Отговори
# 495

Май не се разлага ?
Моля за помощ.

# 496
  • София

Май не се разлага ?
Моля за помощ.

# 497
На множители имам предвид

# 498
Въпросът ми не е точно за тук, за което се извинявам, но няма къде да го задам. Чета роман, в който се споменава дял от математиката - спазматика. Потърсих информация, но не намерих. Вероятно е грешка в превода, но все пак ми стана интересно какво е това.

# 499
  • София
Успех на седмокласниците днес, да покажат максимума от възможностите си!

Колкото до термина по-горе, силно се съмнявам да има такъв дял в математиката. По-скоро, предвид това, че ства дума за книга,  авторът може да  е измислил дума в контекста на историята, своево рода неологизъм..Laughing  На ученици/студенти не им харесва даден дял, примерно теория на вероятностите..  Само като видят някоя  по-завъртяна задача оттам, стомахът им се свива в неволен спазъм.. И така недолюбваният дял за тях става спазматика..Шегувам се , разбира се.

# 500
Благодаря, но не е от контекста на книгата. За съжаление въпросният преводач подстригва трева, та нищо чудно някакъв английски, непознат за него математически термин, творчески да го е изопачил.
И от мен успех на седмокласниците.

# 501

Май не се разлага ?
Моля за помощ.
Като за седми клас, не се разлага. Като за 8ми, като са учили дискриминанта, се разлага (дискриминантата е положително число, не е точен корен, но това не пречи да се разлага...)
Първо да се проверят сметките, довели до този израз (+ и -  и пренасянето им напред в сметките, че е много обичайна грешка, не само за децата), преди да обявим, че е нерешимо за възрастта Wink

# 502
За 7 е..пропуснах.
Аз не успях да го разложа с материала за 7 клас. В крайна сметка разлага ли се или не?

Няма сметки. Това е задачата от сборника...отгърнах нещо да му обюсня..той видя тази и пробвахме да го разложим. Казах му че няма решение.

# 503
  • София
Този тричлен е разложим в множеството на ирационалните числа. Не е за 7. клас.

# 504
Правилно съм му казала значи.
Доста неразложими имаше в сборника..като решавахме. В отговора си пишеше така..неразложим/НР.

# 505
  • София
Правилно съм му казала значи.
Доста неразложими имаше в сборника..като решавахме. В отговора си пишеше така..Неразложим/НР.

Неразложим е , да, ама само в множеството на рационалните числа. Седмокласник, който се заиграва с мат, надвишавайки малко нивото на  стандартните задачи, може да отдели точен квадрат, да достигне дотук и да заключи, прибягвайки до уравнение от по-висока степен, че не може  повече да разложи в скобата..

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 12:25 от Просто русалка

# 506
Разбрах го това. Да.

# 507
  • София
Здравейте, моля за помощ за тези две задачи, осми клас:

# 508
# 509
  • София
ganis, от сърце ти благодаря за отделеното време Flowers Bouquet

Общи условия

Активация на акаунт