Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 047
  • 787
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна.
Благодаря за мненията, наемодателите са ми близки приятели, ще коментирам с тях прочетеното.

# 31
Ако ви устройват неотваряеми, в Кауфланд и Джъмбо се продава мрежа, която се лепи с велкро. 5 лева е. Купувала съм отдавна, като бях на квартира.

Студентките в Сф сложиха такава, но е временно решение. След половин година навън са започнали да се отлепват лентите. Говорихме с хазайката и тя се съгласи да сложим комарници и да ги приспаднем от наема.

Какво ви е мнението по този случай - наемателят е чужденец, студент във Варна. Жилището е на 20 метра от университета, тристаен апартамент за 550 Е, обзавеждането е запазено, но не е модерно. Родителите, които плащат издръжката му са помолили за намаление за предстоящите четири месеца, в които младежа ще е на стаж някъде в Европа. Предстоят още две години следване тук. Отношенията на двете страни са много добри.
Бихте ли направили отстъпка и в какъв размер?
Как вървят наемите на подобни жилища с НЕ модерно обзавеждане на тази локация и етаж? Ако са в този диапазон и сте толкова доволни направете им отстъпка 50 лв, много-малко не е от значение, показвате съпричастност. Ако са по-високи, не правите отстъпка, дори не е нужно да се обяснявате, показва слабост/несигурност. От друга страна, не вярвам да напусне и в пика да търси пак жилище. Много важно тук е Вие колко сигурни се чуствате с отдаването, треперите ли да не замине и да се сблъскате отново с отдаване!

Със сезонните наеми не е коректно за мен да се прави съпоставка, защото жилището се отдава дългосрочно.

# 32
Аз бих направила отстъпка - да кажем 100 лева на месец надолу, наемът е 1 100 лева ли? 400 лева надолу за четирите месеца ми е ок на мен лично, пред переспективата да чистя, търся нови наематели и да се ангажирам ...
Въпреки че те под намаление сигурно имат предвид повечко от 100 лева, не знам...но така си мисля...

# 33
  • Варна
….
Студентките в Сф сложиха такава, но е временно решение. След половин година навън са започнали да се отлепват лентите. Говорихме с хазайката и тя се съгласи да сложим комарници и да ги приспаднем от наема…
Струва ми се че грешно са ги залепили. Велкрото се залепва от вътрешната страна на дограмата и нищо не му става с години.

Отстъпка за жилището срещу университета не бих направила. Това е топ локация, която бих могла да отдам за минути на по-висок наем. Отдавам, за да печеля, не за да се харесвам с наемателите.

# 34
Какъв е наема за тристаен във Варна?

# 35
Ако ви устройват неотваряеми, в Кауфланд и Джъмбо се продава мрежа, която се лепи с велкро. 5 лева е. Купувала съм отдавна, като бях на квартира.
Бяхме купили такива за вкъщи за балконската врата. Югозападно изложение със силно слънце. След година ги отлепихме, за да сложим нормален комарник-врата. Не може дафсе изчисти лепилото и досега. Остават жълти петна по дограмата, кошмар. Не бих повторила, дори в жилище за под наем.

# 36
Здравейте,
През февруари писах по повод моя проблем с наематели, които бяха взели 2 котки в моя имот. Получих много ценни съвети във форума и за това се връщам да докладвам как се развиха нещата, дано да е полезно и на други форумци.

С една дума, намерих си адвокат и това определено спомогна ясно да дам да се разбере, че няма да оставя проблема с котките неразрешен. Наемателите също си взеха адвокат и това спомогна да си запазим отношенията, защото в такива ситуации напрежението ескалира бързо и е лесно да се разменят обиди.
Когато преговорите се водят чрез адвокати, не директно, нещата остават цивилизовани.

Така че наемателите и аз си подписахме анекс към договора за наем, с който се урежда допълнителни депозити и обещетения, които наемателите ми изплатиха, заради щетите от котките.

Моят съвет е ако решите да ползвате адвокат, да внимавате да не ви подкокорсва да тръгнете да се съдите, вместо да се търси компромис между двете страни. Адвокатите много помагат да се стреснат наемателите и да се вземат в ръце, но също така адвокатите имат полза ако хората тръгнат да се съдят, особено ако страните са платежоспособни т.е да плащат адвокатски хонорари.

С една дума: определно си струва наемодателят да потърси услугите на адвокат, но не трябва да се оставя адвокатът да взема решения вместо наемодателя и да го тласка към решения за съдебни дела.

Поздрави

# 37
  • Бургас
Благодаря, че сподели!
Скрит текст:
Мое мнение - опрат ли нещата до адвокат, по-добре да прекратявам договора и да търся нови наематели...

# 38
Благодаря, че сподели!
Скрит текст:
Мое мнение - опрат ли нещата до адвокат, по-добре да прекратявам договора и да търся нови наематели...
Мда, и аз това щях да пиша.
И още по начало, без котки.

Какви драми си създавате. Отказваш животни, чиста работа. В крайна сметка, не си на пълно работно време за едни 1000лв, половината разход.

# 39
  • Варна

Така че наемателите и аз си подписахме анекс към договора за наем, с който се урежда допълнителни депозити и обещетения, които наемателите ми изплатиха, заради щетите от котките.

На мен би ми било интересно да споделите подробности за съдържанието на анекса.

# 40
Момичето беше в чужбина и много избираше наемателите си.
Но в крайна сметка - какво стана? Увеличи им наема ли, или само депозита ли? Какво се договорихте. Радвам се, че си реши проблема, наистина. Дано не се увеличават котките, обаче.

# 41
Скрит текст:
+1
или бих ползвала Медиатор, вместо адвокат

# 42
Аз искам (и имам) наематели, които са доволни и благодарни от сделката между нас.
Ако ще трябват "медиатори", "парламентьори" и "увещатори",
 да изчезват (на момента). След 2 дена ще дойдат нови наематели, "доволни от имота" и "благодарни".

# 43
  • Варна

Следващата седмица пускат в Кауфланд много евтини от тези дъски за рязане, които покриват цяла работна зона. Мисля че са добър вариант особено за жилища под наем, където ако плотът е повреден, просто да се сложи една такава дъска отгоре, а не да се сменя целия плот. Или превантивно да се сложи върху нов плот, да не се захабява най-натоварената зона.

# 44
Може и върху хладилник, пералня, по-малки.

Общи условия

Активация на акаунт