Учи, мама, да не работиш!

• 7 560
  • 242
  •   1
Отговори
# 210
Ако забранят TikTok, ще дойде друго.
А този баща ми идва доста   извратен. Нагласял и осветлението, Блякс. Сбъркана работа.

# 211

Имам и друг пример, позната със сладко момченце на 5 годинки, което още няма свой телефон, което не играе и игри на телефона на майка си, защото знае, че тя няма такива и не иска. Предпочита с другите дечица навън, да рита, да хаби енергия.
Изобщо, норма ли е 5годишни да имат телефон?
Телефоните са за говорене/писане/търсене на информация, чак тогава за социални мрежи.
Във  възраст , в която не може да бъде оставяно само без надзор, няма право да иска телефон.

# 212
  • Somewhere far away
4 ти клас и вече активно ползва тик ток и ютуб? безумно! За мен никой поне малко адекватен родител не би позволил това на децата си!

# 213
Проблемът не е, че ползва активно тези приложения, а че качва съдържание.

# 214
Проблемът не е, че ползва активно тези приложения, а че качва съдържание.
Бащата я насърчава и помага с осветлението......Imp

# 215
Да, прочетох за бащата… ами не знам, светът яко откачи. Хубаво, че майката е разумна

# 216
Мен пък ме е страх от педофили...гримирано момиченце 4ти клас... Не ги ли е страх? Аз съм с момчета, но пак нищо не качвам. Много извратеняци дебнат детско съдържание. А сексуализирано съдържание на малко момиченце дава много материал...
 Телефон има баткото, но не смарт, от тия старите. Моите имат 0 интерес към инфлуенсъри, но ги влекат компютърни и електронни игри, а са само на 5 и 7. Много рядко давам, но онзи ден бяхме в мола и са като зомбирани с игрите. Просто си ги влече. Не бих се изненадала да станат стриймъри на комп игри Simple Smile)). Баткото обича да играе и учебни игри на таблета, спрямо това да пише в тетрадката. И двамата са умнички, но имат 0 академични интереси. Първокласникът реве като заклан при диктовка, малкият ме замеря с моливите. Гледам другите деца роботика, изкуство, кенгуру от първи клас, книги ..моите обичат да карат колело и ски и да играят на тия игри...

Между другото, това момченце, което е първи клас и иска да е инфлуенсър, то явно е артистично и иска публика. Могат  родителите да пробват театър, нещо на сцена с детето...

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 20:22 от MariyaHris

# 217
Ще представя една друга гледна точка. Една позната се раздели с нейния, имат 2 деца - едното в 4 клас - момиче и едно в 1 клас, момче.

При тях е "Станете инфлуенсъри, тате, за да сте богати и да не работите". Това е съветът от бащата към двете деца, които са постоянно на телефоните си.

Момичето в 4 клас качва нон стоп съдържание в Тик Ток, използва цинизми, което мен лично ме възмути, но е много нахъсвана да се развива.
Вади страшно самочувствие, въпреки че две нормални изречения не може да върже, но важното е желанието. Дано да има същия хъс и да си учи уроците. Братчето ѝ също взима участие във видеата. Развива даже Ютуб канал и Инстаграм профил.

Нямам думи. Ако види, че профила се монетизира, съвсем ще спре да учи. Така като е тръгнало, дано завърши и средно образование. Но не е нормално самият родител ги подтиква към зависимости и да ги подхранва. И после, ако нещо стане с платформата или интернета, психиатрията им е в кърпа вързана, защото реалността е скучна, нищо не става бързо, иска усилие...
Тик ток-а има ли въобще някава полезна стойност? Дано ги забранят.

# 218
  • София
И аз съм за да забранят или поне да се редуцира съдържанието и да има повече контрол на тази платформа.

Ми бащата просто е решил, че така децата му ще станат богати - да бъдат инфлуенсъри и ги насърчава в тази активност. Гримира се и даже има глос блясък за устни на Диор, показва всичко, разказва и неща, които не следва да са публично достояние, защото правят семейството уязвимо. Даже беше разказвала и за бой в училище, вулгарният ѝ речник също впечатлява. Убедена съм, че може и да не осъзнава много смисъла на думите, но.. чуло ги е детето отнякъде. Всеки уикенд е в мола и се хвали с това, било любимото ѝ занимание.

С успеха доколкото знам, не е много добре. Майка ѝ я прати на уроци по математика, но бащата я спря - бил против.

Сбъркана работа отвсякъде, поне в моите очи. Радвам се, че тук в темата и други мислят по този начин и има възмущение, иначе щях да се притесня.

Убедена съм, че и някои учители може да виждат какво правят децата, но да имат страх да говорят с родителите .. да не ги нападнат, знам ли и аз.

Има и пет годишни с телефони, което също за мен е неприемливо и облъчващо. То затова нали казват "екранни деца", много деца и после ходят на логопед и имат проблеми с изразяването и изговарянето на определени думи.

# 219
  • Somewhere far away
И мен ме влекат игрите, но на мен ми е позволено , защото вече съм минала годините на съзряване. И не ми влияят на психиката така както ще повлияят на едно дете.
 Когато бях на тяхните години си играех пред блока и  се грижех за животните на село.
Мога да кажа че е ок, но зависи какви са игрите, защото има много сериозни и тежки от към диалог игри, както и такива с много насилие, графични изображения на битки, кръв и вътрешности, които едва ли ще са подходящи на 7 годишно дете.

# 220
  • Обран бостан ;)
Скрит текст:
А бащата инфлуиленсър ли е и ако да, колко пари е спечелил от това? Grinning
1 и 4 клас, нямаше да ги спирам, защото нямаше да ги оставя да почнат.
Мисля,.че и без 3 та световна война, ще се бием с камъни и копия в 4 тата.
Бащата е фотограф като втора работа и с още нещо се занимава, даже оправя осветлението на щерката и се меси в кадрите ѝ, насърчава я доста. Малкият играе много страшни игри. Набиват и двамата здраво разни напитки на  инфлуенсъри и какво ли не.
Мадамата в 4 клас се гримира постоянно и казва колко пари е похарчила в мола в Сефора и другите магазини.
Скрит текст:
Направо съм в потрес, две - три нейни видеа изгледах и реших, че не мога повече да си го причинявам.

Абсолютно съм съгласна с мнението ти.

Имам и друг пример, позната със сладко момченце на 5 годинки, което още няма свой телефон, което не играе и игри на телефона на майка си, защото знае, че тя няма такива и не иска. Предпочита с другите дечица навън, да рита, да хаби енергия.

Днес в ТикТок, утре в онлифенс. Така се израства. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 221
Подкрепям да се забранят социалните мрежи за малки деца. Малки стъпки трябват, първо трябва да се забранят телефоните в училищата.

# 222
  • Beyond the stars
Подкрепям да се забранят социалните мрежи за малки деца. Малки стъпки трябват, първо трябва да се забранят телефоните в училищата.

Те са забранени - Facebook и Instragram не позволяват създаване на акаунт под 13 години. С Тик-ток не съм запозната. Заобикалят се лесно тези забрани, ако родителите разрешават (а и явно насърчват).
За телефоните в училище съм абсолютно съгласна.

# 223
  • До хладилника, който обичам
Достатъчно е детето да въведе грешна дата на раждане и да си направи акаунт в произволна социална мрежа. Има как и да се скрие сваленото приложение, ако не е сложено приложение за следене на родителския телефон.

# 224
  • Обран бостан ;)
Забрани, та забрани.
Забранено е и то отдавна + солени глоби да се говори по мобилен телефон докато се шофира. Застанете на някое голямо кръстовище и гледайте колко файда има от забраните.

Общи условия

Активация на акаунт