Учи, мама, да не работиш!

• 7 593
  • 242
  •   1
Отговори
# 180
Цитат
Според данните на просветното министерство през 2019 година учителите са взимали минимална основна заплата от 920 лева. През 2024 г. тя вече е 1853 лева или е нараснала двойно. Минималните заплати на директорите на училища пък са скочили от 1140 на 2 257 лева или повишението тук също е двойно.

2 хиляди са само минималните. Средните са още по-високи.

# 181
Аз за под 5000 не бих си го причинила. Та на мен ми се струват ниски, да. Но пък аз не обичам да се занимавам с деца, а и с хора, като цяло, та ми се вижда много тежко.

# 182
  • София
Учителката по балет на дъщеря ми казваше, че в работата и с деца, най-трудната част е комуникацията с родителите им. Sweat Smile

# 183
  • Somewhere far away
За кратко съм работила с хора, отвратително е. И да, има и хора на които им харесва и им се отдава, но не е моето нещо. Повече не  бих си го причинила.

# 184
Е, вярно ли учителските заплати ви се виждат високи? И 2000 лв. е преди облагане, нали?
Общо взето и при учителите е както при “контингента” на социални помощи: всички си мислят, че получават много парии нищо не правят, но никой не е готов да отиде на тяхното място 😉
То не е само заплатата на учителя неприемлива. Само като си представя, да се разправям с родителите, па да ми звънят на мобилен за домашни вечер, па да им овладявам децата, които те сами не владеят и накрая ако остане време да ги науча на нещо … мерси.

# 185
Само като си представя, да се разправям с родителите, па да ми звънят на мобилен за домашни вечер...
Всичко това норма ли е? Scream
Никога не би ми хрумнало, нито на мен, нито на друг родител около мен, в кой да е клас да се намира детето,да звъня по мобилен за домашни.
Има си classroom, за въпроси, пък ако иска - ще отговори.

# 186
Норма е, да. Една позната ми беше разказвала, че бабата на някакъв неин ученик някога по времето на домашните телефони звъняла като почне нощна тарифа за тока.

# 187
За кратко съм работила с хора, отвратително е. И да, има и хора на които им харесва и им се отдава, но не е моето нещо. Повече не  бих си го причинила.

Зависи от хората, но като се има предвид, че преобладава ниското ниво......

# 188
Цитат
Според данните на просветното министерство през 2019 година учителите са взимали минимална основна заплата от 920 лева. През 2024 г. тя вече е 1853 лева или е нараснала двойно. Минималните заплати на директорите на училища пък са скочили от 1140 на 2 257 лева или повишението тук също е двойно.

2 хиляди са само минималните. Средните са още по-високи.
Искам да вметна, че цитираните суми са минимална ОСНОВНА заплата, отделно над нея се плащат пари за стаж, за класно ръководство (мизерни пари), за работа с деца със специални образователни потребности (ако има такива), получават се не лоши пари за облекло, а понякога плащат извънаудиторни часове като извънреден труд, но зависи от директора.. като сложиш данъка обаче чисто пак отива към 2000 лв. или максимум 2500 лв.

# 189
Много професии могат само да си мечтаят за подобна заплата

# 190
Много професии могат само да си мечтаят за подобна заплата

Мечтаене, но неприятностите......И за разлика от други професии, част от работата е вкъщи-подготвянето на уроците. Да не говорим, че трябва да се чете много повече, отколкото е написано в учебника. И че някои учебници съдържат сериозни грешки и неточности.....Класното ръководство също е голяма неприятност-разправии за отсъствия, различни бели, неприятни разговори с родителите......

# 191
Всяка професия си има своите неприятности.

# 192
Честно казано, с родители почти не помня да съм имала проблеми като бях учител. Но с колеги и директори - колкото щеш. Много директори насърчават доносниците, а някои възрастни учители изобщо не понасят младите си колеги и редовно се опитват да им правят мръсно, включително да настройват децата срещу тях. Има по-сплотени колективи, но се срещат рядко, главно при началните учители.

# 193
Точно това беше една от причините да се откажа от учителската професия. И преди съм го писала, че учителската стая по време на педагогически съвет ставаше кошер с пчели - доноси, обвинения, клюки, нагаждачество пред директора .. грозна гледка бяха повечето колежки. Точно тези госпожи на възраст 50-65 години са най-опасни. Имат опит и в професията, и в училището. Това им дава право да държат заповеднически тон и да манипулират този и онзи. За младите учители, особено ако са по-амбициозни и не се поддават на шантажи, беше отровна обстановка. Към това добавете отвратителното отношение от страна на учениците - липса на уважение, лъжи, цинизми ... Ето защо отдавна съм преквалифицирана и работя в друга сфера.

# 194
А баща ми на съвет се е изказвал пред всички против директора........Но клонеше към пенсия........Това го научих години по-късно от негов колега.

Общи условия

Активация на акаунт