Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 071
  • 787
  •   1
Отговори
# 750
Ако са едно върху друго (пералня сушилня), дайте идея за шкаф, също и кой уред е по-добре да е отгоре.
Винаги сушилнята е върху пералнята.

# 751
  • Бургас
dany, не се слагат в шкаф. Сушилнята трябва да има отвор, за да циркулира добре въздухът. Може с ламелна врата такъв тип:
https://bauhaus.bg/mebelna-vrata/p/32793

Вкъщи съм ги скрила зад врати, в една ниша, но вратите са само отпред. Отзад и отстрани са стени. И пак отварям едната врата, докато работи сушилнята.

# 752
Може да ми се смеете, но гледам обувките. При огледа с последния ми наемател аз се събух навън, на него му предложих калцуни. Идеята да се събуа навън беше да не затрупвам малкия коридор с обувки, но му ът ми веднага ме засече, че така сме били научени на село да си оставяме обувките извън жилището, кандидат-наемателят да се чувствал свободен да влиза с обувки.
После, като говорихме спокойно вече с младежа, той ме похвали колко било хубаво, че съм държала да не се влиза с обувки, защото се занемарявало всичко. Пък той малко с ОКР ще се окаже.
Та, принципно, гледам и хората, които идват, дали са спретнати, дали са с чисти обувки, дали веднага нахълтват и почват да отварят шкафове или чакат да ги поканя, да предложа калцуни и т.н.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 17:34 от krasimilo

# 753
Много благодаря на всички за мненията, ще сложа вградена миялната 45 см, в мокрото ще бъде пералня, върху нея сушилня щом може без свързваща плоскост между тях, над сушилня та бойлер, 260 см е височината ако не стигне ще сложа хоризонтален.
В банята слагате ли аксесоари с дупчене на плочките - сапунерка, чашка, стойка с капаче за тоалетна хартия, хавлийник или слагате без дупчене подвижни нефиксирани?

# 754
  • в пералнята
Има много хубави и достъпни аксесоари с лепене. Аз и вкъщи не съм дупчила нищо. По-лесно е за смяна.
Що се отнася до сапунерка, освен ако нямате предвид диспенсър, не бих сложила. В днешно време не съм виждала някой да ползва твърд сапун.

# 755
  • София
За да са едно върху друго пералнята и сушилнята, долният уред трябва да е много добре нивелиран. При мен има съвсем малък наклон към канала и редовно се налага да връщам пералнята в изходна позиция, въпреки че е нивелирана и има противовибрационни гуми на крачетата. При високите обороти на центрофугата тръгва да се разхожда. Не ми се мисли ако отгоре имаше още един тежък уред.
Сега взехме една антивибрационна постелка от Практикер - дано помогне, че е много тежка пущината, а пера през ден-два.

# 756
Ако са едно върху друго (пералня сушилня), дайте идея за шкаф, също и кой уред е по-добре да е отгоре. Съответно и кой се разваля по-рядко.
И как се вдига това чудо от мъж и жена, за да се постави.

Вградена миялна, съм слагал в стандартен шкаф за вградена фурна, 60х60. Даже се замислям, тези новите, дето ще правя догодина, да взема 1 колона шкаф от икея, (метод май беше серията) и да сложа миялна и фурна заедно. (миялната отдолу). Разбира се, челни плоскости по поръчка.

Може ли съвети за въпроси, които задавате на наематели, за да проследите дали са сериозни? Нямам предвид какво работят, а малко като подвеждащи ли и аз не знам.
Те на думи всички са много сериозни и стриктни.

Както вече са отговорили, пералнята е винаги отдолу - тя е по-тежка. Когато купувам новите уреди, обикновено осигуряват техен монтаж, за да важи по-дългата гаранция. Имам такива уреди от 15 години. Не се е налагало вкъщи сами да си монтираме/вдигаме уредите. Има си хора за тази работа. Не съм виждала вертикално монтирани пералня и сушилня в шкаф. Свързващият кит не е задължителен, но няма такова удобство - визирам прибиращия се рафт, върху който слагам легена, за да прибера дрехите от сушилнята.

Любимият ми въпрос към кандидат наемателите е: Какво означава за вас "дългосрочно"?. За една двойка 2-3 месеца беше "дългосрочно".

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 18:09 от :::

# 757
  • София
В банята слагате ли аксесоари с дупчене на плочките - сапунерка, чашка, стойка с капаче за тоалетна хартия, хавлийник или слагате без дупчене подвижни нефиксирани?
Стоящи, нищо не изисква дупчене вече.
Тези за лепене, според мен, лесно падат и евтинеят.

# 758
Естествено, че шкафът няма да има гръб. Дори там, за където го мисля, ще има отходна тръба за парите от сушилнята. Ще отива към тръбите на банята.
Идеята за шкафа е, ако се повреди долния уред да си се извади и ремонтира. Иначе, да, достатъчно рядко се развалят, че да се прежали едно 2но вдигане и местене.
Евентуално мога да поръчам на железар да направи една желязна рамка, а останалото да покрия с плоскости. Идеята е да са при вградената кухня.

Нещо ей такова, но достатъчно стабилно за да застанат уредите един над друг:
Скрит текст:

Както вече са отговорили, пералнята е винаги отдолу - тя е по-тежка. Когато купувам новите уреди, обикновено осигуряват техен монтаж, за да важи по-дългата гаранция. Имам такива уреди от 15 години. Не се е налагало вкъщи сами да си монтираме/вдигаме уредите. Има си хора за тази работа. Не съм виждала вертикално монтирани пералня и сушилня в шкаф. Свързващият кит не е задължителен, но няма такова удобство - визирам прибиращия се рафт, върху който слагам легена, за да прибера дрехите от сушилнята.
Ех, то цялата идея на питането е аз да ги монтирам.
Като си платиш на майстор и баба знае Simple Smile
И след това пак, като се развалят.
Аз целите кухни ще правя, с дизайна на мебелите, правим на въпрос кой ще намуши един маркуч на пералнята
Simple Smile

Баните ги дупча.
Аксесоарите издържат неограничено дълго. Стъклени, с неръждаем, хромиран метал.
Чупили са се еднократно чинийки за сапун. Продават се резервни в бриколаж.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 18:32 от dany1

# 759
  • София
Защо да не се дупчат плочките за аксесоари? Аз дупча. По-стабилно е от залепване.

# 760
  • в пералнята
Аз имам 3 бани вкъщи и всички аксесоари са лепени. Живеем 9 години тук и досега нито един не е паднал. За това как изглеждат, много зависи. Ние имаме такива за по 20 евро и такива за 350. Много ясно, че тези за 350 изглеждат по-добре, но и този за 20 става.

Последна редакция: нд, 25 май 2025, 20:34 от Arhinora

# 761
И аз съм като dany, ще дупча, хром и стъкло, от Бриколаж точно поръчах има намаления, в другите апартаменти пак така беше, но нямам сушилня и миялна никъде, дори там където живея и обичам да си пера на ръка дрехите, особено някои които са по-специална материя. За сушилнята трябва ли да имам вентилатор в мокрото, имам само подов сифон, мръсен канал за сушилнята трябва ли?

# 762
  • Бургас
Някои сушилни отвеждат водата директно в канал с тръба. Т.е. всички съвременни могат, иначе имат една ваничка, в която водата се събира, ако нямаш канал.
Не ти трябва сифон.
Хубаво е да е проветриво, защото сушилнята отделя пара при сушенето, тази пара отива в пространството.

# 763
Ако са едно върху друго (пералня сушилня), дайте идея за шкаф, също и кой уред е по-добре да е отгоре. Съответно и кой се разваля по-рядко.
И как се вдига това чудо от мъж и жена, за да се постави.

Вградена миялна, съм слагал в стандартен шкаф за вградена фурна, 60х60. Даже се замислям, тези новите, дето ще правя догодина, да взема 1 колона шкаф от икея, (метод май беше серията) и да сложа миялна и фурна заедно. (миялната отдолу). Разбира се, челни плоскости по поръчка.

Може ли съвети за въпроси, които задавате на наематели, за да проследите дали са сериозни? Нямам предвид какво работят, а малко като подвеждащи ли и аз не знам.
Те на думи всички са много сериозни и стриктни.
Не се сещам за конкретни въпроси.
По-скоро внимавам като говорят. Често сами се издават.
Може и да говориш някакви стандартни неща, да се пази и тн и да следиш гримаси, мимики, отговори.
Ако изтърват някой лаф "ами то е нормално да се амортизира", значи е много зле положението.
Ако се изтърват, че искат много подмени, допълнителни уреди, ремонти, също е червена лампа. Явно са от "недоволните", дето вечно нещо не им е на кеф. И им омръзва.
Друга червена лампа ми е наглостта и собственическото отношение. Принципно харесвам хора, които се държат скромно и показват, че ти си "шефа" и стопанина. А не да започнат да "командват".
Вградената миялна не се слага в шкаф е между шкафове. Не може да се сложи в Икеа Метод колона, защото тя трябва да остане без дъно първо, второ - колоната за фурната над нея трябва да е висяща и евентуално да ѝ се сложат после две страници, които да я закапачат за красота и да помагат с тежестта. Да не си дадеш парите на вятъра го обяснявам.
Тук висящата колона е хваната за съседните две.

Тук са ѝ сложени две страници т.е. габаритът ѝ става 63,6 см, дупката за уреда (миялна, пералня за вграждане) е чисто 60 см

# 764
Мерси.
Сега я огледах пак.
Миялната е на собствени крака, наистина. Само отпред  има цокъл в ниското. Моето съм го направил на панти като вратичка.

И моята миялна е "в дупка". Директно граничи със съседните шкафове и е 60 широка.
Пералнята също е "в дупка", където е захваната страница (защото стърчи напред) + вратичка за съседния шкаф, а отгоре цял плот.

Мислил съм (и съм правил) такива "дупки" между шкафове, ама идеята беше да има "дупка" между 2 колони "метод" Simple Smile, а не вместо тях. А в другата, хладилник.
Но, да, при толкова много "изпълване" с уреди, не си струва да се купува колона. Въпросът е, че гледам и нещо "готово" да вкарам, да не правя всичко "на ръка".

Общи условия

Активация на акаунт