Нашите цветя - тема 27

• 23 837
  • 771
  •   1
Отговори
# 525
... доста лалета така и не се подадоха май... Вероятно са прекалено нагъсто... Или са били кофти луковиците, не знам... И глупавите ириси, които местех есента не  понечват да цъфнат, а на съседа са нацъфтяли...🤷‍♀️ А той хич не се грижи за тях, тази година е минал само веднъж  през къщата... Моите що така, не знам.
И при мен ирисите не цъфтят след преместване, може би са още малки.
А за лазанята - може би не са успели да пробият някои. И дали ще могат толкова нагъсто да създадат нова луковица за седващата година? При тази конструкция има ли препоръки какво да се прави след като прецъфтят всички?

# 526
  • София
Аз лично ще ги вадя и догодина ще ги разредя. То по принцип вс препоръки за лалета са да се вадят.
Те на самите си пластове не са толкова на гъсто, между луковиците има разстояние поне  една-една и половина като размер.
Но и от дребните цветета като синчец, минзухар, малките лаленца, много се изгуби сред листата, цъфтяха отдолу😁

За ирисите, те и преди не цъфтяха, за това ги преместих 😅

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 16:52 от Angel_Dust

# 527
  • In transit
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето моята кампанула, за която питах. Опитах да я снимам, не много успешно като гледам, ако трябва пак ще опитам вече без опаковката. Снощи й налях малко вода. Има пожълтяващи листенца, надявам се да е нормално и да е здрава:

Аз бях купила такава от Кауфланд . Веднага я пресях в друга саксия . Беше добре , но взех та я засях на двора и малко листата и станаха лилави и не цъфти . Ще я видя по нататък как се представя . Имайте в предвид , че цветята от Кауфланд имат чорапче , което трябва да се махне . Кампанулата и карамфилите имаха дребните теменужки също .

Благодаря Hug! Ще я гледам в саксия, няма да я засаждам в градина. Това чорапче ще го потърся и извадя. Имам лош опит от други цветя с такива чорапчета и кошнички.
Аз мисля, че тези нямат чорапчета. И моята е същата, пак от Кауфланд, но вече е на 3 + години. Внимавай да не я осакатиш, че са много нежни коренчетата.
Малко се е поиздължила, явно е стояла дълго на тъмно или изкуствена светлина. Според мен докато цъфти не я пипай, после поизрежи прецъфтялите цветчета и го наторявай с тор за цветя през 10-тина дни. Ако имаш балкон я изкарай там.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 17:42 от Mikkey

# 528
  • Карлово
Кралските мушката изнесли ли сте  навън  вече?
 Имам останало само едно, и то захванато миналата година. Днес не устоях на кауфландска цена и взех още едно, но не смея да ги гледам навън още. Нощем температурите падат доста.

# 529
Ето моята кампанула, за която питах. Опитах да я снимам, не много успешно като гледам, ако трябва пак ще опитам вече без опаковката. Снощи й налях малко вода. Има пожълтяващи листенца, надявам се да е нормално и да е здрава:

Прилича ми на тази  - Campanula portenschlagiana. В момента е малко рано за цъфтеж на кампанулите, тези са подранили при оранжерийни условия.
Аз бих я сложила в земята, или в по-голяма саксия.

Прочети тук за нея. Или потърси повече информация.
https://zelena-prolet.com/Campanula_portenschlagiana_Campanula_muralis

ПС точно тази е, познала съм я. Намерих това:
Campanula portenschlagiana ‘Get Mee Blue’ – Dalmatian Bellflower
https://thenunheadgardener.com/product/garden-plants/perennials/ … atian-bellflower/

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 18:19 от Diorela

# 530
Ам не знам моето беше станало така, следбкато ми го дадоха, накълцах го на 2-3, забих ги в същата саксия и си хванаха и си растяха щастливо, тази зима стана огромно, изнесах го навън, бутна го вятъра от перваза, малко се поначупи, издразних му се и го изпонарязах пак, половината забих в пръст, половината е един буркан, ще видя какво ше хване от тях... 😅
Скрит текст:
Но аз не си поплювам, защото не харесвам много индрише и малко ми е все едно за него

Те това му е майката, да не ти пука. А при мен, защото ми пука, се развива обратно пропорционално на желанието ми да го завъдя.

# 531
Mikkey и Diorela, благодаря за ценните съвети и разпознаването на кампанулата ми. Признавам си, не знаех че има различни видове. Първо ще я освободя от опаковката да не я задушава и ще чакам да прецъфти. Тогава и останалите грижи.  Mikkey, да те радва много твоята красавица😍!

# 532

С това се прибрах след днешното посещение на градинския център.
А какви красоти видях!  Ще покажа по-нататък.

# 533
  • Карлово
Пипи,
Цветарски магазин ли ще отваряш?

# 534
Пипи,
Цветарски магазин ли ще отваряш?

Неее Laughing Това са 6 петунии, които позиционирах в две сандъчета. Моля се само да се справя с отглеждането им. Притеснява ме това, че при мен вали доста често, а петуниите не си падат много по дъжда. И в упътването им пише - да са на слънчево място и да се пазят от дъжд. Ще видим, стискайте палци. В скрит текст слагам и малко снимки от градинския център. Една минимална част от всичките красоти, които се предлагат. Направо не ми се тръгваше от там!

Скрит текст:

# 535
  • In transit
Пипи, нямаш сърце... този център не е за хора със слаби ангели. Разкошнии цветя. Това първото кенгуровото ми хареса, дали се продава в Бълагрия? И тези разкошни бугенвилии са ми голяма слабост, ама ще трябва да се пренеса да живее на по-топло преди това. Grinning

# 536
  • Карлово
На снимката, така скупчени, петуниите изглеждат много. Сигурно ще е прекрасна тераса с 2-те сандъчета.

А градинският център е приказен.

# 537
Изглеждат много, защото са доста кичести. Сега като си гледам няколкото празни саксии ме е яд, че не взех още нещо и да използвам почивния ден да понасадя малко китки...
Мики, така е, не е за хора със слаби ангели. Дори мъжа ми, който съвсем не се заплесва по цветята, беше впечатлен. И тъй като е с практично мислене, си тръгна с един домат Laughing

Ето ги в сандъчетата, виждат се и двата домата на мм.

# 538
Най-хубави петунии съм имала на западен прозорец, бяха под стреха и действително там не са усещали капка дъжд. Тази година са ми на открито, ще  ги пече и ще ги вали. Ако не станат хубави, ще взема нещо друго догодина.

# 539
Имам два големи розмарина. Дали може да си оформя като топки например?

Общи условия

Активация на акаунт