Mounjaro (Тирзепатид) – някой ползва ли го? Споделете опит и резултати!

• 52 474
  • 601
  •   7
Отговори
# 585
  • София
Здравейте,
и при мен плато в последните 2 седмици. Връща се гладът за сладко чат-пат.
Инсулинът ми е намалял леко, хома индексът - също. Всички други показатели са ми в норма. От 01.09 до днес - 9 кг.
Ендокриноложката вчера каза, че 1500 калории са ми много, да намаля. В тази връзка  имам питане: какво ползвате за следене на калориите ? Дайте идея за читаво приложение или ... ?
Noway55, как правиш микродозирането - с 30 клика на писалката вместо с 60 ли ?
Бях спряла тренировките за 3 -4 седмици и видимо загубих мускулна маса. Тя каза, че това е един от ефектите на препарата. Хубавото е, че с 7-8 тренировки започнаха да се възвръщат, но може би и оттам е задържането в свалянето, че даже бях върнала 1 кг по едно време.
Аз ходя на фитбол 2 -3 пъти седмично. Това е нещо като усложнен пилатес - с тежести (гири 2 или 3 кг), топки и ластици. Няма кардио само упражнения с уреди и собствено тегло. Залага се на повторенията.

# 586
Грешка е, на ден
Привет на всички, как вървят нещата при вас? Падна още един кг вече съм 85. Утре правя точно 3 месеца и общо свалените са 9 кг. 1ви месец 5 кг, 2ри 2.5 кг, трети 1.5 кг.
Напоследък много бавно ми се случват нещата. Явно имам и периоди на задържане. Тренирам 2 3 пъти седмично с ластици и гири в нас. Мускулна треска след всяка тренировка, което преди не ми се е случвало, но след няколко месечна пауза е така.
Следя храната. Минах на 5 мг, но го слагам 2 пъти седмично, микродозиране. Определено има разлика в потискането на апетита. Приемам около 1450 калории седмично. Не смея да ги сваля много, за да не свикне тялото с този нисък прием. Установих със сигурност, че червените сърбящи петна на мястото на поставянето са от прекалено бързото инжектиране на препарата.
Някой знае ли какво стана с групите във фейса?
Да не би да е грешка, но 1450калории на седмица са изключително малко. И в случай, че се приемат толкова, то затова отслабването е малко. На мен като наближа няколко дни 3-4 на калории от 1000 на ден, започва да ме предупреждава, че ще забавя метаболизма, най-малкото, че е и вредно.

# 587
Здравейте,
Инсулинът ми е намалял леко, хома индексът - също. Всички други показатели са ми в норма. От 01.09 до днес - 9 кг.
Ендокриноложката вчера каза, че 1500 калории са ми много, да намаля. В тази връзка  имам питане: какво ползвате за следене на калориите ? Дайте идея за читаво приложение или ... ?
Бях спряла тренировките за 3 -4 седмици и видимо загубих мускулна маса. Тя каза, че това е един от ефектите на препарата. Хубавото е, че с 7-8 тренировки започнаха да се възвръщат, но може би и оттам е задържането в свалянето, че даже бях върнала 1 кг по едно време.
Аз ходя на фитбол 2 -3 пъти седмично. Това е нещо като усложнен пилатес - с тежести (гири 2 или 3 кг), топки и ластици. Няма кардио само упражнения с уреди и собствено тегло. Залага се на повторенията.
Да си призная използвам Изкуствения интелект, незнам доколко ги прецизиране, защото понякога се налага няколко пъти да правя уточнения, но пиша "манджата" и грамажа и то си ги калкулира, за отделни калкулатори трябва всеки един продукт по отделно да вписвам...някак по-лесно е.

# 588
Сложих 45 клика 3.75 мг и след 3 4 сложих още 15 клика, това беше 1вия път. 2 събота 40 клика и вчера сложих още 20. Моментално ми се уби апетита за всичко. Както беше в началото. Следващия път ще сложа 30 и после пак 30 и така ще я карам.
Наблюдавам се доста внимателно как реагирам и кога се завръща чувството за глад. Не е неконтролируемо, но по време на бременността качих 5 кг и докато кърмех свалих 5. Рязко ми се изчерпа волята тогава и съм решила да не се мъча:)
Bibi, с какви мерки си, че са ти казали, че 1500 калории са много?
Използвам calorie counter с ябълката и като въведеш данни ръст, Тегло, активност и цел и ги смята. Моята цел е 750 гр на седмица или 1 кг за 10 дни. Мисля, че е нормален темп. Като въведеш ново тегло и то преизчислява приема на калории според заложената цел.
Здравейте,

# 589
  • София
Мерси!

Имам да свалям още 20 кг - 96/170, но ендокриноложката ми е ок 70 кг и по-ниска от мен и каза, че кара с ок 1000 калории дневно.

# 590
За съжаление нито талцид нито рение помага. Само езомепразолът ме спасява от тях. Не мога да кажа, че усещам притъпяване на глада в момента. Само съм жадна. Особено сладко много ми се яде, както винаги, моята дрога. Началото на годината стриктно си записвах всичко, което ям и така свалих 15 кг за 3м на саксенда. Надявам се да успея да се мотивирам да записвам. Така се вижда защо сваляш или не. От вчера се опитвам да следя пак.

След малко ще влизам в кухнята да подготвя няколко манджи, че кой какво прави аз все готвя. Не знам лъвове ли храним вкъщи😅😅😅?! А сме си само с мъжа ми... 🤪

Здравейте момичета и момчета,

Днес ще стартирам с мунджаро. 2023 бях за 10м на оземпик, заради ИР и много висок инсулин и никакви хранителни режими и движение не водеха до намаляте на теглото и нивото на инсулина. Доста тежко свикнах на него. Имах ужасни серни уригвания, от миризмата едвам се сдържах да не повърна. За 10м свалих 17кг, което не е никак много, но все пак нещо. Ноември 2023 го спрях, защото трябваше да стартираме инвитро процедура. Октомври 2024 въпреки инвитро процедурите ми изписаха саксенда, защото въпреки глюкофаж поддръжам висок инсулин, които влошава качеството на яйцеклетките. Началото на тази година с калориен дефицит свалих 15кг, но през последните 3м качих 6кг, през цялото време правя инвитро процедури, 10 на брой до сега. Тъй като качих кг и Саксенда не ми подтиска така апетита както в началото а и излязоха последните проучвания за ползването на оземпик по време на бременност, ендото реши да мина на оземпик. От 1 седмица точно успях да стигна 1мг, но пак с тези сярни оригвания беше ужасно положението. Освен това първите 2 седмици имах жестока диария, като ядях само сухари буквално. Тогава ми спряха глюкофажа. А не мога да кажа че имам кой знае какъв ефект, кг не съм свалила и инсулина си е висок. Тъй като сега се очертават 2-3 месеца пауза от инвитрото искат да мина на мунджаро за това време. Много ме е страх от страничните реакции. Най-вече серни уригвания и повръщане, диария.
Има ли някой, който като мен е минал през всички тези медикаменти и имал същите странични реакции? Някой пробвал ли е различни часове за поставянето на инжекцията. За себе си съм открила, че ако я поставя късно вечерта страничните ефекти поне ме хващат през деня и мога поне да се наспя. Стартирам тази вечер с 2,5 дано нямам такива тежки странични реакции. Колебая се дали превантивно да не взема еманера. С нея насвикването ми със саксендата беше много по лесна, но с оземпика не ми помогна толкова много. Какво ще ме посъветвате?

Привет, как си? При тези оригвания би трябвало да помогне талцид или подобно. Мен той ме успокоява.

# 591
Значи трябва да намаля още калориите. Аз съм 172/85 в момента, а започнах от 94 и свалях доста добре на тези калории до сега.
Мерси!

Имам да свалям още 20 кг - 96/170, но ендокриноложката ми е ок 70 кг и по-ниска от мен и каза, че кара с ок 1000 калории дневно.

# 592
Здравейте и от мен! При мен килограмите са -12 вече. Напоследък съм много претоварена и по-осезаемо забелязах ефекта от Мунджарото. Мога да си изкарам деня само със закуска до вечерта без да чувствам глад. Явно проблемът с прекаленото ядене и food noise както винаги произлиза от повечето свободно време и лесен достъп до хладилника 😅 Та затова реших да си остана на 5 мг (днес поставих доза 4), но ще си купя писалките, които са ми изписани (7.5 за месец  и после 10) и ще броя кликове.

Като приложение за следене на калориите аз напоследък също ползвам ChatGPT. Особено удобен е, когато готвя нещо с повече порции, а не само за едно ядене. Но често прави грешки при разчитането на етикетите и ме дразни, че все трябва да го проверявам и коригирам. Преди съм ползвала Fatsecret. Там най-удобното е, че веднъж сканираш ли баркода на някаква храна и въведеш ли стойностите ѝ, се запаметяват в базата данни на приложението и при всяко следващо сканиране директно ги зарежда. Но пък не ми е удобно за рецепти с повече от 1 порция.. няма угодия.

За храненето - на мен треньорката ми изчисли, че трябва да приемам около 1100 калории на ден. На мен ми се струват малко, но се засищам и с тях, особено като вдигнах протеина на минимум 100 гр. дневно. Препоръки за хранене от ендокринолога си не получих. Отчитам го и като мой пропуск, защото не попитах, а концентрирахме разговора върху самия медикамент и свърши времето за прегледа. Затова и се отнасям с малко недоверие към назначената ми от него схема (с това агресивно качване на дозата всеки месец, без да се взима предвид свалям ли или не). Също не коментирахме и трябва ли да приемам някакви добавки, единствено ми изписа витамин D, защото ми беше нисък. На своя глава приемам Omega 3, L-carnitine, витамини за коса, електролити и допълнително още магнезий. Вие какво взимате?

# 593
Здравейте и от мен! При мен килограмите са -12 вече. Напоследък съм много претоварена и по-осезаемо забелязах ефекта от Мунджарото. Мога да си изкарам деня само със закуска до вечерта без да чувствам глад. Явно проблемът с прекаленото ядене и food noise както винаги произлиза от повечето свободно време и лесен достъп до хладилника 😅 Та затова реших да си остана на 5 мг (днес поставих доза 4), но ще си купя писалките, които са ми изписани (7.5 за месец  и после 10) и ще броя кликове.

Като приложение за следене на калориите аз напоследък също ползвам ChatGPT. Особено удобен е, когато готвя нещо с повече порции, а не само за едно ядене. Но често прави грешки при разчитането на етикетите и ме дразни, че все трябва да го проверявам и коригирам. Преди съм ползвала Fatsecret. Там най-удобното е, че веднъж сканираш ли баркода на някаква храна и въведеш ли стойностите ѝ, се запаметяват в базата данни на приложението и при всяко следващо сканиране директно ги зарежда. Но пък не ми е удобно за рецепти с повече от 1 порция.. няма угодия.

За храненето - на мен треньорката ми изчисли, че трябва да приемам около 1100 калории на ден. На мен ми се струват малко, но се засищам и с тях, особено като вдигнах протеина на минимум 100 гр. дневно. Препоръки за хранене от ендокринолога си не получих. Отчитам го и като мой пропуск, защото не попитах, а концентрирахме разговора върху самия медикамент и свърши времето за прегледа. Затова и се отнасям с малко недоверие към назначената ми от него схема (с това агресивно качване на дозата всеки месец, без да се взима предвид свалям ли или не). Също не коментирахме и трябва ли да приемам някакви добавки, единствено ми изписа витамин D, защото ми беше нисък. На своя глава приемам Omega 3, L-carnitine, витамини за коса, електролити и допълнително още магнезий. Вие какво взимате?
Пия Паросан, но ефект не виждам никакъв.... Бях на дерматолог по друг повод и я попитах, каза, че ендокринолога трябва да ми назначи изследвания, разбира се, ендокринолога не го е направил досега, а защо след това.... Написа ми какво да изследвам за дефицити и мисля да не чакам, а направо да си ги пусна и ще питам личната какво да вземам. Явно от свалянето на килограми и препарата имам недостиг на нещо... ще трябва да запълвам по най-спешен порядък преди да остана без коса.... Sad . Друго пия магнезий,  с който ще направя пауза и после отново....

# 594
  • Glasgow
Аз не знам какво ми разбърка на мен, но ми изостри обонянието. Не мога да си нося любимите парфюми, които като цяло бяха леки, направо ми става лошо понякога. Косата не съм забелязала да пада. Кожен проблем, който имах последната година изчезна, сигурно е бил от някоя храна. Не ми се пуши, а пушех доста преди, гади ми се от цигара.

# 595
За изчисляване на необходимите калории мога да препоръчам този калкулатор:
https://www.calculator.net/calorie-calculator.html?cage=28&csex= … metric&x=Berechne+
Използват го много треньори и диетолози. Трябва да се приемат следните пропорции нутриенти: протеин: вашето тегло по 1,5-2гр. Нека вземе за пример жена която тежи 90кг това ще значи че трябва да приема 135-180гр протеин на ден. Аз бих препоръчала 160гр за тези кг. При тези кг бих си стремила към прием ва 1200-1400кал на ден. За да си запазите нормалното функциониране на организма трябва да се приемат 30% от кал от мазнини това в нашия случай са мин. 40гр мазнини. Остатъка от калаориите се приемат чрез въглехидрати. 1гр протеин и въглехидрат са 4кал, а мазнина 9кал. В примерната сметка до тук протеин 160х4=640кал, мазнини 40х9=360кал остават 200кал за въглехидратите, т.е. 50гр въглехидрати.

Дано е било достатъчно ясно обяснението ми. Ако имате въпроси съм насреща.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 22:44 от ivinas

# 596
Аз не знам какво ми разбърка на мен, но ми изостри обонянието. Не мога да си нося любимите парфюми, които като цяло бяха леки, направо ми става лошо понякога. Косата не съм забелязала да пада. Кожен проблем, който имах последната година изчезна, сигурно е бил от някоя храна. Не ми се пуши, а пушех доста преди, гади ми се от цигара.
И аз също. Но аз обичах много тежки парфюми, кожа, oud. Сега не мога да се пръскам с тях и ползвам по леки.

За тракинг на калории използвам Yazio. Свалих си всички приложения с ai мерене на калории, това беше най-точното. Повечето по снимка смятат доста по-малко. Пак си имам едно наум, няма как да е 100% точно.

# 597
Здравейте,
Искам да питам тези от Вас, при, които имаше косопад, след колко време почна да намалява и да спира? Аз реално първо бях 6 месеца на Рибелсус и сега съм на Мунджаро. Но още, докато пиех Рибелсус започна силен коспода. Тогава изобщо не се усетих, че може да е от лекарството. Сега, когато прочетох темата и ми стана ясно от къде идва.

# 598
Косопада е много силен при мен, започна около 2ри месец, 3ти месец се засили и сега ще влизам в 4тия месец от приема.
Приемам витамин Д.
Не третирам косата.
Според новите "приятели" (ИИ), цитирам:
Косопадът при Мунджаро обикновено е свързан с:
• рязко отслабване
• недостиг на протеин
• недостиг на витамини/минерали
• стрес върху организма
Самото лекарство рядко е пряка причина.

# 599
  • Glasgow
Питай го "приятеля" да направи балансирано меню, аз на моя му пиша какво има в хладилника и че искам едиколко протеин и това онова и той душицата смята.

Общи условия

Активация на акаунт