Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 073
  • 787
  •   1
Отговори
# 720
И на мен веднъж ми “изчезна” комарникът от собственото вкъщи. Оказа се, че е излетял по време на ветровита буря и по-късно си го намерих в стълбището, грижливо подслонен от някой съсед.
Случва се ако не е затворен добре или ако е стар и пластмасовите панти се изпичат и разпадат от слънцето с годините.
И мен ме засъмнява и тази опция. Но, все пак.
Комарникът е на 2г, аз съм го правил и е здраво направен. Имам още много направени от мен, на по 7г, никой не е отлетял, нито са се откъснали пантите.

Аз купувах последно такива коамрници, дали няма да ти свърши работа? Реже се с ножовка и се сглобява много лесно. На промоция бяха около 40 лв/бр. Размерът е от 2х1 метра надолу колкото си искаш.

https://mr-bricolage.bg/byal-komplekt-za-komarnik-prozorets/p/1025801

Много ми хареса обявата споделена от Тинтина. Изключително точна и ясна. За съжалание пак ще има хора, които ще му губят времето на наемодателя.
Точно така изглеждат и моите. Но не ми трябват части от Бриколаж, има складове за алум дограма, имам такива части из гаражите. Но да ги намеря, подредя, после рязане, вкарване на мрежата, е играчка и занималня. Не става нито лесно, нито бързо. Няма как да го вмъкна за 1 час, ще трябва специално внимание и занимавка.
А след това има и монтаж, по размер. Старите панти по дограмата трябва да ги махна и да сложа нови. На мен пак 100лв ще ми излезе, защото ми е скъпо времето. Но да го купя от фирма пак толкова и повече, защото пак ще ми иде лично време и 2-3 пъти ходене.

# 721
Чужденците в диапазона 18 - 30 от западноевропейските държави са ми най-отгоре в листата на рисковите наематели - инфантилни, живели в друга реалност на уреденост и липса на необходимостта да се справят с елементарни житейски ситуации, същевременно - усвоили едно измамно чувство за собствената им значимост и превъзходство над източноевропейците и с убеденост, че всичко трябва да им е евтино и всеки трябва да се съобразява с тях. Всичко това - в съчетание с една мнителност към наемодателите, граничеща с параноя, както и изострена чувствителност на тема чест, често рефлектираща в озлобление и жажда за мъст.

Членувам в една група на чужденци в България - масово има неадекватни оплаквания срещу наемодатели. Един младеж ревеше, че се изнасял тоя месец и наемодателят му нямало да му върне депозита веднага, защото сметките излизали на 15-то число и на какво приличало това "Bulgarian landlords"  да си позволяват да задържат 15 дни депозит и как, видиш ли, тия същите "Bulgarian landlords" му се струвало, че имали прекалено много права и само си търсели поводи да задържат депозитите.

П.п.: в по-голямата обява много ми хареса как е написано "СТАНДРТЕН депозит в размер на 2 наема". Защото с повечето брокери, които говорих напоследък, ме питаха - стандартен депозит един наем, нали? С някои се заяждах и им казвах, че в обкръжението ми наемодателите имат друго разбиране за стандартен депозит.

# 722
  • Бургас
За Бургас такава обява е екзотика.
Да, точно и ясно е, но колко време ще стои празен този апартамент? Кой ще даде четири депозита?
В този комплекс има много обяви на сходни цени и висят с месеци.
И като имаш три месеца празни... Върви го чакай този топ наемател с четворния депозит.

# 723
Това с четворния депозит ми звучи по-скоро като да не им се дава под наем много-много тоя апартамент...

# 724
По-скоро да откажат потенциални наематели с деца.

# 725
Нито цената, нито вероятността за наемане при тези условия имах предвид, а колко адекватно, точно и ясно е написана обявата. И на мен ми се струва, че си абсолютно права, Тинтина, по другите въпроси.

Моите впечатления от наемателите са точно обратното досега. Българи нахални, чужденците - скромни. Въпреки че не са били особено доволни, са осъзнавали и признавали щетите и са ги заплащали. При нас депозитът даже се връща септември след обжалване на сметките от топлинния счетоводител. Ясно е разписано и обяснено в договора.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 16:39 от drago_2008

# 726
Аз смятам на моята да й удържа единствено 35 заради това, че е счупила закачалката. И скришно я е върнала в кутията, но вече - счупена. А я купих, даже тя самата я плати, на куриера. За два месеца ползване, няма как да мине от мен. С останалото съм ОК, чакаме двете сметки за тока за излязат и остатъка ще й го върна. Макар че на матрака/чисто нов, както и спалното обзавеждане/ има 3 жълти петна, от нещо разлято. Това схващане, че не се връщат депозитите, се е наложило от некоректни наематели основно.

# 727
С наематели чужденци никога не съм имала проблеми, а минаха вече над десет години откакто отдавам само на такива наематели. В единия апартамент се настаниха втора по ред двойка от ЕС във възрастов диапазон 20/25г. С предишните поддържахме много добри отношения, позволих им и котка да си вземат, даже и втора, но след изричното ми позволение за това. Като си тръгваха сами признаха за една щета, която нямаше да я забележа първоначално. Сами поискаха да си платят, ако ще надвиши депозита. Намериха ми и следващите наематели, които да дойдат на тяхно място. И с тях ми е спокойно и нямам оплаквания.
В друг апартамент имах чужденец от африканска държава. За близо десет години наемни отношения с него не мога да се оплача от нищо. На петата година боядиса и целия апартамент за негова сметка, остави ни и купен и монтиран от него климатик в едното помещение.
Въпрос е на късмет на какви хора ще се попадне, а не дали са чужденци, българи, с котка, куче, с деца или не.

# 728
  • София
Аз мисля, че не може всички чужденци под общ знаменател, например индийско-пакистано-арабски ѝ подобни са ми не-не. Съжалявам, но не.

Моето рускинче се изнася другия месец. Уф. Изобщо не ми се занимава посред лято с нов наемател, ама няма как. Почвам да проучвам актуалните наеми в района, че му бях поотпуснала края да следя цени.

# 729
Признавам, че наемател чужденец не съм имала - впечатленията ми са индиректни от ФБ-групата, в която масово се оплакват. Явно тези не са представителна извадка.

# 730
Ако са постоянно пребиваващи, студенти по няколко години, или живеещи, е ок.
Ако са временно преминаващи, тогава не знаеш в кой момент ще избягат. Имал съм такива случаи в Бургас навремето.
Има и разлики в манталитета, кухнята, хигиената и тн.

Друг проблем е, че нямат български документи.
Пишеш дог за наем, и се вписва някакъв паспорт от някъде си. После ако счупи или задигне мебели, не плати ток, парно, кой ще съдиш?
Или ще го дириш с интерпол?
Ако са близки до нас, как да е.
Ако са някакви пакита или шриланковци с лютивите подправки, ще замирише целият блок.
Точно преди няколко дни ми рекламираха такива.
Брокера настояваше, че били "културни".

# 731
Имаме колега от екзотична дестинация - спретнат, възпитан, но си излъчва една специфична миризма. Представям си, ако почне и да готви какво ще се случи. Много неприятно и за двете страни.

# 732
  • София
Имала съм млада двойка студенти по медицина. Момичето гъркиня, а момчето от Германия. Живяха 4год. и съм много доволна. Мили и възпитани деца. Попитаха ме дали може аквариум да имат 😊
След тях дойдоха от Португалия двойка, която работеше в кол център. Там нещата бяха на обратната посока. Добре,че климатика имаше нужда от ремонт и отидох. Бяха взели две котки и пълен ужас. На 6месец се разделихме.
Всичко е индивидуално.

# 733
Добро неделно утро, моля за мнение по следните въпроси на база на вашия опит ако сега обзавеждате за под наем, 3-стаен (вече е наличен, не е купен за под наем първоначално, но в последствие ще се отдава и няма да се живее там в дългосрочен план):
1. Със или без съдомиялна, ако е със каква е по-безпроблемно да бъде - свободностояща или вградена
2. Отделни пералня и сушилня или 1 комбиниран уред?
Целта е да е здраво и ценово оптимално финално като резултат, лукс и последен крясък на модата няма да е, благодаря ви предварително. Никъде до сега не съм слагала миялна и сушилня, само пералня и затова питам. Допълвам - с 2 тераси е имота, ще има къде да се сложи сушилка или таванен простор, висок етаж, таргет наематели - 2 съквартиранти, двойка/ семейство без деца, на 5 мин от метростанция К.Величков.

# 734
  • в пералнята
Определено миялна. Особено след като е тристаен и се предполага, че там ще живее семейство. Вече дали свободно стояща или вградена, е въпрос на вкус. По-естетично е  вградена, не мисля, че в цената ще има много голяма разлика. За комбинираните уреди съм чувала само лоши отзиви, затова също ще се радвам на мнение. Аз ще обзавеждам малък партерен апартамент, без балкон и комби уред ще е добро решение.

Общи условия

Активация на акаунт