който беше с нас 2 дни, втория не беше много разговорлив. Мавриций ни хареса много, за съжаление 3 дни ни бяха крайно недостатъчни, за да видим всичко, което искахме. Първият ден направихме обиколка на част от острова (south west tour) - вулкана, няколко водопада, статуята на Буда, свещеното езеро и най-вече нашата цел Chamarel (седемцветната земя), както и няколко фабрики, в които те водят. Вторият ден посетихме Casela (зоопарк) + плаж, на третият бяхме запазили плуване с делфини (което абсолютно не препоръчвам, може да има и по-добри варианти, но да не сме уцелили) +  плаж и обиколка на Порт Луис.

Реюнион - пристанището е до Le Port има градски транспорт отпред, както и шатъли до столицата (освен на Коледа). Тук нямахме нищо организирано предварително, което беше грешка, понеже бяхме там на 25 и 26 декември. На 25.12. нищо не работеше, нямаше даже таксита, няколко заблудени, за които имаше мнооого чакащи. След известно чакане на градския транспорт тръгнахме пеша, градчето е на 30-40 минути пеша, но маршрута е доста открит, минава през индустриалната зона и в жегата не е толкова приятно. Разгледахме набързо и на автогарата намерихме автобус до столицата Saint Denis, който е 2 евро на човек в посока (срещу 20 евро за шатъла, който беше наличен на следващият ден). На следващият ден отново не дочакахме градския транспорт и след като стигнахме пеша до автогарата хванахме автобус до Saint Paul - симпатично градче, с плаж с черен пясък. Тук видяхме ограждения против акули на плажа, бях чела за тях. Реюнион е единственото място, където съжалявам, че не си взехме някаква екскурзия от кораба, както и че не резервирахме нищо предварително, защото не можахме да оползотворим времето по-пълноценно. Имахме желание да отидем до Saint Gilles, където четохме, че има хубав плаж, но не посмяхме, защото на 26-ти кораба отплаваше в 16 часа, а заради Коледа автобусите бяха доста разредени.

Сейшели - Ла Диг - слизане с тендъри. Ла Диг е малък остров, бях чела, че е изцяло пешеходен и придвижването става основно с колела, но имаше изобилие от бусове, електрически колички (като тези по голф игрищата) и коли, които си предлагаха услугите. Острова е малък и може да се обиколи пеша целия за един ден. Първоначално бяхме решили да обиколим поне 4-5 плажа, но в последствие решихме да останем по-дълго на прословутия Anse Source d'Argent, за да се насладим на водата, плажа, водния свят. Плажа е много красив, но определено е по-добре да се посети в ден, в който няма круизен кораб там, дори и не толкова голям. Очаквахме, че ще е по-пренаселено отколкото беше, но въпреки това след като си бил сам или почти сам на друг, не по-малко красив плаж, решихме, че трябва да дойдем отново, за да го оценим Simple Smile.

Имахме още една нощувка в Махе преди тръгване, искахме да останем повече, но цената на самолетните билети беше двойна за следващата възможна дата. Използвахме времето за още една обиколка с местния гид по други плажове и местенца и разгледахме Виктория.

Ако някой има конкретни въпроси с радост ще отговоря. Препоръчвам маршрута с две ръце и два крака. По принцип декември е в дъждовен сезон, но ние имахме голям късмет с времето и почти не ни е валяло.

# 757
MSH750925,
Благодаря за разказа, много полезна информация!

# 758
Привет на всички! През март сме на круиз в Средиземно море с Costa Toscana. Това ще ми е втори круиз, първият беше с  MSC Fantasia преди година и нещо и много ми хареса.
Четох, че пресите за коса са забранени при Costa, за разлика от MSC, но също и, че много дами си носят. Ще съм благодарна, ако някой сподели впечатления от пътуванията с Costa по въпроса. Също и за цялостни впечатления от Costa Toscana, ако сте били на този кораб.

# 759
Привет на всички! През март сме на круиз в Средиземно море с Costa Toscana. Това ще ми е втори круиз, първият беше с  MSC Fantasia преди година и нещо и много ми хареса.
Четох, че пресите за коса са забранени при Costa, за разлика от MSC, но също и, че много дами си носят. Ще съм благодарна, ако някой сподели впечатления от пътуванията с Costa по въпроса. Също и за цялостни впечатления от Costa Toscana, ако сте били на този кораб.
Не съм пътувала с MSC и не мога да направя сравнение, но пътувах с Тоскана лятото и съм много доволна. Най-новият и най-голям кораб на Коста. Перфектна организация за хранене, почистване, забавления, за слизане и качване в пристанищата. По-скоро някои туристи са по-шумни и по-мърляви, но персоналът постоянно си вършеше работата отлично. Носех си и маша и четка с топъл въздух, никой не ми е направил проблем.

# 760
Ходи ми се на круиз да видя Северното сияние, някой с опит да сподели тук да се ориентирам - месец, маршрут?

# 761
Северното сияние от Октомври до Март. Разгледайте Havila.
Имайте готовност за бурно море и студ.

# 762
Северното сияние от Октомври до Март. Разгледайте Havila.
Имайте готовност за бурно море и студ.
видях тази круизна линия, признавам си за първи път прочетох за нея, но от кои градове може да се наблюдава, защото има и други круизни линии, които плават октомври

# 763
Наблюдението не е гарантирано - зависи от слънчевата активност. Може да има, може да няма. Колкото по на север отиде кораба, толкова по-сигурно ще се види, когато го има.
Havala конкретно май рекламират нещо като гаранция - че ако букнеш круиз за северно сияние и не се случи, да може да повториш. Обаче потребители из форуми споменават, че много много не си изпълнявали гаранцията, та трябва внимателно да се чете.
Иначе от всеки кораб който отиде нагоре по фиордите в този период ще се види, ако извадите късмет.

# 764
Наблюдението не е гарантирано - зависи от слънчевата активност. Може да има, може да няма. Колкото по на север отиде кораба, толкова по-сигурно ще се види, когато го има.
Havala конкретно май рекламират нещо като гаранция - че ако букнеш круиз за северно сияние и не се случи, да може да повториш. Обаче потребители из форуми споменават, че много много не си изпълнявали гаранцията, та трябва внимателно да се чете.
Иначе от всеки кораб който отиде нагоре по фиордите в този период ще се види, ако извадите късмет.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 16:55 от domino25

Общи условия

Активация на акаунт