Всеки педиатър отказва да запише новородено - какво да правя?

• 2 983
  • 77
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Авторката пише, че нямало право да ѝ откажат, обаче според мен това значи, че все някъде трябва да има личен лекар детето, а не че всеки личен лекар е длъжен да я приеме. Аз, като търсех личен лекар за себе си, а после и за детето, отказваха и още как, но все пак се съгласиха някои, което не дава основание за жалба, че конкретен лекар не те е взел за пациент.
Абсолютно.
Аз като търсих ЛЛ за майка ми, се видях в чудо. Наред всичките ми отказваха - запълнили си били капацитета. Бях на ръба да я запиша на другия края на София - а тя е трудноподвижна. Слава Богу, че се сетихме да попитаме ЛЛ на децата дали няма да я вземе и се съгласи. Но беше ходене по мъките. Отказват и още как.

Не бъркайте ЛЛ и педиатър! И аз си подбирам педиатрите. Водя ги и на частно на другия край на София. Но ЛЛ е добре да е под ръка, да не кръстосвам улиците и да си губя времето за едно направление или бележка.

# 31
Моите племенници, като се родиха, също отказваха да ги запишат,  беше наистина голям проблем, защото в населеното място няма болница, а само двама лични лекари в пенсионна възраст, които имат кабинет, но не и някаква апаратура, и общо-взето само направления издават, ако не е някакво тривиално детско заболяване. Казаха им да си търсели в съседен град, което значеше, че за всеки преглед и нужда от направление отиват само за транспорт поне 50 лева и 5 часа път до лекар. Това няма как да се случи, ако личният лекар ти е в другия край на града. Тогава от ЗК накараха едната лекарка с по-малкото пациенти да ги приеме, но това е различен казус.

# 32
Авторката пише, че нямало право да ѝ откажат, обаче според мен това значи, че все някъде трябва да има личен лекар детето, а не че всеки личен лекар е длъжен да я приеме. Аз, като търсех личен лекар за себе си, а после и за детето, отказваха и още как, но все пак се съгласиха някои, което не дава основание за жалба, че конкретен лекар не те е взел за пациент.
Абсолютно.
Аз като търсих ЛЛ за майка ми, се видях в чудо. Наред всичките ми отказваха - запълнили си били капацитета. Бях на ръба да я запиша на другия края на София - а тя е трудноподвижна. Слава Богу, че се сетихме да попитаме ЛЛ на децата дали няма да я вземе и се съгласи. Но беше ходене по мъките. Отказват и още как.

Не бъркайте ЛЛ и педиатър! И аз си подбирам педиатрите. Водя ги и на частно на другия край на София. Но ЛЛ е добре да е под ръка, да не кръстосвам улиците и да си губя времето за едно направление или бележка.

Това не е вярно. Няма законова разпоредба, по която могат да ви отказват или максимален капацитет на пациентите при личните лекари.

Нито един личен лекар няма право да отказва да вземе пациент. От НЗОК препоръчват да се пусне жалба, когато това стане, което е масова практика в България.

https://www.nhif.bg/bg/online/answers/13536

Това е само един от десетки подобни официални отговори на НЗОК.

Ето тук е специално за новородени:
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/46973

С две думи - ние си плащаме данъците и здравните и се примиряваме с факта, че 90% от лекарите не спазват закона, дори когато става дума за нашите деца. И знаете ли защо е така? Защото над определено количество пациенти, лекарят в задължен да наеме още хора, а на тях просто не им се занимава.

Затова казах, че аз лично започвам да подавам жалби. Едва ли нещо ще се промени, но това в правилният път един ден да излезем от това положение.

# 33
То и да се пусне жалба трябва да глобят 90% от лекарите в София. Ние като търсихме лекар ни отказаха сигурно 40-50 човека, а може би повече. Звънях на всички по ред, но никой не ни искаше. Накрая една докторка каза, че иска да ни види на живо и ще прецени на място дали ни иска бебето или не и накрая ни прие. Голям късмет явно сме хубавци 😏

# 34
Абсолютно.

Това не е вярно. Няма законова разпоредба, по която могат да ви отказват или максимален капацитет на пациентите при личните лекари.

Нито един личен лекар няма право да отказва да вземе пациент. От НЗОК препоръчват да се пусне жалба, когато това стане, което е масова практика в България.

https://www.nhif.bg/bg/online/answers/13536

Това е само един от десетки подобни официални отговори на НЗОК.

Ето тук е специално за новородени:
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/46973

С две думи - ние си плащаме данъците и здравните и се примиряваме с факта, че 90% от лекарите не спазват закона, дори когато става дума за нашите деца. И знаете ли защо е така? Защото над определено количество пациенти, лекарят в задължен да наеме още хора, а на тях просто не им се занимава.

Затова казах, че аз лично започвам да подавам жалби. Едва ли нещо ще се промени, но това в правилният път един ден да излезем от това положение.

Много информативно и обратно на това, което в някои коментари с хъс обясняваха. Лошото е, че тъй като никой друг няма да си потърси правата, освен вас, ще ви нарочат.

# 35
  • София
То и да се пусне жалба трябва да глобят 90% от лекарите в София. Ние като търсихме лекар ни отказаха сигурно 40-50 човека, а може би повече. Звънях на всички по ред, но никой не ни искаше. Накрая една докторка каза, че иска да ни види на живо и ще прецени на място дали ни иска бебето или не и накрая ни прие. Голям късмет явно сме хубавци 😏

Това не може да  е сериозно...

И ние сме го играли това, от немай- къде бяхме в Поликлиника България, където парите ги имат за бонбонки и един ден, когато синът ми беше на 6 месеца от интернет разбирам случайно, че лекарят, при когото се водим няма да практикува повече и оставаме от днес за утре без личен лекар и с бебе, на което трябва да се поставят ваксини...
Живеем до Южния парк и едвам и с помощ от приятел успяхме да се запишем в Студентски град чак. Много е неудобно, ама това е положението.

# 36
  • Sofia

Това не може да  е сериозно...

И ние сме го играли това, от немай- къде бяхме в Поликлиника България, където парите ги имат за бонбонки...
Точно и ние бяхме стигнали до п-ка България като последна опция.
Но факт - и на нас масово ни отказваха.
Жалби срещу колко ЛЛ да подам! Не са един или двама.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 14:48 от Brin de muguet

# 37
Ние имаме много лош опит там. Ходили сме няколко пъти. Последния път вече не си спомням защо не отидохме при нашата лекарка. Попаднахме на лекарка в поликлиниката, която каза, че детето ни, на което само му течеше носът, е почти за болница заради хрипове. Веднага отидохме на друго място и се оказа, че не е така. Вероятно е помислила, че има хрипове, заради носа. Въпросът е, че това е базово умение за всеки лекар.
Предполагам, че като ги наемат не ги препитват. Мен на интервюта за работа са ме скъсвали от въпроси, но явно при тях се разчита на дипломата, така че такива лекари може да има навсякъде. Въпреки това решихме, че няма да се занимаваме с поликлиниката.

# 38
И като се пуснат жалби какво ще се случи?
Ще се появят повече ЛЛ или ще им пораснат по още 4 ръце или ще преглеждат по 38 часа в денонощието?
Пускайте жалби пък после що масово докторите заминават в чужбина.

# 39
Надявам се да пишете за резултата от жалбите, ако изобщо пуснете такива-ясно е че са безсмислени, ясно е че проблема изобщо не е ,,,че не им се занимава'',а че няма кой да работи, но все пак на автора явно му се занимава да търси решение на проблема с липсата на кадри.Ако решението е пускането на жалби ,моля да споделите резултат.
Къде пише, че е задължително да вземат някого за пациент-търсих на страницата на НЗОК, но не видях подобно нещо?

# 40
Ако никой общопрактикуващ лекар не иска да запише здравноосигурен - възрастен или дете, то това не е ли нарушаване на правата на осигурения? Платеният прием се явява изнудване, извиване на ръце и отказ за достъп до здравеопазване, ако човекът няма 60 лева за частен преглед и още неизвестно колко за изследвания. За какво тогава плащаме здравни осигуровки?

# 41
  • Sofia
Ми, не, не са длъжни да взимат нови пациенти.
Но явно ако си надвишат капацитета (по тяхно желание), тогава вече са задължени да потърсят още един лекар.

Mama Ru, и аз това се питам.

# 42
Е, то по тази логика как може да имам право на направление при някакъв специалист, обаче в града няма такива, които работят с касата. И накрая си плащам 40 лева беше преди. Иначе направление ще ми дадат, за какво ми е? Никой не може да задължи лекаря да работи с касата, и не може да го задължи да приеме пациент.
Мисля че ако не може да се намери лл, педиатър, отиваш в касата и от там те разпееделят(където има). Обаче да не се бъркам с Англия. А кадри как да има, като обучаваме без пари(за тях е почти без пари) лекари за Англия.Там с наши данъци финансираме им обучението. После няма педиатри.

# 43
Ако личните лекари не достигат, да променят системата - отиваш на лекар и, ако си здравноосигурен не плащаш за прегледа повече от потребителската такса, ако не си - си плащаш по утвърдения ценоразпис.

# 44
За какво тогава плащаме здравни осигуровки?
За спешната помощ, ако получиш инфаркт или инсулт, някой да те спаси. За спешна сърдечна операция, която няма да платиш. За лечение на рак, което струва няколко хиляди на месец и малко хора могат да си го позволят.

50 лева платен преглед при спецалист, много голяма част от хората могат да си позволят но не искат да платят.
Като автора на тази тема. Няма да си разваля ежедневието да ходи до другият край на града.

Общи условия

Активация на акаунт