Стани богат - тема 27

• 20 854
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
И аз не можех да повярвам за Рейгън и ВСВ, вярно, че е млад да знае за Студената война, но все пак е учител по история.

# 31
Все пак не се подведе на провокацията на НК който опита да го подхлъзне и с ПСВ но избра "по-вярната" Joy

# 32
  • Пловдив
На Дора Габе е истинско име. Баща и е известен като Петър Габе, дори да се е казвал някога Пейсах.
Дора е галено, а не псевдоним.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_% … D0%B0%D0%B1%D0%B5

# 33
  • София
Браво на дамата. Позитивното отношение се отплати. Отлично използва жокерите, паднаха и се лесни въпроси, но това си е част от играта.
Браво на момичето, телефонен жокер за Шоу.
Чудесни 10 000 лв.

Господинът го бива във вицовете, ама не и в играта.
Бил Клинтън бе човек, тц тц. И за Ганимед не знае. Добре, че беше г-н Кънчев.

12 000 лв. се раздадоха днес. Рекорд за този сезон.

Ники Кънчев вече е 23 от 24.

# 34
За Индонезия на мен лично ми се стори много лесен въпрос за тази сума. Самото име на града не помнех, но това, че Индонезия е била Холандски Индии, се среща много често в приключенски романи за мореплаватели и пирати, за търговията с индийско орехче, което е било много скъпа подправка, и холандците са били монополисти на пазара, защото най-ценният вид и в най-големи количества расте точно в Индонезия, а тя е била тяхна. Можеше и по друг начин да се стигне до верния отговор, дори и да не го знаеш това, само като се сетиш чии колонии са били останалите 3 отговора.

П.п. Знам, че сега вече е Нидерландия, но преди години си я пишеха Холандия и колониите си им бяха холандски.

# 35
Джакарта, преди Батавия. За нея беше казано ( не помня от кой ) че това е най-нездравословното място за живеене на Земята /сигурно от тогавашна европейска/колонизаторска гледна точка/. 

# 36
  • Пловдив
За Индонезия не беше толкова труден въпрос, да, макар че аз може би нямаше да рискувам с Джакарта, не го знаех това, което пише Кукумицинка за романите, единствено има някаква подсказка в името Индо-незия - че някога са я броили за някакъв вид Индия. Мумбай/Бомбай не е, градът в Пакистан също, там са англичаните, на Сингапур не му знам историята - оказа се след проверка, че не е бил колония на европейци, но без проверка допусках и него, с лек превес на Джакарта. Wink

# 37
  • София
Оф, тази дамата как може да не знае за Бакман и Кинг.
Много са и 5000 лв. Извади късмет с въпросите и жокерите.

Много жалко за господинът, който демонстрира знания, но си тръгна само с 500 лв. след този гаден въпрос за Евровизия. И аз бих заложил за Италия, втори вариант, Швеция. Ядец.

Ники Кънчев е с 25 от 26 за сезона.
Харесва ми, че дори когато не е сигурен се адаптира и мисли логично. Има опит, вътре е в нещата, начетен е и всичко това помага.

# 38
  • Русе
Ама какъв беше този моряк, който се затрудни с локализирането на островите?!

# 39
Здравейте отново, приятели на знанието!
Тази седмица видяхме най-много въпроси(след онези до 500 лв.) за т.нар. епизодна седмица - цели 50!
Само (Младен Димитров) развали серията, понеже не успя да премине през 9-ти въпрос.
Не го и заслуважаше де, защото показа потресаващо ниска обща култура.
И сред останалите участници имаше пропуски, но тук беше трагедия, понеже говорим за учител.

Иначе най-добрият участник беше Таня Конакчиева, но редакторите отново показаха двоен стандарт.
В моята статистика/разбивка въпросите й бяха най-коварни, и все пак успя да достигне до 11-ти въпрос.
(В следващите редове ще бъда малко циничен, защото пишейки се изнервих нещо).

* Добутаха до 11-ти въпрос онзи неприятен мазник Никола Белев, който умува 5 часа за Дзен...
* Голобрадото момченце Николайчо не знаеше на кой свят е(знаем какво е гладиатор, но не знаем кое произведение се изпълнява на Новогодишния концерт, хм...), но и него добутаха, да става шоу, че видиш ли има надежда в младите...
* Доповръща ми се от театрото със соц-лелята(и връзкари очевидно) от Зверино, която поиска жокер за Аспарух Кънчов(Пурко)...
И за 5 К - да питат за коня на Калигула(който и децата знаят), пфу!

Моята статистика от тези 50-въпроса
Знаех 35/50

Жокери щях да ползвам за
От играта на Никола Белев - въпрос 9(за Никълъс Кейдж, понеже не съм гледал филма)

От играта на Галина Ангелова - въпрос 8(за Годо) и въпрос 9(за езиците в Индия, понеже бях за 22 или 0)

От играта на Николай Барашки - въпрос 10(за Шотландското яйце) и въпрос 11(бях между Парсънс и Род Стюарт)

От играта на Таня Конакчиева
Въпрос 7 - Бях повече за Коелю, но присъствието на Борхес ме позамисли...
Въпрос 9 - За Герника, бях повече за Париж, но пък този Антиб много коварно беше сложен...
Въпрос 10 - битката при Карансабеш - ясно беше, че са или австрийци(като парадокс) или румънци, но...
Въпрос 11 - за Данте и 9-я кръг - тук е или-или, т.е. само бърз приятел с Google може да помогне...

От играта на Волен Акомарев - Въпрос 7(Срам не срам, но не знаех къде се намира "Каменната сватба")...
Въпрос 9 - Какъв е материалът на купола на Пантеона в Рим - трудно е да кажеш от раз кое е, когато са дадени бетон или цимент...

От играта на Румяна Данова - въпрос 8(коя страна забрани достъпа до соц. мрежи на лица до 16 г)
Клонях към Австралия, но не бих рискувал без жокер...

От играта на Виолета Георгиева - Въпрос 10(За Бил Гейтс ) и Въпрос 11(медальона на Луис Армстронг... 70% бях за Звездата на Давид и 30% за Дева Мария)

От играта на Иван Лазаров - Въпрос 10(бях повече за Швеция, но нямаше и да рискувам, и слава богу)

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 04:45 от Soleiblanc

# 40
Нека не съдим много участниците. Да имаше много лесни въпроси за големи суми, но лесни за мен защото просто ги знам. Например за яйцето. Обаче съм ходила в Шотландия и съм яла някои от специалитетите им. А за Пурко и аз се запънах, гледала съм го много пъти, а името ми изфиряса и въобще не можах да се сетя - прасето на ... бяло петно.

# 41
  • Русе
Нека не съдим много участниците. Да имаше много лесни въпроси за големи суми, но лесни за мен защото просто ги знам. Например за яйцето. Обаче съм ходила в Шотландия и съм яла някои от специалитетите им. А за Пурко и аз се запънах, гледала съм го много пъти, а името ми изфиряса и въобще не можах да се сетя - прасето на ... бяло петно.

Пурко съм го запомнила, защото и в това има много ирония - да сведеш величественото Аспарух до селски фамилиарното Пурко, е забавна идея. Един мой познат си беше кръстил кучето Цезар, но му викаше Цецко.

# 42
Аз пък се сещам за двама души, които се казват Крум, и на двамата им викат Крумчо.

# 43
Футболният треньор Аспарух Никодимов имаше прякор Паро Никодимов. От Паро до Пурко е малка разликата, с оглед на това, че Пурко е дребен и смачкан от живота човечец, последна дупка на кавала и в селото, та умалителното му подхожда.

# 44
Цитат
Нека не съдим много участниците.
Ако казването на истината, за вас е "съдене" - това изобщо не е мой проблем!
Още повече, че добре знам кога някой е блокирал, и кога куцат нещата, и то такива, които всеки с амбиции за подобни род игри трябва да знае или поне да достигне до верния отговор чрез разсъждения, познания и т.н., а не -  "тегли ме към това", "интуцията ме води към това" и т.н....
Тото ли играем или куиз? Хайде, де!
Неслучайно отбелязах играта на Таня Конакчиева, защото тя показа знания, правеше анализ и т.н.
Врял и кипял съм в идеята Стани Богат, така че да ми давате наклон и т.н., няма смисъл, така че по-добре си запазете мнението за себе си.

p.s.
Не съм го казвал засега, но в България има много куизъри и прекрасни играчи(и от Минута е много, и от Стани Богат и от Последният печели и т.н.).
Ако някога сте се чудили кой е перфектният играч(респективно с най-големи шансове, при равни обстоятелства) да разбие Стани Богат(за съжаление не успя де) - Кирил Бейдов!
Анализирал съм десетки топ-куизъри, разбира се всеки има силни и слаби места, но при Кирил комбинацията между хладнокръвие-аналитичен ум е от друго измерение.
Аз мисля че имам повече знания от него(в различни области съвкупно), по-интуитивен съм, но неговото "психопатско хладнокръвие"(доколкото знам е бил и покер играч, което обяснява доста неща) - благородно му завиждам, защото донякъде е вродено, но също така може и да се култивира(но рядко).

Фундаментът за успех в куиз-състезания:
1. Широк спектър и богата обща култура
2. Хладнокръвие(колкото се може по-високи нива)
3. Интуитивност(визирайки бързи решения за план Б и т.н.)

В този спектър, винаги съм прогнозирал, че ако някой някога спечели Стани Богат, то той ще е:
Детектив, шахматист или покер играч

* Не прокламирам конотацията на т.нар. "хазартен тип", но ако си прагмагичен тип и не умееш да рискуваш(понякога и ва банк) - никакъв шанс да спечелиш Стани Богат, ама никакъв!

* Точно в такъв мини-сценарий си представям и как ще се спечели голямата награда.
15-ти въпрос
- Няма жокери
- Заключил е Х сума, т.е. ако сбърка загубата ще е между 20-45 К
- 25% шанс да познае
И...разбира се едва ли ще го знае, но ще елиминира един отговор(стеснявайки до 33%) и после ще си каже:
"Сега или никога"!
Маркира и...печели!

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 03:09 от Soleiblanc

Общи условия

Активация на акаунт