Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 9

• 16 185
  • 287
  •   2
Отговори
# 45
В такъв случай да разбирам ли,че сме в юан-зоната?
Защото все следим Китай?

# 46
  • София
Здравейте, дали може някой да ме ориентира как вървят лихвите за ИК в момента? Разбирам, че до голяма степен индивидуално за всеки клиент, но някакъв ориентировъчен процент от-до за водещите банки би ми бил много полезен. ДСК, Уникредит, ОББ и Пощенска ме вълнуват най-вече.

# 47
Някой, ако е купувал скоро микро жилище в София, може ли да помогне с инфо за разходите по сделката (данъци, та̀кси, брокер, стоп обява и т.н.), за да направя по-точна сметка предварително.

# 48
Ами не са съвсем точни сметките, но доколкото знам данък и нотариални такси се връзват 4.5 процента от стойността на имота, а комисиона на брокера май е към 3 процента. За стоп обява не знам, но май не е нещо голямо.

# 49
Някои брокери взимат 3.6% от стойността. Данъкът към общината за придобиване на жилище в София е фиксиран на 3%. И като се сложат и нотариалните такси излиза общо около 7% (3.6 + 3 + нот.такси). И това мисля, че няма отношение дали жилището е малко или голямо. Процентите са тези.

За стоп обява взимат сума, която после се приспада от покупката, така че на практика не идва като разход отгоре, освен ако не се откажете. Тогава губите стоп капарото.

# 50
Така е, около 4.5%. Извън тях за брокерската комисиона - тъй като повечето обяви така или иначе са през брокер - най-добре си наемете ваш, тогава можете да се договорите за по-нисък % комисиона. Аз купувах през имот.бг самостоятелно, брокерът на продавача миналата година иска 2%. При големите агенции - със сигурност 3.6%. Стоп капаро давахме към 2 хил. лв.
Сега сметнах - на нас всичко ни излезе към 6%.

# 51
  • Plovdiv, Bulgaria
Здравейте.
Разбирам, че кредитния консултант предлага безплатни услуги и после банката му плаща при теглене на кредит, но ако не се стигне до кредит през него?

# 52
  • София
Нищо не се случва. Консултантът не си взима възнаграждението. Клиентът не е длъжен да вземе през него. Щом го е прескочил, значи си е намерил по-добра оферта сам. Тогава, защо да минава през него, като този консултант явно не си е свършил добре работата?

# 53
  • София
Никой ли няма идея в какъв диапазон вървят лихвите за ИК в момента 😟

# 54
  • София
Много зависи от кредитоискателя. Наскоро от ОББ познат взе ипотечен на 2,18%. Не знам колко му е ГПР. Стабилна професия, добра кредитна история.

# 55
И аз на 2.18 взех миналата година. Но оттогава досега - вече е 2.43, нещо такова.

# 56
  • Plovdiv, Bulgaria
Никой ли няма идея в какъв диапазон вървят лихвите за ИК в момента 😟

2.18% ОББ при определни условия ми предложиха
 2.55% ДСК (въпреки по-високия процент, крайната месечна вноска е по-ниска от при ОББ, явно заради ГПР, различна сума при застраховката и други неща, още не съм ги разучила толкова)
2.80% първа инвестиционна и алианз
Предстои разговор с уникредит и пощенска ( аз съм към тях и се надявам да ми дадат най-добри условия, но да видим, на колежка 2.4% са дали, без да е техен клиент)

# 57
За ОББ потвърждавам и аз, взех на 2,18% през Октомври 2023г., сега вече е 2,50%. Доста некоректно подхождат.

# 58
Ако ипотеката ти е 20-30 години, не е от голямо значение колко ще е лихвата първата година.
Според мен тези ниски лихви банките ги предлагат само за зарибявка, защото очакват да се качат и след това 20-30 години да печелят от тебе.
Какво ще спечелят с 2.5%? То това доходност ли е, по-малко е от инфлацията.
Хайде става 3-3.5 като ти сложат такса за това, за онова, задължителна застраховка на имота, застраховка живот, задължителен банков пакет с такса за 5 различни услуги, дето можеш и без тях - ама пак...

# 59
  • София
Много, много ви благодаря за полезните коментари, определено ми помогнахте да си сверя часовника.

Общи условия

Активация на акаунт