Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 5

• 8 247
  • 253
  •   1
Отговори
# 240
Да, нищо им няма във фризера, съживявала съм след над година престой замразени.
Но може и цяла седмица да отнеме да се нормализират, иска малко планиране.  Тъй че ти си преценявай дали те няма достатъчно дълго че да си струва да са там, а не просто в хладилника.
Аз и като ми станат много, съм слагала във фризера просто да си имам резерва, даже и у майка ми има няколко "дози" в единия фризер. Те с леля ми чат-пат решават че искат кефир, после им омръзва, после пак ми искат... а не сме и в един град даже. Така си имат винаги, от време на време им занасям и още.

# 241
А ако са в бурканче с вода в хладилник колко ли биха оцеляли?

# 242
С вода не знам, с мляко едни поне седмица-две би трябвало да са ок, може и повече. Като ще стоят повече от 2-3 дни, слагам нормално количество мляко като за кефир а не просто да има там нещо. Като се върна, преценявам на какъв хал е този кефир и искам ли да го пия.

# 243
  • София
Но и кой пие по литър кефир, че и редовно?
В Полша и Балтийските страни, където ми е най-вкусен - по 4 литра дневно. Често не консумирам нищо друго от ставането сутрин до вечеря освен кефир и кафе. Толкова го обичам! И храна и вода ми замества, не изпитвам нужда от друго.

Събирам смелост да започна да правя вкъщи, не съм умел в кухнята и имам известна несигурност в резултата.

# 244
И аз си закусвам с него.
Е, първо пия топла вода, после чаша кефир.

Приготвянето е лесно.
Но всеки си има стил. То и зависи колко пие.
Аз затова го произвеждам по-бавната процедура. В хладилника и сутрин и вечер ги отварям за малко.
Понякога и повече ако искам да забързам процеса.

# 245
Събирам смелост да започна да правя вкъщи, не съм умел в кухнята и имам известна несигурност в резултата.
Не го мисли толкова, то само се прави. От теб се иска да го сложиш в мляко и да го оставиш намира. И после да го прецедиш като е готово. Толкоз.
Млякото е директно от хладилника, не гониш и мериш температури, заливаш го и то да се оправя само Joy

# 246
Имах колега не може да готви/не иска всъщност/, но кефир вече 15 години си прави сам.

# 247
Хората в мехове са го правили тоя кефир из юртите, няма какво да му се трепери толкова. Треперя на другия си пробиотик дето иска всичко стерилизирано и точна температура, кефирът в сравнение с него е като дворна котка Joy

# 248
Много точно. Дворна котка Joy
И даже и подлежи на контрол това коте.
Ето вчера трябваше да му забързам ферментацийката и вечерта ми седя леко открехнат за 3 часа.
После го прибрах и днес бая гъст и си го прецедих.
Даже и зимата си става. Нищо че в кухнята е доста студено.

# 249
Момичета, имам молба. Два месеца и половина ни нямаше и гъбката се скапа, забравила съм я в млякото. Как ли не опитвах да я съживя, прави нещо като по гъсто вкиснато мляко, но не става на кефир. Ако някой има малко излишно количество, моля да ми изпрати. Ще си я замръзя следващия път

# 250
Жалко.
Друг път като изчезвате така, дори и за седмица, слагайте във вода, никакво мляко.
Миналата година едвам я спасих. Беше на сирене станало. То миене падна, ужас.
Наскоро един потребител също писа, че я е забравила така и буквално изчезнала в забравеното мляко.
В момента нямам, баш наскоро изхвърлих. Още малко и може да имам, може би 2 седмици и може малко да отделя.
Ако някой не ти е пратил дотогава ми пиши.

# 251
  • София
Аз имам, но е за съживяване и моята - стои в хладилника в офиса от доста време (явно някой е искал да давам и нещо сме се разминали). Мога да пратя по куриер (за ваша сметка), но трябва да се активира - първите 2-3 кефира ги изхвърлям в такива случаи.

# 252
А в каква вода ги държите гъбите, когато не ги използвате - чешмяна, минерална от бутилка, филтрирана от кана?

# 253
А в каква вода ги държите гъбите, когато не ги използвате - чешмяна, минерална от бутилка, филтрирана от кана?
Знам, че не трябва да е чешмяна.
Може преварена. Тоест на ел. каната съм я преварявала и като изстине слагам.
Но рядко ми се налага да я държа във вода.
Като ходя на почивка за няколко дни, което е рядко.
Даже тази година си го взех кефирчо с мен, защото две седмици ни нямаше. А и бях с кола, иначе нямаше начин да я помъкна. Чак накрая не сложих мляко,  а вода за последните 2 дни, защото имах кефир за изпиване.

Общи условия

Активация на акаунт