Работа, CV-та, HR-и, съвети - 98

• 25 776
  • 773
  •   1
Отговори
# 495
bboiko, Heart
За квоти, не ми се отваря дума даже.
В Бг си мислят, че си измисляме.
Извинете спама, ако пречи ще го изтрия:

Скрит текст:
Компаниите, регистрирани на фондовата борса, и организациите в публичния сектор, и дружества с държавно участие , подлежат на правила за балансирано представителство на половете, което води до по-голямо присъствие на жени в тези структури.
На практика- свободно място за пилот на катер, стои вече ...може и половин година да е, защото няма жена, да дойде , да се кандидатира. Същото- пристанищните работници.
На същия принцип, за мъжете - в типично „женски“ отрасли , примерно медицински сестри...

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 16:40 от LordOzzy ⚡

# 496
На някой искали ли са му при постъпване на работа телефон и име на близък за контакт при някакъв извънреден случай?

# 497
  • Mars Hotel
Да, в настоящата ми работа всички имаме заявен такъв човек. Информацията стои в HR системата и сме я използвали няколко пъти - случва се на колега да му прилошее и когато извикаме линейка, се обаждаме и на спешния контакт, за да го информираме.

# 498
  • София
Да, мисля, че е задължително.

# 499
Да, на няколко места са ми искали. Сега даже ме карат всяка година да потвърждавам, че информацията е актуална.

# 500
Да, даже на нас ни искат двама такива човека да посочим + каква ни е връзката с тях (майка, мъж, приятелка и т.н.).

# 501
Здравейте,
Може би ще задам глупав въпрос за някои от вас. Каква в причината в трудовия договор и секцията за прекратяване да пише, че в изпитателен срок Работодател може без предизвестие да освободи служител преди изтичане на шестте месеца, а самият Служител е задължен да го направи с писмено едномесечно предизвестие. Въпреки че няма все още 6 месеца във фирма ?! Странно ми е. В моята компания са такива договорите и са в полза на работодателя. Никъде не пише по кой чл. в КТ това е описано и може така. Искам да се запозная по-подробно с тази информация.

Благодаря!

# 502
Потърси си члена, не е трудно, но ако те мързи повярвай, че е така. Изпитателният срок може да е в полза на някоя от страните или и на двете. Предизвестието е еднакво и за двете страни. Респективното по-силната страна диктува условията.

# 503
Това е стандартна практика, повечето ТД у нас са с такива клаузи. Ако решиш обаче да напускаш в изпитателния срок, почти навсякъде ще те пуснат веднага.

# 504
  • София
Вече са ти отговорили, но искам да добавя, че ако отговаряш на другите изисквания за стаж и не си ползвала борса в последните 3 години, при освобождаване в изпитателен срок по инициатива на работодателя имаш право на пълна борса, докато ако напуснеш сама или по взаимно съгласие, ще имаш право на минимална.

# 505
Жената може би има в предвид, ако не е удовлетворена от работата си, да си намери нова по време на изпитателния срок и да напусне без предизвестие. За съжаление в повечето фирми изпитателния срок е в полза на работодателя. Има и изключения, преди две седмици на мен ми предложиха работа с изпитателен срок в полза на двете страни, знам, че повечето производствени предприятия в региона също го практикуват за работниците производство. То ако един човек установи, че работата не е за него, работодателя няма сметка да задържа насила, по-добре по-бързо да напуска. Иначе за мен, изпитателен срок в полза на работодателя и срок предизвестие един месец си е съвсем ок. Така или иначе не бих напуснала от днес за утре, ако все пак знам, че разчитат на мен. Виж, ако е три месеца вече ми се струва притеснително.

# 506
А какво смятате, лошо ли говори това, ако човек през 1.5г си сменя работата? На едно интервю много негативно се изказаха по този въпрос, чак малко подигравателно. На моята възраст, и предвид, че живея в София, и имам различни възможности, просто не си представям да кибича 5г на едно и също място. Като ми писне и ми стане монотонно сменям. Аз постоянно си уча нещо ново, ходих на курсове по грим, маникюр, чужд език, и бих казала, че всяка следваща работа е различна от старата и малко по-добра, и хем се чувствам добре, хем научавам все нещо ново. Плюс, че вече не се срамувам да си изисквам и си договарям по-добри условия, докато преди ме беше срам да си кажа примерно "Искам стартово 2000лв!" Не ми допада идеята да се забия само в едно и там да седя...

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 09:09 от Christincheto

# 507
  • Mars Hotel
Лично мен не би ме притеснило толкова смяната като такава - ясно е, че две години на едно и съща позиция може да досади. Не разбрах обаче като сменяш толкова често, поне в една област ли работиш? Или скачаш и между сферите така безразборно? Това вече дава много кофти сигнали, ако е така.

# 508
  • Пловдив
От моя гледна точка е странно.
През няколко години да уча и да се доказвам в нова сфера, след няколко отново да се преориентирам.

Моят казус е в обратната посока. Чудя се как се тълкува  20  години стаж в една компания?
На 45 години съм.

# 509
Ами, зависи. В контекста на една и съща длъжност и кариерно израстване, дори и да не е точно една и съща длъжност, но в една сфера, може да говори за амбициозност. Но, от друга страна, сменянето на професии през 1 година по-скоро изглежда все едно още не сте сигурни какво искате, нормално да не изглежда сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт