Лечение на лоша морфология

• 301
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, мили мами! Със съпруга ми от две години се опитваме да имаме бебче. Преди половин година започнахме ходене по мъките с клиниките за инвитро. Направихме си нужните изследвания и се оказа, че аз съм с много нисък АМХ 0,702, а мъжът ми има 2% морфология, а двамата сме още едва на 30 години. В клиниките, които посетихме, още като видят тези резултати и ни натискат за инвитро. Дори не се опитват да ни лекуват - отказват да ми направят цветна снимка, защото нямало смисъл да губим още време, едва ли тръбите ми били запушени, а на него да предпишат някакъв вид стимулация. Опасявам се, че ако се подложа на инвитро и то е неуспешно, яйчниковият ми резерв ще намалее още повече. Затова се обръщам към вас за съвети и информация дали са лекували вас и половинките ви преди да започнат инвитро опитите?

# 1
Морфологията е един параметър, който плаши излишно хората. Първо, нормална морфология е тази над 3.9%. Още тук виждате, че не се очакват 80% морфология, напълно нормално е повече сперматозоиди да не са морфологично правилни.
Второ, морфологията е процент. А за всеки процент е важно на какво отговаря. Ако количеството и подвижността са добре, морфологията не е никакъв проблем.
Трето, има заблуда, че влошената морфология може да причина за спонтанни аборти. Това вече е оборено. Щом сперматозоида е успял да оплоди яйцеклетката, значи морфологията му не е проблем. Още повече, не морфологията, а ДНК фрагментацията е важния параметър, свързан с риска от спонтанни аборти и препоръчвам да направите и това изследване.
Четвърто, морфология се изследва на база 200 до 400 сперматозоида. Не хиляди, не милиони. Т.е. винаги съществува риска да са  попаднали на кофти клъстър в пробата.
Пето, има доста проучвания, които показват, че дори с 0% сперматозоиди с нормална морфология (което никога не е абсолютна 0) се постига спонтанна бременност в рамките на година.
Шесто, морфологията точно трудно се влияе от добавки.

Относно АМХ - при нисък резерв лекарите знаят как да подходят, има леки стимулации, както и инвитро на естествен цикъл.

Цветната снимка обаче е задължителна, дори и да се насочите към инвитро. Често се оказва, че причината за незабременяване е запушени тръби, а ако има течност в тях (хидросалпингс) тя е токсична за ембрионите и задължително засегнатите тръба или тръби трябва да се отстранят.

Успех!

# 2
  • София
Ин витро ще реши проблема с морфологията.
Стимулацията пък се прави,съобразно индивидуалните особености и няма как да намали резерва сама по себе си, но пък шансът за дете се увеличава.
Още повече, че комбинацията от лоши яйцеклетки и лоши сперматозоиди е рискова, без да е проследено качеството на ембрионите, за което пак ин витро ще е плюс.
Аз не бих губила време.
Ние бяхме много по-млади, когато се насочихме към ин витро, а за всяко дете ни "отиваха" близо по 7 години и по средно около 5 опита.
Щом вече 2 години опитвате безуспешно, аз бих се доверила на лекарите.

# 3
Здравейте, следя темата, защото и ние сме в подобна ситуация, относно показателите ни. Аз съм с АМХ 0.5, а мъжът ми е с лоша спермограма с диагноза Олиготератозооспермия. Едвам пуснахме тези изследвания и мислим да повторим неговите в друга клиника. Да ви попитам, дали има смисъл и ще бъдат ли различни стойностите ?

# 4
Здравейте момичета оравим опити за бебе от 1 година но не се получсва . Направихме нужните изследвания и се оказа че мъжът ми е с астенозооспермия. Има ли някой който е с този опит и да е забременяла естествено с добавки. Лекарите казват че е поправимо но явно не му дават оравилното лечение

Общи условия

Активация на акаунт