Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 32 638
  • 787
  •   1
Отговори
# 765
Една комична случка ме подсети да задам нова тема по темата Blush

Какво са вашите трикове при отдаването? Какво правите, за да се представите в най-добрата светлина като наемодатели, както и да представите жилището в най-добрия му вид?

# 766
Трикове нямам. Първо развеждам кандидат наемателите из имота и изтъквам предимствата му. След това ги оставям сами да обикалят и разглеждат.

# 767
  • Бургас
Искам да се представя като лоша и страшна Simple Smile
Затова ползвам брокер и пращам сто страници договор. Да действа дисциплиниращо.
Както беше казал един от кандидат-наемателите: "Чувствам се като на кастинг".

# 768
Да си кажа моите:
- организирам огледите в светлата част на деня. Около 10-11 сутринта грее толкова приятно слънце и холът е толкова светъл, че чак ми се приисква да отменя огледите и да се нанеса аз да живея там
 - пера пердетата с огромно количество омекотител и оставим някой прозорец отворен. Когато се отвори входната врата, става леко течение, пердетата се раздвижват и се разнася приятна миризма на чистичко
- слизайки да посрещна кандидатите, пръсвам малко ароматизатор в коридора, оглеждам общите части за случайно изпуснати боклуци и т.н.
- договорите ги чета, подчертавам важните неща и с огромна усмивка обяснявам, че договорите са за това, за да се спазват, иначе следват санкции.

А случката, която днес ме подтикна да пиша, беше оглед на съседен ваканционен апартамент. Терасата ни е разделена с дървена декоративна решетка. Апартаментът  в съседство е огледален на нашия, но с около 25 % по-скъп. Предполага се, че трябва всичко да ми е супер изрядно, само дето съседите са кофти (т.е. ние). Та, вчера, в лошото време, у нас са се събрали не знам колко деца. Тихите игри бяха приключили преди около час, след това имаше бой с възглавници, чехли и какво ли още не. Няколко пъти се опитвахме да ги укротим, но при индианските викове накрая нервите на мъжа ми не издържаха и почна на много висок тон да им обяс Ява, че ако боят им не спре, накрая всички ще си отидат по къщите бити и т.н. Нещо в такъв дух, не особено в линията на ли реалното възпитание...
И...на до а на всичко това се оказа, че в съседния апартамент тече оглед. 😆
Много лош тайминг, много!

Честно, ако бях брокерката, щях да дойда с кутия бонбони половин час преди огледа и да помоля поне за малко да сме тихи 😆

# 769
  • София
krasimilo, ти пък за какво се притесняваш?
Ако децата не са вилняли в периода 14 - 16.00 ч. и след 22.00 няма проблем. Има си установени тихи часове, в останалото време един ще ползва бормашина, друг ще чука пържоли,  при трети ще има деца. А децата са активни, това е нещо нормално.
По страшно е, ако огледа е нощем, а на съседната тераса кротко си пият бира и разговарят. Тогава и шума, и цигарения дим ще влиза в спалнята на съседа и ще е неприятно.

# 770
  • София
В наредбата има изисквания за децибели за другото време, не само за почивните часове.

Просто не се спазва достатъчно строго. В България.

# 771
Категорично: спазваме т.нар. тихи часове. Обаче през другото време - деца са, активни. Има хора с непоносимост към детски шумове, вкл. и смях.
Извън шегата, ние пък се надяваме новите съседи да не са купонджии 😊
Ние сме съобразителни хора, дано и другите са такива.

# 772
  • София
Смях, плач, ако е над допустимите децибели, хората са си в правото. Това по принцип.
За мен е манипулативно като тръгнат и наляво и надясно разправят, че ох деца. Сякаш другите хора не са хора.

# 773
И аз така смятам..шум си е. Дали детски..дали ще чука орехи някой....все си е дразнещо и все си е шум.
Въпросът е да е за кратко...  а не нон стоп лудница....тогава да, проявява се разбиране /ако е кратко/.

# 774
  • Варна
В наредбата има изисквания за децибели за другото време, не само за почивните часове.

Просто не се спазва достатъчно строго. В България.

Коя е тази наредба? Миналото лято звънях на 112 за див чалга купон в 17:00 през две къщи и ми отговориха, че нищо не могат да направят и да си пуснем музика и ние.

Аз трикчета нямам. По апартамента обяснявам само спецификите за някои мебели или уреди. Няма нужда като на малоумни да говоря “Това е печката, това е спалнята” и т.н. Кандидатите не са незрящи. Оставям ги на спокойствие да огледат. Казвам, че всичко се отдава точно в този вид и така почистено и така очаквам да се предаде обратно. Споделям, че и аз съм живяла дълги години под наем и очаквам взаимна коректност.

# 775
  • София
Или беше 6-та, или 36-та. Допустимите нива са 35ДБ по спомени.
Проверявала съм го заради съседи, но е кауза пердута. А масово полицаите са същите лекета.
В някои провинции в Германия правят проблем дори за шумен сешоар, ако е прекалено рано. Само тук думата "детенце" отваря всички възможни врати.

# 776
  • София
-И аз гледам да правя огледи в най-доброто време за имота, когато има най-много светлина.
-Задължително проветрявам предварително, а това с ароматизираните пердета е супер хитро, благодаря!
Скрит текст:
По Великден бяхме в една вила в Гърция, една завеска така я бяха освежили, че все се бутах в нея да я мириша, страхотно беше. При всяко дръпване, се разнасяше аромат на цветя и цитруси.
-Нося калцуни, аз обувам, предлагам и на наемателите. Така показвам, че аз се грижа и очаквам и от тях същото.
-Когато има вградени уреди, отварям и показвам, също и ако има някое скрито шкафче, чекмедже или друго, което не се вижда на пръв поглед. Например подчертавам наличието на вентилатор със сензор за влага в банята (винаги слагаме), както и бойлер, въпреки че в София всичките ни имоти са с ТЕЦ.
-Обикновено в кухнята гледам да има някой и друг плод (лимони, ябълки) за цвят, а веднъж бях взела и саксии със свежи подправки. Взимала съм и свежи цветя за хола, но само в началото. Вече взимам някое изкуствено от Икеа примерно, за освежаване. Също и в банята слагам нещо зеленко, веднага разчупва атмосферата.
-Взимам и бонбони, които стоят отворени и подканям да се черпят.
-Споменавам в удобен момент, че не е единственият имот, който отдаваме и че отдавна се занимаваме с това. Да знаят, че отсреща имат хора с опит. Дори да съм сама, говоря в множествено число и небрежно вмъквам, че ММ е адвокат. Надявам се, че това действа респектиращо поне за част от кандидатите.
-Гледам устно да си потвърдим основните и специфичните моменти от договора.

Нямам конкретни въпроси-уловки, импровизирам. Предразполагам да си поговорим, дори за неща, извън темата жилища-наеми и те сами си казват и издават разни работи. Подхвърлям нещо за времето, за трафика, за отпуските, Уж безобидни теми, но става ясно отсреща дали имаш мрънкалник, оправен човек, работохолик, бохем и тн.

# 777
...както и бойлер, въпреки че в София всичките ни имоти са с ТЕЦ.
...

Колко литров бойлер слагате? Предстои ми да слагам на двустаен апартамент в сграда, която би трябвало да бъде присъединена към топлофикация, но още не съм стигнала до бойлера.

# 778
Не е към мен, но аз 50л. Все пак е заместващ уред. Наложило се е да се ползва няколко пъти по няколко дни..

# 779
  • София
80 литра напълно загрят стига за двама души.
Профилактиката на ТЕЦ е лятото, предполагам тогава и други хора се къпят с хладка или почти студена вода, но все пак не всички.
Разликата в цената е малка, бих сложил 80 дори за резерва.

Общи условия

Активация на акаунт