Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 62

• 31 686
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте. Излезе ми резултата от биопсията Цин 1 . Понеже се чухме по телефона с лекаря , а той е отпуск каза ,че ще погледне досието ми в понеделник да види дали ще съм само под наблюдение или ще има др. При цин 1 какво е лечението?

# 646
Зависи от възрастта Ви, историята досега, колко време е наблюдавана. находката, развива ли се, прилагано ли е лечение, а и от самото виждане на лекаря за такова.

# 647
На 37 г.  съм  от сега е цин 1 , миналата година всичко беше добре на колопоскопа.Имам раничка от 17 години, която я следяха . Цитонамазка винаги ми е била 1 , 2 група. На профилактичния преглед юни месец видяха контактно кървене и след това още 2 пъти имах зацапване. И на колопоскопа вече се потвърди ,че има изменения.

# 648
Тоест досега не в правена колпоскопия?А този Цин от биопсия ли е?

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 10:41 от ДХ3

# 649
От биопсия излезе Цин 1 . От 4 години всяка година ходя на колопоскопия , но чак сега излязоха тези участъци с изменения.

# 650
Вероятно ще иска да я махне.Тест за ЧПВ?

# 651
Още не е правен .

# 652
Огромен шок! Биопсия Цин 1, след ЛЕТЦ Цин 2 и накрая след ревизия на хистологията ми излезе фрагменти от високо диференциран аденокарцином! Някой с подобни резултати! Мнения и към кой да се насоча в София
Здравейте от мен отново! Да Ви кажа до къде я докарах...Проф.Хинкова ми даде препоръки за още една ревизия и задължително нова биопсия от трите нива т.е. от ендометриума,понеже има съмнение и да е от там! Понеже съм в системата на МО реших да отида и във ВМА - София и там ми дадоха същите препоръки, но не искаха да ревизират моите препарати първоначално! И така реших във ВМА да се подложа, понеже веднага се активираха- пуснаха веднага скенер с контраст, който е с нормална находка и ми направиха нова биопсия, която е абсолютно чиста без дисплазия и туморни процеси. Аз все пак настоях за моите препарати да ги видят.Оказа се, че там наистина има атипизъм, пуснаха Имунохистохимия и се говори за ендоцервикален карцином. Сега искат нова реконизация за категорична диагноза, защото в настоящата тяхна биопсия няма проблем! И за по - сигурно , въпреки, че според тях няма голяма необходимост веднага! Може след няколко месеца..Ако не бях си дала старите нямаше нищо да се наложи, но ...знае ли човек... Говорих с патолога, който каза, че има два варианта -старите препарати да са мои, но с оглед на настоящия здрав резултат е махнато до здраво или другото е да не са мои, но няма доказване! Както и да е говорих и професорката беше по- лаконична този път каза ми сега наблюдение...няма спешност към момента...А аз просто съм супер зле, вместо да се вдигна, да се зарадвам...не мога да се успокоя! Всички ми вдъхват кураж, да се фокусирам върху добрия резултат във ВМА, и лекарите каквото казват, да не допускам лоши мисли, да не мисля какво е било,  а към момента че е добре, но аз не успявам! Паник атаки почнаха, депресия..уж се надъхвам и след малко като буреносен облак лошите мисли се спускат в главата ми..треперя, не спя... Ако ще се успокоя съм готова да си махна всичко даже, но този вариант по мое желание към момента не ми го допускат, защото няма клиника... Мисля и към психолог да се обърна...

# 653
.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 16:46 от kikithealien

# 654
Здравейте!
Пиша за първи път в темата. Много съм притеснена.
Положителна съм за HPV 18 от 2023 г. (тогава е установено). Вирусният товар беше 5,1 още тогава. Последва лечение с АНСС 3 месеца за мен и партньорът. След 6 месеца бях все още положителна, даже вече и за 45 (пак е високорисков). Направихме пак курс АНСС. През 2024 г. Опитвахме с Изопринозин, но получих тежки имунни реакции и отключих Хашимото (не успях да направя и половин курс даже). Пробвах и локално лечение с един медикамент с куркума.
Година и половина не съм се следила, тъй като бях бременна и трябваше да минат 6 месеца след раждане.
Вчера бях на лекар. Има вече видима раничка, а не само изменен участък. Взети са биопсия, цитонамазка и май хистология. Докторът каза, че ще се наложи манипулация най-вероятно и ме успокои, че се прави с упойка. След това разбрах, че има много видове манипулации. Той не каза за каква точно съм…
П.С. При доктор Крумов във “Вита” съм се следяла през цялото време. Имам CIN1 от 2023 г. и IIБ на шийката (без канала) от година и половина.
Може ли някой, който има дори минимална идентичност с моя случай, да сподели какво следва - каква манипулация, болезнено ли е много, има ли ефект, може ли без да се пие имунистимулант и най-важното за мен… ще мога ли да имам някой ден още едно детенце (имайки предвид, че даже и без манипулации шийката ми беше скъсена и си лежах цяла бременност…)

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 09:55 от Sylvanka

# 655
  • София
Sylvanka, доколкото съм запозната при такъв тип изменения се прави конизация на шийката на матката.

Аз не съм раждала, но също съм позитивна за ЧПВ с щамове 16 и 39 (и двата високорискови) и също имах изменения, които се установиха след течно-базирана цитология, която показа резултат CIN II, а цитонамазката ми беше група 3А. Последва колпоскопия, биопсия. Оперираха ме миналия понеделник, но не беше нещо кой знае какво, ако питате за болка, възстановяване. Прави се под пълна, краткотрайна упойка. Вие сте раждала, не знам как ще стоят нещата за вас. На мен обясниха, че след лазерна конизация мога спокойно да родя и че скъсяване на шийката на матката няма да има.

Имам една колежка, която след първата й бременност цитонамазката й беше 4-та група и CIN III, последва конизация, след което забременя с второ и роди без проблеми. При нея пък странното  беше, че не беше позитивна за ЧПВ. Обсъдете всичко спокойно с лекаря си и без паника.

Аз да се похваля, че днес си взех епикризата и докторът потвърди, че всичко лошо е изрязано и зараства много добре Simple Smile

# 656
Sylvanka, доколкото съм запозната при такъв тип изменения се прави конизация на шийката на матката.

Аз не съм раждала, но също съм позитивна за ЧПВ с щамове 16 и 39 (и двата високорискови) и също имах изменения, които се установиха след течно-базирана цитология, която показа резултат CIN II, а цитонамазката ми беше група 3А. Последва колпоскопия, биопсия. Оперираха ме миналия понеделник, но не беше нещо кой знае какво, ако питате за болка, възстановяване. Прави се под пълна, краткотрайна упойка. Вие сте раждала, не знам как ще стоят нещата за вас. На мен обясниха, че след лазерна конизация мога спокойно да родя и че скъсяване на шийката на матката няма да има.

Имам една колежка, която след първата й бременност цитонамазката й беше 4-та група и CIN III, последва конизация, след което забременя с второ и роди без проблеми. При нея пък странното  беше, че не беше позитивна за ЧПВ. Обсъдете всичко спокойно с лекаря си и без паника.

Аз да се похваля, че днес си взех епикризата и докторът потвърди, че всичко лошо е изрязано и зараства много добре Simple Smile
Много благодаря за подробния отговор, Петенце! Надявам се да са нещата така, както ти казваш. Не звучи толкова плашещо. В моята глава сценариите са трагедия.
Много се радвам, че се възстановяваш бързо и всичко лошо е зад гърба ❤

# 657
Предракови и ракови процеси не възникват само от ЧПВ, така че
никак не е странно, че
някой ги е развил без наличие на вирус.

# 658
  • София
Sylvanka, в зависимост от хистологичния резултат вероятно ще последва лийп/летц - щадяща процедура, при която се отстранява участъка от шийката с видоизменени клетки и след това се дава за изследване, за да се види дали е изрязано до здраво. Прави се с упойка, няма болка и възстановяването е много бързо.

# 659
Sylvanka, в зависимост от хистологичния резултат вероятно ще последва лийп/летц - щадяща процедура, при която се отстранява участъка от шийката с видоизменени клетки и след това се дава за изследване, за да се види дали е изрязано до здраво. Прави се с упойка, няма болка и възстановяването е много бързо.
Благодаря за отговора, Бъни! 🙏

Общи условия

Активация на акаунт