Отговори
# 540
Ще помисля нещо и без подобия Wink
Това се сетих на прима виста...

# 541
Измислих нещо. От центъра на малката окръжност пускаме перпендикуляр към голямата. Ще се образува правоъгълен триъгълник със страни r1+2r2+r3, r3-r1, сбор на изразените с питагорова Т отново отсечки в правоъгълните триъгълници със страни съответно r1+r2, r2--r3 и другия r2+r3, r3-r2. Като приложим Питагорова Т, ще има уравнение с неизвестно r2.

# 542
Измислих нещо. От центъра на малката окръжност пускаме перпендикуляр към голямата. Ще се образува правоъгълен триъгълник със страни r1+2r2+r3, r3-r1, сбор на изразените с питагорова Т отново отсечки в правоъгълните триъгълници със страни съответно r1+r2, r2--r3 и другия r2+r3, r3-r2. Като приложим Питагорова Т, ще има уравнение с неизвестно r2.
Щях да го пиша, но доста "сметкаджийско" ми се видя
Трите правоъгълни триъгълника с по един катет и хипотенуза и големия триъгълник с "неизвестен" катет, равен на сумата на малките "неизвестни"

# 543
Една задача от ХП 7клас 2022 с много мъки стигам до система от уравнения и накрая квадратно уравнение, но предполагам изпускам някой трик, НОК ли трябва да се използва, не знам, имате ли идеи?

# 544
# 545
Много благодаря, Ант12! Според мен тази задача, а и 11 та за сплави от същото състезание, са достойни направо за ЕМТ. Но знам ли, предполагам  някои деца успяват да се справят за толкова малко време, след като ги дават Simple Smile

# 546
  • В Страната на чудесата
Момичета, и ние благодарим! Както отбеляза младежът: "Това е едно много умно решение." Wink

# 547
Здравейте, моля за помощ за една задача за 8-ми клас, която затрудни младежа.

# 548
  • София

Хубава задача.  Simple Smile

# 549
Благодаря, ganis. И красиво решение.

# 550
  • В Страната на чудесата
Имало някаква формула, с която се решавали този тип задачи. Търси я по тетрадките си, но не я открива. Малко помощ, моля:

Както и за тези:

# 551
Подкоренните величини в 1. и 2. са точни квадрати, V е корен квадратен
1. 15+6V6 = 15+2.3.V6=9 +2.3.V6 + 6 = (3+V6)2
2.  (5-V3)2

# 552
  • В Страната на чудесата
merilen, явно не съм снимала най-подходящите примери от листа, но младежът все пак успя да си намери търсената формула:

# 553
Алиса, това май е малко по-друго... тая "Много важна формула" мен може само да ме обърка... в случая групирането, което е показала merilen,  се ползва Thinking

зад. 4 от следващата снимка:
лявата част става ((х-3)2-7х)/ ((х-3)2-8х)
делим числителя и знаменателя на х (х=0 не е решение на уравнието, затова си позволявам това деление)
((х-3)2/х-7)/ ((х-3)2/х-8)=3х/(х-3)2
полагаме (х-3)2/х=А
(А-7)/(А-8)=3/А
Решаваме за А, а после за х

зад.5 пак се докарва до полагане, в моемнта не се сещам как... ще пиша по. късно... засега 17=24+14 и минават от ляво със знак -

# 554
  • София
Шестото, модулното, се решава с метод на интервалите.Нулирате всеки модул и нанасяте получените нули на числовата ос.Ще се получат 4 интервала.С числа от въпросните интервали замествате и определяте знака.После  се разглеждат отделните уравнения и корените на даденото са тези, които принадлежат на съответния интервал. След малко ще го разпиша, че гледам малко  като теле в железница таблета на дъщеря ми, трябва ми  време да се ориентирам..

Малко ги поорязох, снимайки от таблета, но идеята е ясна.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 13:02 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт