Данъчни облекчения за деца - 2

• 4 457
  • 146
  •   1
Отговори
# 120
Сметката може да е на друг, важно е да напишете имената и ЕГН на титуляра на сметката и този друг да няма задължения.
В данъчната декларация не става въпрос за месеци, а за данъчна година - декларира се една сума от един работодател и толкова ...никъде не пишете за кой месец е и това няма значение

# 121
А след като аз съм взела за един месец пари, той как да отбележи това ? Аз ли да коригирам в подадената декларация, че другият ще ползва остатъка?

# 122
Ако ще ползва за 2024 ще напише в неговото приложение 10 (в част VI на ред 4) размера на вашата данъчна основа.

# 123
Много ви благодаря, ЗориБ и AVA ROSE!

А данъчна основа е брутото на сумите?
Трябва ли да извадя едното бруто?

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 12:37 от mmoiri

# 124
Не е брутото, брутото минус осигуровките е данъчната основа...има я в дъното на всяко приложение, точно преди клетката с усържания данък, както и сумирана (тази трябва да я напишете в ГДД на мъжа ви) в началото на част IV

# 125
Здравейте, някой подавал ли е данъчна декларация за ползване на облекчение за деца за минали години? Четох, че има глоба. В какъв размер е тя? Облекчението, което бих взела в към 285лв, страх ме е да не ми начислят повече глоба от колкото имам да взимам:)

# 126
И мен това ме вълнува.
Моят мъж ще подава за 2021, 2022 и 2023.
Глобата предварително ли трябва да плати или ще му я отдържат?

# 127
Наблюдаваме разнородна практика в различните ТД на НАП относно съставянето на Актове и определяне на глоби.Съгласно Закона (ЗДДФЛ) годишна данъчна декларация се подава в периода от 10.01. до 30.04.  за предходната година. След този срок има нарушение за неспазен срок.В същото време в указанията на ГДД пише, че не сте длъжни да подавате декларация ако имате работодател към 31.12. за съответната година и за тази година имате единствено доходи от трудови правоотношения.Но ако се чете буквата на закона, всяка декларация подадена след срока подлежи на санкция.
Относно глобите - в закона няма минимална сума, а само максимална за първо нарушение 500 лв..Иначе съм виждала наложени санкции от 20 лв до 200 лв...това е по усмотрение на наказващия орган.
Така че няма точен отговор на въпроса.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 22:53 от ЗориБ

# 128
  • Пловдив
Всяка подадена декларация заличава предходно подадена такава, нали?
Т.е, ако искаш да допълниш ново приложение, трябва всичко отново.да впишеш...?

# 129
  • София
Всяка подадена декларация заличава предходно подадена такава, нали?
Т.е, ако искаш да допълниш ново приложение, трябва всичко отново.да впишеш...?
да

# 130
На 1.04 подадох , на 2.04 парите бяха преведени.
Ползвах помощ от съфорумка , за което и благодаря най-сърдечно!

# 131
А тези, които подадохте за предишни години колко време чакахте превод?

# 132
Здравейте,след като подадох декларацията направих справка и това се визуализира на екрана,но не съм получила превод.

# 133
Разпитах за глобите за по-късно подаване на декларацията и ми казаха, че за 2021г нямало да имам санкции и реших да рискувам:) Пуснах я, получих имейл, че е подадена извън срока, но е приета и сега чакам.

# 134
Дарина, максималната сума за три деца е 1800 лв., вие сте получила 1803 лв.. ...стотинките са закръглени затова стоят така....но подозирам грешка в декларацията ви...изчакайте да ви се обадят...или вие се обадете да погледнат декларацията в НАП
Така е, *Darklady* за 2021 е изтекла давността за съставяне на Акт - тя е две години...т.е. в момента за 2022 и за 2023 ако подавате има вероятност за съставяне на Акт за нарушение

Общи условия

Активация на акаунт