Mounjaro (Тирзепатид) – някой ползва ли го? Споделете опит и резултати!

• 38 235
  • 469
  •   8
Отговори
# 465
  • София
На втория месец някъде се ооявиха неразположениета. Продължих да приемам препарата. В понеделник съм при енфокринолога да обсъдим нещата.

# 466
CruellaDeVil, а имахте ли проблеми с жлъчката преди терапията с Mounjaro? Ендокринолога отказа да ми го изпише, защото имам камъни в жлъчката от доста години, но нямам сериозни кризи. А след премахването ѝ може ли да се ползва Mounjaro по-спокойно или остава риска за панкреаса, знаете ли?

# 467
  • София
Не съм имала проблеми с жлъчката преди, дори преди приемането правих консултация с гастроентеролог. В понеделник съм при ендокринологът и ще обсъдим ситуацията. Брат ми също е без жлъчка и живее с САЩ. Там му е изписан аналогът Зепбаунд

# 468
Здравейте!
Включвам се и аз – вчера си поставих втората си доза от Мунджаро. Имам инсулинова резистентност, на 31 г. съм и се боря с килограмите още от дете. Засега се чувствам добре, не съм забелязала странични ефекти. Чувството за глад е доста притъпено, но апетит си имам. Опитвам се да ям по-малко и дори след 5–6 часа не усещам глад. За една седмица съм минус 3 кг, но предполагам, че по-нататък темпото ще се забави до около 1–2 кг седмично.

Ендокринологът ми го назначи след изследвания и преглед със схема, при която дозата се повишава всеки месец – първия месец 2.5 мг, после 5 мг, след това 7.5 мг и накрая четири месеца по 10 мг. Имам доста за сваляне (около 45 кг, за да вляза в здравословни граници на BMI), но след като почетох повече за медикамента, започнах да се притеснявам от толкова бързото увеличаване на дозата всеки месец. Страх ме е, че организмът ми може да привикне и после да се наложи по-висока доза или допълнителни лекарства. Затова обмислям да премина на 5 мг и да остана на нея по-дълго – ако има резултат, ще си продължа с тази доза, дори и следващите писалки да са по-високи.

Относно така наречената „златна доза“ – ендокриноложката ме посъветва да не я използвам, защото при изтеглянето на остатъка с обикновена спринцовка имало риск от въздушна емболия, ако не се обезвъздуши добре. Но честно казано, смятам да не я послушам – все пак това са си почти 100 лв, които не ми се иска да хвърля буквално в кофата. 😅

# 469
  • София
Въздушна емболия не е ли проникване на въздух във вената? Ние се боцкаме подкожно все пак. А и не е много трудно да се обезвъздуши спринцовката, аз така правя.

За качването на дозта - според мен трябва да се държи доза, докато действа, а не качването да е само цел. Вероятно е да имаш по-дълъг ефект дори на 2,5 и 5, предвид какво постижение имаш още в началото.

Общи условия

Активация на акаунт