Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

• 3 615
  • 171
  •   1
Отговори
# 120
gato, ами като ги лекувах, уж бяха добре и двете партиди, но после май друго се оказа.
Просто става по-газирано, на мехури и рядко. Но се пие.
Та ще му проведа терапия в петък да видя. Просто искам да прави по-гъст, без мехури. Брутално по-вкусен ми е.
Пластмасови и аз ползвам, цедката  е пластмасова. Имам и керамична лъжичка.
Не знам лъжиците ми от каква сплав са. Просто лъжици.

# 121
Щом не потъмняват от допир с оцет, доматен сос или пък в миялната, значи са ти достатъчно инертна стомана и няма и с кефира да реагират.
А като толкова не те кефи гъбата в единия буркан - ти скоро ще имаш и малко растеж и ще можеш да си разделиш тази дето казваш че ти харесва как прави. Докато се занимаваш да ѝ баеш там, тя ще спре да ти трябва Grinning

# 122
Ще я лекувам пък Stuck Out Tongue Winking Eye Joy

# 123
Когато става по-бавно на студено за около 3 макс 4 дена е гъсто при мен. Обаче за съотношението гъба - мляко...еми зависи от състоянието на гъбата също.
Ако гъбата е много малко, млякото повече и стои на стайна температура според мен млякото ще се вкисне преди гъбата да е подействала.

# 124
Твърде малко наистина не трябва да е. Но по мои наблюдения, лъжица на литър мляко не е много малко и не вкисва млякото с толкова а си става на кефир. Тя и гъбата по-бързо действа като не е на студеното в хладилника, тъй че и така не е страшно.
Колкото по-скоро ферментира кефирът, толкова по-малко време и ресурс има да други бактерии да се въдят в млякото.
Като си поиграе човек да пробва и вижда как иска да си го прави според вкуса си.

# 125
Когато става по-бавно на студено за около 3 макс 4 дена е гъсто при мен. Обаче за съотношението гъба - мляко...еми зависи от състоянието на гъбата също.
Ако гъбата е много малко, млякото повече и стои на стайна температура според мен млякото ще се вкисне преди гъбата да е подействала.

Ох, то дали има различни видове кефирени гъби?
Щом пък при теб е ок с толкова много гъбка, може би другаде е проблема.
Ще видим. Аз често я миех.
Като е навън всъщност кефира става бързо заради досега с въздуха и назад писаха, че може би като е в хладилник има по-малко щамове пробиотик.
Отворя ли буркана да влезе въздух, става по-бързо.
Ти отваряш ли го? Или го слагаш в хладилник и когато стане - тогава.

# 126
  • София
Гледам 11 нови коментара и си казах супер са дамите ..боже чакай ти от тук отразяване отварям и какво да видя нищо общо обсъждане на ваши неща
Изтривам напускам не знам и аз и тоя сайт явно не е за мен не се чувства бг мама определено , но мама ще се чувства явно по-добре аз нямам място в този сайт. Очаквам пане един отговор, за да знам днес какво да направя
Благодаря на безполезната група начетох се на “глезотии “ с кефира ви и млякото

# 127
Е, за кефир си говорим, не за плетки...
А от твоето питане нито разбрахме колко е тая гъба на снимката, нито нещо друго освен броя на бурканите ти и чудене дали да не го увеличиш, ама само ти знаеш колко са големи тия буркани.
Ами ОК - хвърлям боба и казвам че според мен са ти много зърната. Според друг може и да не са.

# 128
Адела, прочети последните няколко страници и виж дали няма да намериш отговор на въпросите ти.
Няма точна формула, пропорция, срок ...зависи от личните предпочитания и състоянието на гъбата.

# 129
Гледам 11 нови коментара и си казах супер са дамите ..боже чакай ти от тук отразяване отварям и какво да видя нищо общо обсъждане на ваши неща
Изтривам напускам не знам и аз и тоя сайт явно не е за мен не се чувства бг мама определено , но мама ще се чувства явно по-добре аз нямам място в този сайт. Очаквам пане един отговор, за да знам днес какво да направя
Благодаря на безполезната група начетох се на “глезотии “ с кефира ви и млякото

Коментирали сме количеството, но трябва да се чете, не да се рипа като малко дете.
Информация не давате. Колко са ви големи бурканите и колко мляко слагате на колко гъба.

gato също така е описала как се "лекува" кефир. Вече изпитано от мен.
Ама трябва да се чете.
Вие нахлувате без да помислите, че е коментирано няколко поста назад какво се прави при проблемен кефир.

# 130
Е ти пък... Ами че ние сме си писали за нашето си мляко, а то трябвало за нейното Grinning
Друго си е да кажеш на всички че са безполезни и да обявиш че си заминаваш.
Ама то не е летище тук, няма нужда от обявяване.

# 131
Ние може да обсъждаме нашето, но е отговорено вече и на нейния въпрос.

# 132
Здравейте дами, и аз се опитвам да си възстановя гъбата след едномесечно стоене в хладилника само с вода, но имам въпрос. като сменяме млякото на 3-4 часа, цяла доза ли слагаме или  колкото да я покрие. Аз заредих една нормална доза и за няколко часа се получи доста добра напитка,  но сега ми се свиди пак да пълня буркана до горе и после да хвърлям, та затова питам

# 133
Не е ли много често на 3-4 часа?
Реанимирала съм замразени или изсушени зърна, слагам им малко количество мляко и сменям веднъж на ден само. Не чак само колкото да ги покрие, малко повече но не и както когато правя кефир.
А твоите щом казваш че са направили добра напитка, не са ли възстановени вече и от тук нататък да си правиш нормално с тях?

# 134
Здравейте дами, и аз се опитвам да си възстановя гъбата след едномесечно стоене в хладилника само с вода, но имам въпрос. като сменяме млякото на 3-4 часа, цяла доза ли слагаме или  колкото да я покрие. Аз заредих една нормална доза и за няколко часа се получи доста добра напитка,  но сега ми се свиди пак да пълня буркана до горе и после да хвърлям, та затова питам

Слагаш колкото да я покрие. Сега не знам лъжица или две ти е кефира.
Мъничко мляко, седи отвън 4-5 часа. Аз слагам капачката, но леко открехната да влиза малко въздух, но не изцяло отворена. Може с марля и ластик, може просто цедката да сложите отгоре.
И чат пат разбъркваш буркана. Четох, че било хубаво. Като се сгъсти си прецеждам малкото станал кефир и сипвам в буркана и в хладилника. Напълвам още мъничко мляко и пак седи гъбата. Не покривам като за стандартна доза.
Гато назад го описа това като лечебен процес. Първия път на единия буркан не ми хареса и го хвърлих, следващите дози бяха добри. 3 сеанса му направих онзи ден,даже на последния го оставих цяла нощ да си виси.
После си налях вече стандартно.
Принципно може още един курс навън да му направиш с малко мляко и си готова.

Общи условия

Активация на акаунт