Как съчетавате работата с грижите за децата?

• 6 079
  • 136
  •   1
Отговори
# 75
LordOzzy
 Никаква травма от детството нямам- просто съм наблюдателна и пресметлива ( мързелива според приказката, която цитирах) от малка Simple Smile.
Хубавото на свободния свят е, че всеки може да реши за себе си. Никой не ти пречи да чистиш денонощно, да подредиш гащите по  цветове или каквото там….   И защо точно общите части у вас са твои, а не на мъжа ти? 
 Намирам  за силно възмутително, че поколения момиченца са възпитавани (! и днес) съвсем съзнателно, че ако не пометат ( минат с прахосмукачката) поне веднаж  дневно или има 3 чинии в мивката от снощи, това е мега, супер, страшно лошо  - направо Светът ще свърши, Земята ще спре да се върти и ще трябва да слязат.

# 76
Когато едно нещо се превърне в досадно задължение още от детството, нормално е да не го харесваш като възрастен. Може би въпросът не е в самото домакинстване, а в усещането, че то ти е било наложено, вместо да имаш избор?
Влиянието, което детските  преживявания са оказали върху отношението ти към домакинството, дори и да не нарича това „травма“, начинът, по който го описваш – с толкова емоция и категорично отхвърляне – подсказва, че тези преживявания са оставили силен отпечатък.
Освен това, подхождаш с нападение- общите части са мои, защото той готви тогава.
Аз не чистя в изолирано време,пространство и вселена- чистя, след работа, в делничен ден.Вече казах- колкото, толкова.

# 77
Каквото и да говорим, винаги едно е за сметка на друго. Опитвам се да съм по-организирана, но от това понякога бърнаутвам, разпадам се, събирам се и хайде пак на въртележката. И така отново и отново.
Опитвам се да открия златната среда, но все още не мога да установя къде бъркам. Има граница, която не трябва да преминаваш в натиска над себе си и има и друга, която е да не се отпускаш прекалено.
Някой ден съм си обещала да ги открия къде са точно....

# 78
Имаме ограничен ресурс и винаги нещо ще страда ... или пък не. Зависи дали ще приемаме това като страдание. В нашето семейство отношенията между трима ни са на първо място и гледаме да не правим компромиси там. При работата - и двамата сме в хоум офис, та поне не се губи време за път до работа. И това, което "страда" от гледна точка на други хора, е домакинството. Просто сме си оптимизирали и автоматизирали процесите. Всичко, което може да го свърши машина, го върши машина - миене на под, прахосмукачка, миене на чинии, пране, сушене. От там нататък не се впрягаме много, че на някое прагче имало прах или роботът не е изчистил добре в ъглите. При готвенето подобна работа - оптимизираме. Примерно вчера правих пиле с ориз - сложих бутчета в тенджера под налягане, добавих подправки и отидох да играя с детето. После извадих бутчетата, сложих ги върху ориз в една тава, добавих бульона и ги пуснах във фурната. Майка ми всеки път си облизва пръстите, когато ни е  на гости и ме пита как правя така пилето с ориз. Всеки път обяснявам и всеки път тя после запържва лук, ориз и не знам си още какво и стои по 1 час в кухнята. Боб същата работа - слагам едни сушени зеленчуци вътре, сол, и се вари. Всички си облизват пръстите и после и майка ми и тъщата като готвят обаче, почват пак запръжки, пък едно, пък друго. Пак 1 час минимум губят в кухнята.
В ежедневието може да оптимизираме много процеси, просто трябва да се замислим кои може. Майка ми си губи минимум съботата или неделята в чистене, сгъване на изпрани дрехи и не знам си още какви дейности. Аз излизам с детето да караме колело, а машините вършат работата. Е да, дрехите не са изгладени преди да ги сложа в гардероба, в ъглите се намира прах и роботът не измива до блясък пода. Ама пък 2 часа сме се учили да караме колело и скоро ще успее.

# 79
Здравейте и аз да попитам тук как се справят хората, които работят в офис на чуждестранни фирми на смени до 18 - 19 ч? Знаете, че там не може да си тръгнеш в 17:45, дори и в 7:00 да си дошъл сутринта, заради часовата разлика с останалия свят. Искам да започна работа, но вече на 3 чудесни места ми предлагат 0 гъвкавост откъм работно време.
От 8 години не работя (майчинство, липса на ДГ, Ковид, второ майчинство). Дете 1 клас и друго - от тази година в ДГ с трудна адаптация. Водя едното сутрин до 7:30, после - другото - в ДГ в обратната посока и 5 спирки с автобуса. Прибирам се към 9. Грижа за къщата и т.н. Не съм чистофайник, ни ММ и на мен не ни пука дали съм оставила прах в ъглите, но готвенето е много важно за нас и не мога да разчитам на поръчана храна. Едното дете беше с проблем (надявам се отминал), аз съм на специален режим, поради здравословни проблеми и готвя по 3 различни ястия за 2 дни. В 16 водя малката на танци, прибирам я. Пак в обратната посока - синът на спорт и после вкъщи към 19:00ч. Цял ден ги водя нагоре-надолу, готвя и вечерта помагам с домашни, проекти, игри.
Мъжът ми работи хоум офис, но плътно до 18 ч. и по-рано е абсурд да излиза.
Имам отлично образование МИО от УНСС и икономическа специалност от СУ, завършила съм една от най-елитните гимназии в София, а съм до печката по цял ден. Не съм гениален инженер или IT, за да мога да се пазаря за гъвкаво работно време, или да имам претенции, не си правя илюзии - все пак съм вкъщи от сто години. ММ иска да почна работа, за да помагам с бюджета, но как да стане това? Езиците и работата с хора са ми силата, а за това ми предлагат 9 до 18ч. Дори и да съм хоум офис след време, ДГ е до 18 ч, а аз до 18 и 30 дори не мога да стигна до там. А първокласникът? Дори и да им спрем спорта, основната логистика остава. Вече съм леко отчаяна. Извинете за дългия пост, но всяка нощ си блъскам главата. Приемам всякакви идеи, без да ставам инфлуенсър, че не съм особено харизматична 😉

# 80
  • Пловдив
В общи линии имаш мъж колкото да го имаш  и да вади пари там

Аз лично това прочетох ....

# 81
  • София
Здравейте и аз да попитам тук как се справят хората, които работят в офис на чуждестранни фирми на смени до 18 - 19 ч? Знаете, че там не може да си тръгнеш в 17:45, дори и в 7:00 да си дошъл сутринта, заради часовата разлика с останалия свят. Искам да започна работа, но вече на 3 чудесни места ми предлагат 0 гъвкавост откъм работно време.
От 8 години не работя (майчинство, липса на ДГ, Ковид, второ майчинство). Дете 1 клас и друго - от тази година в ДГ с трудна адаптация. Водя едното сутрин до 7:30, после - другото - в ДГ в обратната посока и 5 спирки с автобуса. Прибирам се към 9. Грижа за къщата и т.н. Не съм чистофайник, ни ММ и на мен не ни пука дали съм оставила прах в ъглите, но готвенето е много важно за нас и не мога да разчитам на поръчана храна. Едното дете беше с проблем (надявам се отминал), аз съм на специален режим, поради здравословни проблеми и готвя по 3 различни ястия за 2 дни. В 16 водя малката на танци, прибирам я. Пак в обратната посока - синът на спорт и после вкъщи към 19:00ч. Цял ден ги водя нагоре-надолу, готвя и вечерта помагам с домашни, проекти, игри.
Мъжът ми работи хоум офис, но плътно до 18 ч. и по-рано е абсурд да излиза.
Имам отлично образование МИО от УНСС и икономическа специалност от СУ, завършила съм една от най-елитните гимназии в София, а съм до печката по цял ден. Не съм гениален инженер или IT, за да мога да се пазаря за гъвкаво работно време, или да имам претенции, не си правя илюзии - все пак съм вкъщи от сто години. ММ иска да почна работа, за да помагам с бюджета, но как да стане това? Езиците и работата с хора са ми силата, а за това ми предлагат 9 до 18ч. Дори и да съм хоум офис след време, ДГ е до 18 ч, а аз до 18 и 30 дори не мога да стигна до там. А първокласникът? Дори и да им спрем спорта, основната логистика остава. Вече съм леко отчаяна. Извинете за дългия пост, но всяка нощ си блъскам главата. Приемам всякакви идеи, без да ставам инфлуенсър, че не съм особено харизматична 😉
Наемате детегледачка да води и взима децата и почвате работа Simple Smile В край на сметка след като мъжът Ви иска да “помагате” с бюджете ще трябва да направи компромиси. След като само вие се занимавате с децата (пине по вашите думи) то или той ще се научи да излиза от работа и да стане гъвкав като вас или наема човек да се занимава с това.
Друг съвет не мога да Ви дам.

# 82
ММ е много грижовен баща и изобщо не мога да се оплача. Просто фирмата, за която работи не му позволява да си тръгне примерно в 16 ч. и да вземе дъщеря ни, пък после да довърши работата. трябва да е на компа до 18:00. През уикенда си играе с децата, вечер  - също, помага в домакинската работа пак през уикенда (всичко без готвене) и т.н. Просто няма как да води и взима децата, камо ли от спорт. Аз като почна работа ще съм на стартова заплата и години ще ми трябват, за да стигна неговото ниво на заплащане.
Едит: За пръв път чувам за детегледачка само да води и взима децата. Възможно ли е наистина?

# 83
  • София
Вие и плащате за часове защо да не е?

# 84
  • Пловдив
Ако ти успяваш да се прибереш сутринта в 9 вкъщи и сменяш 5 спирки .Значи той с кола би могъл да направи това упражнение и да се прибере в 8:30, не знам от колко до колко му е работното време , но ако свършва в 18:00 би трябвало да започва в 9:00

Сега тук можем да си вадим най различни графици защото, колкото и да се опитваш няма да успееш да ни пресъздадеш ежеднвието ви.

Някъде нещо ти се губи по веригата. Дали си се насочила само към чуждестранни компании като работа , дали прекалено много си се нагърбила с отглеждането на децата , дали си приела всичко присърце и се опитваш да огрееш навсякъде........дали кола, дали смяна на работа, училище ......... някъде има ключ

# 85
Благодаря, IR, ако имате препоръки, моля, споделете. Говорих с 2 кандидатки и категорично ми отказаха, защото не им било изгодно. На мен реално ми трябва детегледачка от 16 часа да 18:45. Жените ми казаха, че предпочитали пълни ангажименти и толкова.
Едит: Sun, ДГ е филиал в блок и няма паркиране, но все тая, то за сутринта и мъжът ми ще съдейства, така е. Започва в 9. Въпросът е следобед. От 15:30 ч трябва някой да ги взима и развежда нагоре надолу. Не искам да спират спорта все пак. Може би пък да търся някаква друга гъвкава работа. Идеи?

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 22:50 от Dragoness

# 86
  • Пловдив
Едит: За пръв път чувам за детегледачка само да води и взима децата. Възможно ли е наистина?
Възможно е, ама е зор да се намери.
За здраво дете все пак е по-лесно - ако е с увреждане като моето, се дърпат повече, дали ги е страх, че кой знае какво ще им направи, или друго, не знам.
Според мен опитайте и чрез агенция - те работят с различни жени и може да случите да намерите такава, която например има други почасови ангажименти и в този промеждутък е свободна.

# 87
  • София
Влез в групата на квартала си и питай за някоя жена там. Доста често виждам такива постове. Друг вариант ти е да почнеш почасово, та дори да не е съвсем по специалността ти, а после след натрупване на опит да таргетираш компании с гъвкаво работно време.

# 88
Възможно е, ама е зор да се намери.
За здраво дете все пак е по-лесно - ако е с увреждане като моето, се дърпат повече, дали ги е страх, че кой знае какво ще им направи, или друго, не знам.
Според мен опитайте и чрез агенция - те работят с различни жени и може да случите да намерите такава, която например има други почасови ангажименти и в този промеждутък е свободна.
Магдена, надявам се Вие да сте намерили начин. Наистина при нас ситуацията е по-лесна. Имах 2 изключително злояди деца и голямото - с хранителен проблем, поради което 2 детегледачки още преди 2 години ми попариха надеждите за самостоятелност, че злояди деца значи двойна сума или въобще.
JayRay - не ползвам фейсбук, но за група в него ли говорите? (Извинете за тъпия въпрос). То хубаво почасово, ама за моя опит (HR, икономист) не предлагат. Предпочитат студенти и като ми видят CV съм over qualified. А аз искам позиция: да отида, да си свърша работата и да се прибера с чисто съзнание при децата. Не искам вече висок пост и заплата, да напредвам в кариерата, а достойна гъвкава работа. Толкова ли е трудно?!

# 89
  • София
Благодаря, IR, ако имате препоръки, моля, споделете. Говорих с 2 кандидатки и категорично ми отказаха, защото не им било изгодно. На мен реално ми трябва детегледачка от 16 часа да 18:45. Жените ми казаха, че предпочитали пълни ангажименти и толкова.
Едит: Sun, ДГ е филиал в блок и няма паркиране, но все тая, то за сутринта и мъжът ми ще съдейства, така е. Започва в 9. Въпросът е следобед. От 15:30 ч трябва някой да ги взима и развежда нагоре надолу. Не искам да спират спорта все пак. Може би пък да търся някаква друга гъвкава работа. Идеи?
Нямам препоръки… Но имаше някаква група за детегледачки във Фейсбук. Може да потърсите там…
Имам позната на която и взимат детето от ДГ и после го гледа час два макс. До колкото знам момичето беше студентка по медицина и затова и е удобно.

Общи условия

Активация на акаунт