Име на дете родено в чужбина

• 1 723
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
  • Инсбрук
За какво ти е бг акт за раждане, като партньорът (мъж или не)го е признал. Автоматично получава гражданство

# 16
  • До хладилника, който обичам
Благодаря, не знаех, че се вписват както си искаме на кирилица, мислех си да не е нещо автоматично. Благодаря за отговорите.
Има и автоматично, което се прилага, ако родителите не изявят желание за друго. А списъкът с транслитерирани букви е малко... особен. Така че при записване гледай внимателно и изпиши така, както искаш / както се произнася.

Не точно по темата, но синът ми е с двойно първо име - по чуждия акт за раждане дефакто е с три първи имена и фамилия, защото бащиното име се брои към личното име. За да има повече смисъл, избягнахме наставката -ов и е името на бащата. При записване за български акт за раждане името на бащата автоматично си отива на мястото, но жените зад гишето бяха доста възмутени, че отказвам да запиша двете първи имена с тире. "Ама как така!" Ами така. Има две първи имена, не едно двойно, има и оригинален акт за раждане без тирета. Преглътнаха го накрая, те са вече обръгнали с годините.

# 17
Бу, аз затова се обадих в темата, първоначално.
По правило тук няма бащино име, само фамилното на бащата се слага за фамилно, и то ако иска майката, и ако имат брак.
На място на бащиното се слага избрано от майката/ или второ, или майчиното /, но аз не исках двусмислия ни в български, ни в друг, кой да е език.

# 18
Да, подобно и аз. Нямам против бащините имена, но в чужбина няма бащино име, брои се за второ. Момичетата ми се водят с лично име "Собствено + Бащино име", което за славяните звучи доста дебилно, основно заради наставките 'ова', 'ева' и т.н.

# 19
Да, подобно и аз. Нямам против бащините имена, но в чужбина няма бащино име, брои се за второ. Момичетата ми се водят с лично име "Собствено + Бащино име", което за славяните звучи доста дебилно, основно заради наставките 'ова', 'ева' и т.н.

Даэбило е така, но вече това е променен, има много информация в интернет.

https://yurukov.net/blog/2017/bashtino-ime/

# 20

Не ме разбра, обратното казвам. Бащиното име, съвсем нормално в България, навън е част от първото име. По документи ставаш с лично име "Daniela Petrova" примерно. Не е нещо, което може да се промени.
Най-малкото ми дете, родено навън, е с бащино име, вписано по новите правила.

# 21
Хаха, много забавна статия, по принцип го следвам и във фейса Юруков.
За никой не е  тайна , че ще ти излезе по- евтино да пращаш документи до Бг и обратно, отколкото да си свършиш работата с наше посолство.

# 22

Не ме разбра, обратното казвам. Бащиното име, съвсем нормално в България, навън е част от първото име. По документи ставаш с лично име "Daniela Petrova" примерно. Не е нещо, което може да се промени.
Най-малкото ми дете, родено навън, е с бащино име, вписано по новите правила.

Може да се промени вече, точно това е промяната.
В чужбина си само с първо име и фамилия и не е необходимо, както преди бащиното име да е към първото име, за да се впише в българския акт за раждане бащино име.

Т.е в чужбина в акта за раждане се записва Диана Димитрова само, в България се записва безпроблемно и бащиното име и става Диана Иванова Димитрова.

Това е добрата промяна, която е направена. Преди това не е било възможно и за да се добави Иванова са водени дела, днес това става само с една декларация.

Промяна е още от 2017 г., но масово хората не знаят и вписват към основното име и бащиното име.

Някога чуждия акт за раждане се е вписвало дословно, същото в българския такъв и както и ти пишеш, не е можело нищо да се промени, но от 2017 г. това е променено.

https://businesslawyersbulgaria.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0 … D%D0%B5-1670.html

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 09:47 от Sephora ❤

# 23
Не обобщавайте чак толкова
Диана Димитрова ще запишат, ако местното  законодателство позволява волности.
Ако ли не- ще трябва малко да се потрудите.

# 24
Някога чуждия акт за раждане се е вписвало дословно, същото в българския такъв и както и ти пишеш, не е можело нищо да се промени, но от 2017 г. това е променено.

https://businesslawyersbulgaria.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0 … D%D0%B5-1670.html

Не се разбираме нещо.
Ако излезеш навън, на врата да си стъпиш, бащиното име ще ти е част от първото в голяма част от страните, защото си родена в България (предполагам). И ще си с малко име "Daniela Petrova", защото там я няма концепцията за бащино име, но могат да имат и 15 първи имена (или само едно), условно разделени на given и middle names. Но е само условно и в личните документи всички първи имена се вписват на едно място, определено за лично име.
За родените навън и записани в България нямаме разногласия, потвърдих го също и от личен опит.

# 25
За какво ти е бг акт за раждане, като партньорът (мъж или не)го е признал. Автоматично получава гражданство
Не съм питала конкретно за акт на раждане, а за български документи. Не съм се интересувала още дали има нужда от акт на раждане, от това което вие казвате, явно не, благодаря. На мен ми е важно да получи българско гражданство. Попитах дали ако в името на бебето има "няма" буква, както при Thomas е h, дали ще я запишат в документите на кирилица. Доколкото разбирам, не, което е добре, защото още не сме избрали име на бебето хехе
Не се бях замислила за бащиното име и не разбрах много от дискусията, ако бебето родено в чужбина има само име и фамилия, какво пишат за бащино в документите или остава празно?
Иначе за обратния случай, потвърждавам, че в чужбина на българи бащиното име става част от собственото, освен ако не вземеш гражданство и не решиш да го махнеш. Имам такива случаи на познати, които го махнаха, но после имаш два документа не напълно идентични, което не знам дали е ок. Аз не съм си го махнала, понякога създава проблеми, защото тези окончания на ова са им малко сложни, но не е кой знае какво.
Благодаря.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 18:34 от nona88

# 26
Трудна работа ще е, да нямаш акт за раждане, пък да имаш българско гражданство Sunglasses

# 27
  • Далечният изток
Записваш го както искаш. Ако искаш и с осем имена. После в бг акт за раждане посочваш кое му е първото, кое бащиното, кое фамилното.
Ама щом няма да му изкарваш бг акт за раждане, то няма как да има каквито и да е бг документи.

# 28
Не съм питала конкретно за акт на раждане, а за български документи. Не съм се интересувала още дали има нужда от акт на раждане, от това което вие казвате, явно не, благодаря. На мен ми е важно да получи българско гражданство. .......

Велико.  Всякакви обяснения са излишни. Няма кой да ги осмисли.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 14:12 от Deborana

# 29
.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 19:09 от Nedinka

Общи условия

Активация на акаунт