За протестите на ресторантьорите

• 7 982
  • 195
  •   1
Отговори
Цяла сутрин слушам как ресторантьорите щели да стачкуват за да има 9% ДДС за дейността им, вместо 20%.
Интересно ми е с какво техният бизнес е толкова жизнено необходим, че трябва да му се осигуряват такива привилегии? Щели били да фалират!
Наистина ще се радвам да разбера мнението на обикновените хора, не на заетите в този бранш.
Пуснах и анкета.

# 1
  • София
Ама много са нагли.

# 2
  • Наблизо
По стечение на обстоятелствата познавам много работници в този бранш и всички са на минимално осигуряване и всичко друго под масата.
Да стачкуват.Оядоха се.
Тези,на които така или иначе не им върви бизнеса,тия 9 процента няма да ги спаси,но другите директно крадат от осигуровките на работниците си,от инфраструктурата,от детските градини,училищата и тн.
На 14ти февруари искахме да излезем Без резервация - нямаше нииииикъде свободна маса.Толкова с фалирането.

# 3
Да, и на мен ми е странно. Никъде не можеш да се вредиш без резервация, винаги е пълно пък щели да фалират.

# 4
  • Deutschland/HE
Намаляла е печалбата на собствениците Алибегов и компания. Теглеха за купените стоки 20%, а връщаха в бюджета 9%. 11% чиста печалба от ел.енергия, вода, месо, зеленчуци, ....

# 5
То тях,ако ги слушаш,все фалират и нямат пари. Като не могат да плащат заплати,данъци и тн,да си работят сами. Чудят се от къде да намерят работна ръка на мижавите си заплати. Миналата седмица слушах един хотелиер,възмутен какво ще правят като затворят летище Бургас за ремонт на пистата....Жената му обясня,че става въпрос за безопасност на полетите, и той й казва-Да ама сега ще плащаме за трансфери от Варна и Пловдив и няма да имаме сезон. Той човека го интересуват резервациите,а че може да стане инцидент и да загинат хора не е проблем.....
Гласувах с Не на анкетата.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:57 от Karina-88

# 6
  • София
Когато при Ковида намалиха ДДС-то на ресторантьорите поне аз не усетих някакво намаляване на цените, тоест парите си останатаха в кръчмарите. Пазарна икономика сме, да си възстнановят 20 % ДДС, пък рестораньорите да си дигнат цените и то всичко ще се намести.

# 7
Един в момента развява някакви цени, все едно пазарува от местния магазин. То даже и в кварталния няма такива цени.

# 8
Алито се държи все едно ни прави услуга, че даваме 20+ лева за една салата. Да я направи 30, като реве толкова.

# 9
Истината е че в България ДДС-то е прекалено висок данък.
Аз съм затова ДДС-то да падне на 9 процента  за целият бизнес, а не само за заведенията.

# 10
Е, колко да е високо?! Средното за ЕС е около 20%. Има страни с по 25-27%. Под 20 % се броят на пръсти.

# 11
Дори и там, където ДДС-то е по-ниски, има по-високи данъци и акцизи. Предвид, че точно протестиращият сектор данъци не плаща, поне едно ДДС да даде.

# 12
Е, колко да е високо?! Средното за ЕС е около 20%. Има страни с по 25-27%. Под 20 % се броят на пръсти.

В Сащ нямат ДДС. Имат си ставки върху продажбата на дадените стоки или услуги, които ставки са между 2.9% и 7.25%
На Бахамите ДДС-то е 10%.
В Кувейт нямат ДДС.
Така, че може ДДС-то да падне на 9% за цялата ни държава.

# 13
Наистина ще се радвам да разбера мнението на обикновените хора, не на заетите в този бранш.
Заетите в този бранш също сме обикновени хора. Stuck Out Tongue Winking Eye
Същите ние, заетите, отдавна сме се оперирали от чувството да вярваме на собствениците на обекти.
Понякога дори забравям, че другите хора не са свикнали на простотията в нашия бранш.
Ако някой е фалирал, то повярвайте ми не е заради ДДСто, а заради лоши мениджърски политики. Повече от 80% от собствениците си пляскат цени както им дойде - без разбивки и калкулации. После "ама ние трябва да плащаме ДДС" (което реално се плаща от потребителя), но след това няма "ура, възстановиха ни ДДСто" (защото то все пак се възстановява в голямата си част).
Над 90% от сферата още е в тъмно сивия сектор по отношение на осигуровки. Заплатите също са смешни, нищо, че по медиите се въртят големи числа. На по-бяло са само чуждите вериги хотели и ресторанти, но и те бързо "влизат в час".
Та не си мислете, че заетите в този бранш са слепи... По-ниско ДДС означава само и единствено по-дълга почивка на Бора Бора за собственицте, от където да ни пращат съобщения на месинджър тип "Е, никой ли не е кандидатствал на обявата? Не разбирам какво не харесват на 10ч работен ден, 6 дни в седмицата за заплата 1500 лв и осигуровки на 4ч".

# 14
Бахамите са данъчен рай, а Кувейт - петролен. Има откъде да набавят пари.

Общи условия

Активация на акаунт