Mounjaro (Тирзепатид) – някой ползва ли го? Споделете опит и резултати!

• 37 846
  • 465
  •   4
Отговори
# 450
  • Варна
Аз също го приемам само за отслабване, нямам странични ефекти, само малко повечко се оригвам и като не ям се чувствам отпаднала. За косопада бях писала, вече се оправят нещата.

# 451
При мен не мога да кажа, че схемата е точно по лекарско предписание, но започнах 1м.със 2.5мг., 2 м.с 5мг., тук поради други причини минах на 2.5мг. за 1 месец, от днес съм на 5мг.за 2 месеца и се надявам силно да е последната инжекция, да съм стигнала здравословното тегло или поне да съм под 70кг. Странични ефекти бих казала косопад, който продължава, намаля малко не е както беше, но мисля, че е от свалянето на килограми и храненето. Предписан ми е, за да сваля излишните килограми и да вляза в здравословно тегло, а и да вкара инсулина в норми, надявам се и затова време да съм изградила хранителен навик, с който да си продължа до живот.

# 452
Много благодаря! Ех, как се раздвижи темичката. Много обичам да чета нови мнения.
Аз май ще избера да вдигнем (както според ендото е ок, защото го понасям добре засега).
За 10 шота (9 седмици, започвам 10та) съм почти минус 10кг.

Като страничен ефект и аз имам косопад, беше силен в един момент, сега не чак толкова. Надявам се да не стана плешива.

А интересно ми е как се храните?
Повече протеин?
Тренировки?

Последна редакция: вт, 07 окт 2025, 12:44 от andrea_doll

# 453
Много благодаря! Ех, как се раздвижи темичката. Много обичам да чета нови мнения.
Аз май ще избера да вдигнем (както според ендото е ок, защото го понасям добре засега).

Като страничен ефект и аз имам косопад, беше силен в един момент, сега не чак толкова. Надявам се да не стана плешива.

Повече протеин?
Тренировки?
Гледам да има зеленчуци, плод /заради тоалетната/ , старая се да има протеин. Много ми е гадно, но нямам абсолютно никакво движение, свалям килограми до момента вече съм -16кг. точно 4 месеца, което си е по 4кг. за месеца сравнително добре нито бързо, нито прекалено бавно, макар да имах и застой от порядъка на около 3 седмици, след намаляване на мг.

# 454

Повече протеин?
Тренировки?
Гледам да има зеленчуци, плод /заради тоалетната/ , старая се да има протеин. Много ми е гадно, но нямам абсолютно никакво движение, свалям килограми до момента вече съм -16кг. точно 4 месеца, което си е по 4кг. за месеца сравнително добре нито бързо, нито прекалено бавно, макар да имах и застой от порядъка на около 3 седмици, след намаляване на мг.
Мисля, че по 1кг на седмица е перфектно.
Интересно ми е предложиха ли ви по-висока доза, защо останахте на 5мг?

# 455
Свалих 4 кг за един месец.Сега ще минавам на 5мг.вече.Не ми се яде.Ям по-малко ,много малко.И аз имам запек понякога ,друго-не

# 456

Повече протеин?
Тренировки?
Мисля, че по 1кг на седмица е перфектно.
Интересно ми е предложиха ли ви по-висока доза, защо останахте на 5мг?
След първият месец ми беше изписала 2 дози по 5мг.за 2 месеца, но тъй като все още напасвах и в началото имах болки, заради глюкофажа се наложи извънредно посещение и тогава ме попита дали на рецептата ми е пуснала 2х5мг или 1х5мг и 1х7.5мг, но това беше. Повдигнах въпроса с мг.и дали да продължавам, заради финансовата част, затова като вариант (предложи ми и други препрати, уж по евтини, но аз отказах, най-малкото заради ефекта, който виждах от Мунджарото), минах на 2.5мг., след поредния преглед ми каза като възможност за 10мг., който да разпределя за 2месеца, което малко ме ядоса, защото можеше още в началото да го предложи и да си спестя излишните обяснения. Та по същината на въпроса, най-вероятно щеше да ми увеличи дозата, аз започнах с много килограми за моят ръст, демек със затлъстяване.

# 457
Just а Woman, благодаря за инфото!
Финансово е доста трудно, наистина.
А как се разпределя 10мг за 2 месеца? По 0.3мл на седмица?
Идеята е дозата да отговаря на 5мг ли?

# 458
  • София
Минавам и аз през темата. Не съм се включвала от известно време, ни така се стекоха обстоятелствата. Развих един от редките странични ефекти, въпреки че бях правила предварително консултация с гастроентеролог. Започнах да имам жлъчни кризи, стигнах до холецистит и в последствие лапароскопско отстраняване на жлъчката. Държа да споделя, за да може всеки да си прецени рисковете, защото никой не е застрахован! Колкото помага, толкова и вреди.

# 459
Just а Woman, благодаря за инфото!
Финансово е доста трудно, наистина.
А как се разпределя 10мг за 2 месеца? По 0.3мл на седмица?
Идеята е дозата да отговаря на 5мг ли?
Да, точно така. Трябва да отговаря на 5мг., като ме предупреди, че при някои инжекции механизма се чупи и ще се наложи да я изтеглям със спринцовка, предполагам, ако се върти много е по-вероятно. Каза да завъртам 2 пъти, така, че да се получи наполовината от 1 доза 10мг., която е 4 завъртания до 1 доза. (Незнам колко ясно го обясних, а и не погледнах дали се "пада" течността на половината на дозата, но както и да е за 2 седмици трябва да е пълната доза).
Минавам и аз през темата. Не съм се включвала от известно време, ни така се стекоха обстоятелствата. Развих един от редките странични ефекти, въпреки че бях правила предварително консултация с гастроентеролог. Започнах да имам жлъчни кризи, стигнах до холецистит и в последствие лапароскопско отстраняване на жлъчката. Държа да споделя, за да може всеки да си прецени рисковете, защото никой не е застрахован! Колкото помага, толкова и вреди.
А какви са симптомите при такава криза и как го установиха, че е страничен ефект, в листовката ли го пише? Колко време след началото на лечението се появи?
П.С Съжалявам за случилото се и бързо възстановяване...

# 460
  • Glasgow
Съжалявам, бързо възстановяване пожелавам 😔😢
не е рядък, и навсякъде предупреждават за проблеми с жлъчката и панкреаса. аз точно от този страничен ефект се страхувам, т.като моята е прегъната и проблемна (но си живея с нея), на майка ми е премахната и трудно се възстанови след операцията.
Дали се случи от много бързо отслабване? Доколкото чета този ефект се появява при много бързото отслабване, като при мен за добро или лошо се случва доста бавно

# 461
  • София
Аз нямах чак толкова килограми за свалябе, но с тежка инсулинова резистентност. Започна се от втория месец с леки кризи - болка под ребрата в дясно, средата (областта на слънчевия сплит) и гърба. Постепенно кризите започнаха да стават все по-болезнени, по-дълги, докато стигнаха до изключително болезнени. При консултация отново с гастроентеролог и пуснати кръвни изследвания, се оказа, че жлъчката е възпалена, образували са се малки камъни. Лошото беше, че самото възпаление беше покачило чернодробните ензими 10 пъти над нормата! Естествено направо ми даде направление на хирург... И така

# 462
  • София
Ех Круела, много съжлявам че си изтеглила късата пръчка Disappointed Relieved. Бързо възстановяване

Аз имах подобни притеснения, особено при ядене на високо протеинови храни, мазни храни е често срещано да се направи жлъчна криза, ама даже ей преди малко се връщам от профилактични прегледи и ми гледаха вътрешните органи, вече нямам омазняване на черния дроб (имах преди Монджарото), панкреаса е добре, имам съвсеем леко кал, което е нормално при високопротеиново хранене. Та следете се, хапвайте разнообразна храна. Много жени правеха едно време и след Дюкан и на Узунов диетата кризи с жлъчката

# 463
  • София
Аз не ядях мазнини. Изобщо не подкрепям този начин на хранене, който се проповядва при инсулинова резистентност във форума.
Просто се следете за симптоми и дори при най-леките смущения, отидете на лекар.

# 464
Много страшно звучи, Круела! Надявам се вече сте добре!
А, когато се появиха болките продължихте ли да приемате препарата?
Кога се появиха болките, на коя седмица от лечението?

Последна редакция: ср, 08 окт 2025, 14:34 от andrea_doll

Общи условия

Активация на акаунт