Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 819
  • 773
  •   1
Отговори
# 420
На мен сега ми казаха от бъдещата ми работа, че изпитателния срок е в полза на двете страни. Направо се изненадах, повечето работодатели държат да е само в тяхна полза.

# 421
  • Melmak
Браво, лятно време, това е супер!

# 422
Здравейте! Relaxed
Нова съм във форума. Моля да ме пренасочите, в случай, че въпросът ми не е за тази тема.

Накратко, активно търся работа в сферата на дигиталния маркетинг. Имам повече от 5 години опит. Търся онлайн работа на трудов договор и съм получавала оферти от работодатели, но за съжаление предлаганото възнаграждение е винаги по-ниско от обявеното средно заплащане в сферата, което се намира като информация в интернет.

Тъй като масова практика на работодателите е да не обявяват заплати, бих искала да сверя часовника си и затова ще се радвам да прочета информация от хора, които работят в сферата на маркетинга и могат да ориентират какво трудово възнаграждение е актуално и адекватно. Разбира се, това зависи от много фактори, но вярвам, че чрез дискусия мога да придобия повече представа.

Благодаря ви предварително! Слънчев ден!

# 423
  • Melmak
Така описано просто дигитален маркетинг.. нищо не ни казвате. Много зависи какъв специалист сте. Заплатите не винаги са високи, аз съм работила, вярно е, че бях джуниър, но и на по-опитните колеги заплатите не бяха уау. Особено сега, когато има свиване на пазара, не мисля, че е като преди 2-3 години, когато работа се намираше лесно и заплатите повече подлежаха на договорка.

# 424
Не става ясно и за кой град иде реч. В интернет е възможно обявените заплати да са по-надути. Щом човек ходи по интервюта и му казват винаги по-ниски суми, то това е по-близо до реалността.
Иначе една справка в джобс показва, че в София заплатите в дигиталния маркетинг за между 2-3 хиляди чисто. На някои места и над 3 бона. Тези, които не обявявят, може да плащат и повече.

Рядкост е хем заплатата да е много голяма, хем да ви позволят да работите изцяло от вкъщи, така че с нещо ще трябва да се направи компромис.

# 425
Така описано просто дигитален маркетинг.. нищо не ни казвате. Много зависи какъв специалист сте. Заплатите не винаги са високи, аз съм работила, вярно е, че бях джуниър, но и на по-опитните колеги заплатите не бяха уау. Особено сега, когато има свиване на пазара, не мисля, че е като преди 2-3 години, когато работа се намираше лесно и заплатите повече подлежаха на договорка.

Права сте, липса конкретика от моя страна, тъй като обявите за такива позиции често включват много различни отговорности, но като примерни:
  Управляване на органични и платени кампании
  Планиране, координиране и създаване на дигитално съдържание (вкл. и видео обработка) за социални мрежи и не само
  Мониторинг и анализ на резултати
  Познания по графичен дизайн
  Копирайтинг
  Комуникация с потребители

Забелязвам, че работодателите изискват кандидатите да имат широк ресор, но нетните заплати са под 2000лв.

# 426
  • Melmak
В агенциите са най-ниски заплатите. Може да пробвате в групата на Фрилансърите във фейсбук и да хванете няколко проекта. Давам идея.

# 427
Не става ясно и за кой град иде реч. В интернет е възможно обявените заплати да са по-надути. Щом човек ходи по интервюта и му казват винаги по-ниски суми, то това е по-близо до реалността.
Иначе една справка в джобс показва, че в София заплатите в дигиталния маркетинг за между 2-3 хиляди чисто. На някои места и над 3 бона. Тези, които не обявявят, може да плащат и повече.

Рядкост е хем заплатата да е много голяма, хем да ви позволят да работите изцяло от вкъщи, така че с нещо ще трябва да се направи компромис.

Става дума за компании базирани в София, които предлагат хибриден и дистанционен режим на работа.
Разглеждам периодично обявите в Jobs bg и забелязвам, че работодателите, които не обявяват заплата по принцип предлагат по-ниско възнаграждение от тези, които са посочили заплата в обявите си.

С последното Ви изречение съм абсолютно съгласна - ако кандидат има преференции за remote работа, трябва да е готов на компромис. И все пак, трябва да сме самокритични и да ценим уменията и труда си.

# 428
  • Somewhere far away
Вие пък го изкарахте невъзможно да се работи от вкъщи.

# 429
В агенциите са най-ниски заплатите. Може да пробвате в групата на Фрилансърите във фейсбук и да хванете няколко проекта. Давам идея.
И аз забелязвам това относно агенциите, hechicera_. Благодаря за информацията!

Вие пък го изкарахте невъзможно да се работи от вкъщи.

За съжаление, в България до много голяма степен дистанционната работа е все още голямо табу. Повечето работодатели смятат, че работата на служителя се измерва чрез присъствие, вместо да приоритизират резултатите.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 14:14 от nadi22

# 430
Въпросът за хоумофиса го разнищваме във всяка тема. Нормално е работодателите да искат служителите си в офиса, особено ако някои са скатавки.

Права сте, липса конкретика от моя страна, тъй като обявите за такива позиции често включват много различни отговорности, но като примерни:
  Планиране, координиране и създаване на дигитално съдържание (вкл. и видео обработка) за социални мрежи и не само
  Копирайтинг

Забелязвам, че работодателите изискват кандидатите да имат широк ресор, но нетните заплати са под 2000лв.

Моя приятелка работи това, голям стаж, над 15ина г., плюс магистратури и специализации, в София, заплата е подобна.

# 431
Някои са изцяло от вкъщи, но в последно време тенденцията сякаш е към връщане в офисите.

Копирайтинг

То това са няколко различни длъжности. Видеомонтажист, създател на съдържание, графичен дизайнер и някъде между всичко това е дигиталният маркетинг. Навъдиха се прекалено много хора, които си мислят, че на телефона могат да сглобят няколко кадъра и това е монтаж, както и много такива, които се заблуждават, че цъкането на Канва е графичен дизайн. Това сваля нивото, съответно и заплатата.

Под 2 чисто за София е малко, но не неочаквано. Според мен търсете през LinkedIn. Но ако сте от град извън София и търсите дистанционна работа тук, струва ми се, че това ще стане по-трудно. Особено пък ако искат да бъдете и създател на съдържание - обикновено това изисква да снимате на място.

# 432
За съжаление, в България до много голяма степен дистанционната работа е все още голямо табу. Повечето работодатели смятат, че работата на служителя се измерва чрез присъствие, вместо да приоритизират резултатите.
А ти какви измерими резултати си постигнала за работодател, който още не те е наел?
Претендираш за богати и разностранни умения и опит. Можеш ли да ги докажеш на интервю? Графичен дизайн и видео обработка се показват чрез портфолио. Имаш ли портфолио? Планиране, координиране, управление и т.н на предишни кампании се показва чрез референции от работодател и/или клиенти или чрез показване на самите кампании, ако е възможно.
"Копирайтинг" от години се прави с copy-paste и автоматичен превод, а в последно време и с ИИ. Не разбирам защо още се мисли от някои хора, че това е високо ценено умение.
Комуникация с потребители прави всеки втори и също не е нещо с което да изпъкнеш.

Щом от достатъчно места ти предлагат ниско заплащане има два варианта - това което можеш просто струва толкова на свободния пазар в сегашния момент или не успяваш да убедиш интервюиращия в уменията си.
Всеки иска над средната заплата, ама няма как всеки да я получи. Освен в държавната администрация, ама и там скоро ще изгорят.

Отделно от всичко останало, всяка допълнителна придобивка, като работа от вкъщи и гъвкаво работно време, сваля предлаганото възнаграждение, когато се сравнява с фирми, които съответно не я предлагат. Така се балансира конкуренцията.

Последна редакция: чт, 03 апр 2025, 19:39 от bboiko

# 433
Дистанционната работа и да я коментираме и да не го правим е нещо много подходящо за всяка работа, която не изисква присъствие в офис.
Екип се създава от всякъде, че даже и по-ефективен, ако не се карате за климатика.
Скатавките ще се скатават навсякъде.
И ако не си в София имаш шанс за достойно заплащане, за разлика от всеки друг град.
А микромениджмънта може да вирее под всякаква форма и не е приятен, където и да си.

# 434
А ти какви измерими резултати си постигнала за работодател, който още не те е наел?
Претендираш за богати и разностранни умения и опит. Можеш ли да ги докажеш на интервю? Графичен дизайн и видео обработка се показват чрез портфолио. Имаш ли портфолио? Планиране, координиране, управление и т.н на предишни кампании се показва чрез референции от работодател и/или клиенти или чрез показване на самите кампании, ако е възможно.
"Копирайтинг" от години се прави с copy-paste и автоматичен превод, а в последно време и с ИИ. Не разбирам защо още се мисли от някои хора, че това е високо ценено умение.
Комуникация с потребители прави всеки втори и също не е нещо с което да изпъкнеш.

Щом от достатъчно места ти предлагат ниско заплащане има два варианта - това което можеш просто струва толкова на свободния пазар в сегашния момент или не успяваш да убедиш интервюиращия в уменията си.
Всеки иска над средната заплата, ама няма как всеки да я получи. Освен в държавната администрация, ама и там скоро ще изгорят.

Отделно от всичко останало, всяка допълнителна придобивка, като работа от вкъщи и гъвкаво работно време, сваля предлаганото възнаграждение, когато се сравнява с фирми, които съответно не я предлагат. Така се балансира конкуренцията.

Привет, bboiko. Simple Smile
Стартовата заплата за това е "стартова" - защото един работодател няма как лично да измери твоите постижения за компанията му преди да те е наел. Заплатата се определя от много фактори, а не само от това какво си постигнал за работодателя или колко време си му бил "лоялен". Ако това бяха критериите, значи всички трябваше да започваме със заплата 0лв. и тя да расте процентно спрямо нашите постижения.

Не случайно повечето изпитателни срокове са в полза само на работодателя, а много хора не знаят, че периодът може да бъде и в полза на двете страни. Договорът е двустранен. Както една фирма иска да оцени в първите месеци дали си адекватно попълнение, така и ние като служители имаме правото да преценим дали работата/компанията ни допада, не мислиш ли?

Модерно е почти всеки процес на интервю да включва и практически задачи, които малко или много показват какво можеш или не можеш да правиш. На един работодател може да му се стори, че вършиш чудеса, на друг - че не ставаш за нищо. Grinning Дори начина на изпълнение и презентиране на конкретното задание може да говори много за начина на работа на един кандидат. Процесът на подбор е субективен, това е ясно.

Аз лично разполагам и с портфолио и с доказуеми постижения в сферата, в която работя, защото естеството ѝ го налага. Но не там е въпроса. Изброените от мен отговорности по-горе са примери за това, какво пишат повечето работодатели в обявите си, а не какво предлагам или не предлагам аз чрез СВ-то си. Както споменаха други потребители по-горе... изброените отговорности реално "са няколко различни длъжности". Но дали работодателите знаят какво точно пишат в обявите си и какво търсят е съвсем друга много широка тема.
Прав си, че всеки втори може да комуникара с потребители, но дали го прави по адекватен начин е съвсем различна история. Така е и с всички други умения.

Обобщено: да - всеки се стреми към по-висока заплата защото, в крайна сметка, 99% от хората работят за пари, а не за слава.

Общи условия

Активация на акаунт