Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 094
  • 787
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Тристаен с ограничение до двама души в него би отказало някои хора. И двустаен би им свършил горе долу същата работа.
Съдомиялна е желателна, но в никой случай задължителна. Ако ограничението ти до двама човека и без деца е категорично, то е ОК без нея.
Пералня и сушилня - принципно хората когато имат място слагат отделни уреди. Но и сушилка / таванен простор трябва да има дори при наличие на сушилня. Съвсем не всички дрехи са подходящи за нея.
Съветът ми в заключение е без съдомиялна и с отделни пералня и сушилня.

# 736
И двете. По възможност отделни п/с. Ако са комбинирани трябва да е висок към най-висок клас, останалото е много силен компромис.

# 737
Съдомиялна не е лукс въобще в днешно време. Аз сложих при последния ремонт в единствения имот, в който нямаше. Понеже гоня визия предпочитам вградени уреди, свободно стоящите пък са по-лесни за подмяна, от пари за уред няма да спестиш!

От 2в 1 уреда пер+суш пестиш място, но ако се развали спира и пералнята, което е много неприятно (аз имам 2 резервни). Като се развали чисто нов комбиниран уред сложих пералня само за временно ползване.

Ние не искаме да се простира в имотите и слагаме комбита, през зимата, когато е най-проблемно сушенето, масово хората слагат вътре просторите, да ама и кондензът и мухълът тогава виреят най-много. В този ред на мисли в стар имот със соцобзавеждане не бих сложила тези уреди, в нов имот бих сложила сушилня, за да си ги предпазя от проблемите с влага и да минимизирам проблемите.
Наемите в София все пак са на прилични нива и масово апартаментите се обзавеждат по-добре от провинцията.

# 738
И аз съм за двата (трите) уреда. На балкона не може да се суши около 6 месеца - защото вече е влажно и студено. А точно през тези студени и влажни месеци, ако тръгнат да сушат дрехи в жилището, без да проветряват достатъчно (то не е и комфортно, когато е студено, да отваряш непрекъснато да проветряваш), ще стане лошо.
За съдомиялната - ако сега не предвидиш в кухненския ред (дори и да оставиш празен шкаф), след това ще е трудно, почти невъзможно, да намериш и материалите, и майстор, който да преправя кухненския ред.
Не е нужно да слагаш за наемателите уреди от най-висок клас, избери среден клас, надеждни, без излишни екстри.

# 739
По въпроса за пералнята и сушилнята, ние първоначално си бяхме взели (за лично ползване) комбиниран уред. Пералнята си е супер, но от сушилнята изобщо не бях доволна. Дрехите излизаха с някаква неприятна миризма. Така че, впоследствие си взехме отделна сушилня, от която съм много доволна, а комбинирания уред го ползваме само като пералня. Съдомиялната не е задължителна, но пък си е голямо удобство, особено ако са повече хора. За двойка става и без.

# 740
Когато му скочи драстичто сметката от ползването на сушилнята..може и да си ги проска дрехиге на сушка . Това вие няма как да видите.

Аз не бих сложила и по тази причина сушилня.
Ако пък е решено...вижте и втора ръка, при мен има за около 500 лв сушилни...профилактирани.

# 741
На комбинирания уред времето за сушене е много по-дълго и максималния обем дрехи е по-малък, отколкото на отделната сушилня. Поне в нашия случай е така. Откакто сме с отделна сушилня, ползваме само нея, не сушим на простор и не бих казала, че сметката за ток съществено се е повишила. Като имате предвид, че сме 4 човека и се пере и съответно суши през ден. Вярно е, че сушилнята е много качествена, не знам при по-евтините как е. Естествено за под наем не бих сложила много скъпа сушилня.

# 742
Бих предвидила задължително миялна в кухнята, вградена. Стои по-красиво, разликата в цената със свободно стояща ще се избие още с част от първия наем.
Относно комбиниран уред съм със смесени чувства. Имах комбиниран, сушилнята не можеше да изсуши цялото пране и на мен не ми беше удобно. Сега съм с отделни AEG, доволна съм много.
В темата за комбинираните уреди препоръчват AEG и Електролукс, но като цена са почти колкото два отделни уреда.
Както са писали и по-горе, ако имате място по-добре два отделни уреда, енергийно ефективни, за да не им скача на наемателите сметката за тока и да ползват сушилнята, особено през зимата.

# 743
  • в пералнята
Съдомиялна не е лукс въобще в днешно време. Аз сложих при последния ремонт в единствения имот, в който нямаше. Понеже гоня визия предпочитам вградени уреди, свободно стоящите пък са по-лесни за подмяна, от пари за уред няма да спестиш!

От 2в 1 уреда пер+суш пестиш място, но ако се развали спира и пералнята, което е много неприятно (аз имам 2 резервни). Като се развали чисто нов комбиниран уред сложих пералня само за временно ползване.

Ние не искаме да се простира в имотите и слагаме комбита, през зимата, когато е най-проблемно сушенето, масово хората слагат вътре просторите, да ама и кондензът и мухълът тогава виреят най-много. В този ред на мисли в стар имот със соцобзавеждане не бих сложила тези уреди, в нов имот бих сложила сушилня, за да си ги предпазя от проблемите с влага и да минимизирам проблемите.
Наемите в София все пак са на прилични нива и масово апартаментите се обзавеждат по-добре от провинцията.
Абсолютно се подписвам под това.

# 744
И аз бих сложила отделни уреди. Но бих инсталирала сушилнята върху пералнята по американски тертип. С изтеглящ се рафт помежду им.

# 745
  • Бургас
Съдомиялна задължително. Във всички жилища имам. Не мисля, че е лукс.
Вярно, софийската наемателка не я ползва и тъй си седи "с найлоните", но по-добре да я има. 500 лв. няма да спестя. Вградени са моите.
Нямам място и съм сложила комбинирани уреди, Канди. Вече три години работи безотказно, не се е оплакала жената. Сега взех още едно Канди за другия апартамент.
Ако има място за простиране, може и да си спестя сушилнята.

# 746
  • София
По-скоро да откажат потенциални наематели с деца.
И са в правото си. Децата амортизират много повече един апартамент, ако са малки. Ако са над 10 и имат вече усещане за пазене, да. Ама иначе и три депозита може да не ти стигнат да покриеш щетите.

Може ли съвети за въпроси, които задавате на наематели, за да проследите дали са сериозни? Нямам предвид какво работят, а малко като подвеждащи ли и аз не знам.
Те на думи всички са много сериозни и стриктни.

# 747
Ако са едно върху друго (пералня сушилня), дайте идея за шкаф, също и кой уред е по-добре да е отгоре. Съответно и кой се разваля по-рядко.
И как се вдига това чудо от мъж и жена, за да се постави.

Вградена миялна, съм слагал в стандартен шкаф за вградена фурна, 60х60. Даже се замислям, тези новите, дето ще правя догодина, да взема 1 колона шкаф от икея, (метод май беше серията) и да сложа миялна и фурна заедно. (миялната отдолу). Разбира се, челни плоскости по поръчка.

Може ли съвети за въпроси, които задавате на наематели, за да проследите дали са сериозни? Нямам предвид какво работят, а малко като подвеждащи ли и аз не знам.
Те на думи всички са много сериозни и стриктни.
Не се сещам за конкретни въпроси.
По-скоро внимавам като говорят. Често сами се издават.
Може и да говориш някакви стандартни неща, да се пази и тн и да следиш гримаси, мимики, отговори.
Ако изтърват някой лаф "ами то е нормално да се амортизира", значи е много зле положението.
Ако се изтърват, че искат много подмени, допълнителни уреди, ремонти, също е червена лампа. Явно са от "недоволните", дето вечно нещо не им е на кеф. И им омръзва.
Друга червена лампа ми е наглостта и собственическото отношение. Принципно харесвам хора, които се държат скромно и показват, че ти си "шефа" и стопанина. А не да започнат да "командват".

# 748
Аз не мога да кача пералня върху сушилня..който има кръст за прецакване, да вдига.
Не е нужен свъзващ кит...директно отгоре може....това от темата за сушилните. Равна повърхност трябва само

# 749
  • София
Благодаря - нещо такова визирах, да. Ще се ползва това със стандартните реплики и следенето за гримаса.

Общи условия

Активация на акаунт