Всеки педиатър отказва да запише новородено - какво да правя?

• 2 990
  • 77
  •   1
Отговори
# 15
Комфорт... при болно или много малко дете пътуването през целия град не е въпрос само на комфорт.

# 16
  • Варна
Комфорт... при болно или много малко дете пътуването през целия град не е въпрос само на комфорт.

При болно или много малко дете за мен водещото е отношението на педиатъра, както и вниманието, което отделя на детето. Голям келепир, че докторът ти е на две крачки, ако претупва нещата и не ти обръща внимание.

А авторът така и не каза за кой град става дума.

# 17
  • Sofia
А като започнете да подавате документи за ясла, градина, училище? Пак ли ще търсите начин да извивате ръце, че да може да ви е наблизо или ще благоволите да помислите за по-важни неща като отношение на персонала, рейтинг на училището и среда, в която ще бъде детето? Има по-важни неща от нашето (на родителите) удобство. Не бъдете чак такива егоисти.
Всъщност точно близостта е заложена в наредбите за прием в ДГ и първи клас в София. Специално искаха да спрат практиката да се избира училище според рейтинг. Получаваш най-много точки само за ДГ от административния район, където живеете. Детето влиза там, където се класира (на практика шанс само в адм. район) - не избираш персонал или отношение. А за първи клас реално имаш най-голям шанс (доста често дори единствен) детето ти да го приемат само в най-близкото училище (едно). От Столична Община бяха непреклонни в това отношение.
И донякъде ги разбирам. В София понякога отнема цял час да отидеш от единия край до другия - час пик, болно дете, изнервено и вързано в колата. И ние си търсихме ЛЛ, до който да можем да стигнем сравнително лесно. Аз даже често отскачам в почивката ми за някоя и друга бележка. Пък после като даде направление, вече си преценявам къде мога или искам да отида.

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 19:34 от Brin de muguet

# 18
  • Варна
Обаче не си длъжен да подадеш документи за най-близкото само. Не съм в София, във Варна съм, положението с градини и училища и тук не е розово. Но съвсем нормално си подадох документи за градина, която не беше близо до нас. После училище, което не беше близо до нас. След 4 клас за друго училище, с не лош "рейтинг". И трите пъти детето беше прието, без връзки, без врътки. Близостта може да е заложена за удобство, но за мен удобството МИ е на второ място. На първо място е детето ми да се чувства добре. И съм водила, и съм прибирала, и съм тичала от работа, и съм поддържала кола заради нея. Ако избирах сега педиатър, пак щях да се водя по други съображения, а не по това на първо място на мен да ми е наблизо.

# 19
По-добре си запиши детето при твоят личен лекар. Да пускаш или не жалби е безмислено. То е ясно, че няма как един лекар да поеме безброй пациенти. Пак се радвай, че имаш въобще лекар. Някой бебета не си намират и ходят само на частно. Просто свикваш, че всичко е частно - частен лекар, частна градина и т.н., а после защо хората работят за пари под масата....

# 20
  • Sofia
Ако избирах сега педиатър, пак щях да се водя по други съображения, а не по това на първо място на мен да ми е наблизо.
ЛЛ като даде направление, детето може да се заведе при желания педиатър.
Но са рядкост ЛЛ, които са И педиатри в същото време. И както писаха по-горе, тук вече не става въпрос за избор на родителите, а за капацитет на ЛЛ.

# 21
Благодаря на всички за коментарите, ще го запишем при нашия личен лекар, където има и добър педиатър, пък ако стане тегаво ще го сменим някак си като порасне малко.

А човека няколко коментара по-нагоре, дето обича да си пътува с часове до лекаря и детската градина, развива някакви теории за училищата и нашите приоритети, иди пийни една студена вода да се успокоиш.

# 22
  • Варна
Ами не пътувам с часове и съм много спокойна, а студена вода пия всеки ден и по много, буквално. Детето ми поотрасна, вече пътува само, а от личните "жертви" видях само ползи. Но разбирам гледната ви точка. Вашето е малко още. След няколко години живо ще ви интересуват тези теории, които развивам, но всичко с времето си.

# 23
  • Пловдив
Абсолютно подкрепям тезата на HighSpeed, имам детско заведение на минути пеша, щяха да го приемат от раз.
Записах го на 15км от мястото, където живеем. С училището няма да е по-различно. Не търся градина, а педагози и го заявявам с пълната си отговорност, след като със зъби и нокти драпах за реномирана ясла, приеха го, записах го и толкова ядове брах, че още ме е яд, че не послушах мъжа си да не се водя по бази и т.н. За Пловдив говоря, където положението е почти същото като в столицата. Хич не ми дреме, че пътувам, псувам в трафика, бързам и т.н., всеки път, когато видя учителите на детето си ми идва да им целуна ръка - човеци, истински отдадени на професията си. В края на краищата това са хората, които обгрижват детето ми в по-голяма част и от мен в делничен ден и изобщо не са маловажен фактор.

# 24
Може ли да споделите коя е яслата, от която сте доволна в Пловдив и тази, която ви разочарова?

# 25
  • Пловдив
Не съм доволна от яслата Палечка. Доволна съм от градината Биляна.

# 26
Аз само да кажа относно учителите, че първо има фактори, които не зависят от нас - напускане, бременност, второ няма гаранция, че две деца при един човек ще дадат еднаква обратна връзка/ отзив.

# 27
Не е задължително близкият лекар да е лош и ако трябва да прекосявам град с болно дете, което просто има нужда да си почива в къщи, заради бележка, това не е много ок.
В началото, освен при нашия лекар, който е на пешеходно разстояние, ходехме и далеч на частно, защото ни се струваше, че другият лекар преглежда по-добре. С течение на времето се оказа, че това вече не е точно така и сега ходим само при нашия. Слава богу не сглупихме да го запишем някъде-си

# 28
Авторката пише, че нямало право да ѝ откажат, обаче според мен това значи, че все някъде трябва да има личен лекар детето, а не че всеки личен лекар е длъжен да я приеме. Аз, като търсех личен лекар за себе си, а после и за детето, отказваха и още как, но все пак се съгласиха някои, което не дава основание за жалба, че конкретен лекар не те е взел за пациент.

# 29
Аз бих ви посъветвала, ако сега или на по-късен етап, решите да търсите друг лекар- разговаряйте да се запишете цялото семейство при него. При нас, в София преди 4 години, доста лекари отказаха да запишат само дете, без родителите. Това е така, тъй като децата до 18 години са освободени от потребителски такси, нямат лимит за направленията ( а самите лекари имат), а същевременно са най- често боледуващи.
Ние така намерихме, при условие, че се запише и поне единият от родителите.
Ако желаете, мога на лично съобщение да ви дам повече информация, ако в София и прецените, че локацията Ви е удобна. Доволни сме, не сме чака много, записват се часове за прегледи и се спазват с минимални закъснения.

Общи условия

Активация на акаунт