Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 730
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
Аз ходех преди при нея, писала съм.Харесва ми като лекар.

# 451
Аз ходех преди при нея, писала съм.Харесва ми като лекар.
А защо я сменихте?

# 452
Защото се премести и не ми беше удобно да ходя.

# 453
Момичета, в лаборатория Цибалаб верни ли са резултатите? Пише 4 дена за готов резултат (без неделя) за Уреаплазма и Микоплазма в урина. Дадох пробата в петък и днес е готов резултата (отрицателен).

# 454
О при мен също за ден излезе уреаплазма миналия месец (за жалост +) обаче в Геника, толкова е ако не са и много заети. За люлинмед аз съм доволна от следене на бременност, но гинекологично не съм, искаха да ми горят раничката, при положение че вече този метод се отрича, с според Оручева няма и нужда след биопсия, колпо и цитонамазка

# 455
  • София
Момичета, това готова биопсия ли е?
Пише находка, та мисля, че би трябвало да е готова.

Пак да си напиша, че ЧПВ високорискови е отрицателен, 2 група цитонамазка.
Какво ще рече фоликуларен цервицит?

Миналата сряда всичко се премахна с ел нож. Беше поносимо, но неприятно бих казала ии все си има някакво слузесто течение, но ме предупредиха, че е нормално.

Бях се приготвила за дисплазия...

Назад видях, че сте писали за Кукуряшкова. Майка ми има лош опит с нея, аз също. Не я препоръчвам.

# 456
Чат gpt:

Фоликуларен цервицит е възпаление на шийката на матката (цервикса), което засяга особено лимфоидните фоликули в областта на цервикалния канал. Това е форма на хроничен цервицит, която обикновено се установява при гинекологичен преглед или колпоскопия.

🔍 Какво представлява?
   •   Възпалението засяга жлезите и лимфоидната тъкан в цервикалния канал.
   •   Нарича се „фоликуларен“, защото се наблюдават малки „фоликулоподобни“ образувания – лимфоидни агрегати (с бели точки по епитела на шийката).

🦠 Причини:

Най-често инфекциозни агенти, включително:
   •   Бактерии: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium
   •   Вируси: HPV (човешки папиломен вирус), херпес симплекс вирус
   •   Гъбички и протозои: Candida, Trichomonas vaginalis

📋 Симптоми (понякога липсват):
   •   Повишено вагинално течение
   •   Парене или сърбеж
   •   Болка при полов акт
   •   Контактно кървене (след секс)
   •   Болки в долната част на корема

🧪 Диагностика:
   •   Гинекологичен преглед + спекулум
   •   Колпоскопия
   •   Мазка от шийката за микробиологично изследване (PCR, микроскопия, култура)
   •   PAP тест (цитонамазка)
   •   HPV тест (при нужда)

💊 Лечение:
   •   Антибиотици (локални или системни) според причинителя – напр. азитромицин, доксициклин, метронидазол и др.
   •   Антимикотични или антивирусни средства при гъбични или вирусни инфекции
   •   Локална терапия – вагинални глобули, кремове, супозитории
   •   Партньорът също трябва да бъде изследван и лекуван при потвърдена инфекция.

⚠ Важно:
   •   Хроничен фоликуларен цервицит може да се свърже с предракови изменения при HPV инфекция.
   •   Нелекуван, може да доведе до усложнения като възходяща инфекция (ендометрит, салипингит).

Сквамозен папилом (на лат. papilloma planoepitheliale) е доброкачествен (нераков) тумор, изграден от разрастнал се плосък (сквамозен) епител и съединителна тъкан. Най-често се причинява от човешки папиломен вирус (HPV), обикновено от нискорискови типове (най-често HPV типове 6 и 11).

📍 Къде се среща?

Сквамозните папиломи могат да се развият върху:
   •   Кожа
   •   Орофаринкс (език, меко небце, гърло, сливици)
   •   Гласни струни
   •   Шийка на матката (цервикс)
   •   Вулва, вагина
   •   Анална област

🔍 Характеристики:
   •   Малко образувание, с форма на „цветно зеле“ или „карфиол“
   •   Повърхността е неравна, брадавицовидна
   •   Цветът е като на околната тъкан или леко белезникав
   •   Може да бъде единичен или множествен
   •   Обикновено е безболезнен

🦠 Причина:
   •   Най-често: инфекция с HPV (типове 6 и 11)
   •   Тези типове са нискорискови и не се свързват с рак

🧪 Диагностика:
   •   Клиничен преглед
   •   Колпоскопия (ако е на шийката)
   •   Биопсия – за хистологично потвърждение
   •   HPV тест (при нужда)

💊 Лечение:
   •   Хирургично отстраняване (най-често)
   •   Криотерапия (замразяване)
   •   Електрокоагулация (изгаряне)
   •   Лазерна аблация
   •   В някои случаи – наблюдение, ако е малък и асимптомен

⚠ Има ли риск?
   •   Не е рак, но в редки случаи, ако е предизвикан от високорисков HPV (напр. типове 16, 18), е необходима по-внимателна проследяваща диагностика.
   •   Добре е да се правят регулярни цитонамазки (PAP тест), особено ако се открие папилом на шийката на матката.

И нискорисковите ЧПВ водят по проблеми.
Щом е махнато, сега проследяване и успех!

# 457
Здравейте момичета, имам нужда по помощ. През 2018г. ми беше направена конизация. До 2024г. изследванията бяха нормални. Миналата година OncoHPV изследването ми /в лаборатория Геника/ излезе с положителен резултат, цитонамазката – II група. Последва 6-месечен прием на Из0прин03ин, след което при контролен преглед цитонамазката излезе IIIA група. След 45 дена прием на AHCC и поставяне на Papilocare гел, цитонамазката излезе отново II група. Лекуващият лекар ми назначи 6-месечен прием на AHCC и Papilocare. Тези 6 месеца приключват тази седмица, а днес излзе и резултатът от същото изледване, направено 1 година по-късно. Отново е положителен. Посещавам д-р Матей Попов в Поморие, предвид отличната му репутация, но след 1 година прием на лекарста без резултат ми се иска да посетя и второ и трето мнение. Моля Ви за препоръки за добри онко-гинеколози, като местоположението не е от значение. Благодаря предварително, бъдете здрави! Flowers Tulip

# 458
Колпоскопия?Пробно абразио?

# 459
Dessypp, за Бургас препоръчвам доц. ДОБРЕВ! Има частен кабинет, но освен това всеки ден от вторник до петък от 11:30 до 12:30 е на 7 етаж в новия корпус на Окръжна- онкология! Препоръчвам!!!

# 460

Колпоскопията в началото на тази година нищо не показа, както и последните няколко преди това.

# 461
+1 за Добрев

# 462
Какво целите с леченията?
Това, че имате някой си щам от високорисковите ЧПВ не значи, че до откат трябва да пиете и слагате нещо. Просто се следите внимателно - напр. цито + колпоскопия на 6 месеца са напълно достатъчни. Добра храна, хубави емоции, по-малко стрес и нерви. Живейте го този живот, спрете да мислите за болести и какво може да стане.

# 463
Какво целите с леченията?
Това, че имате някой си щам от високорисковите ЧПВ не значи, че до откат трябва да пиете и слагате нещо. Просто се следите внимателно - напр. цито + колпоскопия на 6 месеца са напълно достатъчни. Добра храна, хубави емоции, по-малко стрес и нерви. Живейте го този живот, спрете да мислите за болести и какво може да стане.

OncoHPV изследването не показва наличието на високорискови типове, а дали вече има настъпила онкогенна активност - т.е. вече да е започнало развитието на изменения. Затова е и лечението. Затова питам и за препоръки за лекари, а не как да си живея живота.

# 464

Колпоскопията в началото на тази година нищо не показа, както и последните няколко преди това.
Високата цитонамазка от коя част излезе? Ако е канал- нека се помисли за абразио.Каква беше хистологията 2018г?

Общи условия

Активация на акаунт