Ограничаване на екранното време, устройства и платформи

• 1 441
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте. Имам две деца. Винаги съм ги ограничавала до колкото мога от таблет и YouTube. Не мога съвсем да им отнема таблетите, защото имат и онлайн домашни. Компютър умишлено не вкарвам вкъщи, защото в противен случай съвсем ще се зарибят.
На таблетите слагам таймер с часово ограничение за игри и YouTube. Гледам обаче, че превключват опцията на ограничението, удължават времето и не спазват напълно правилата.
В същото време децата растат и не можем съвсем да ги изолираме. Особено зимата, когато не може да се излиза свободно навън.
Ще се радвам всеки да разкаже за своето дете и да сподели как приема идеята за ограничаване, как я прилага? Или как детето успява да контролира баланса без намесата на родител?

# 1
Ако детето е по-малко, мисля че трудно ще се случи това да контролира употребата на устройства само, без намесата на родител. За мен е много важен личният пример: доколко родителите използват устойства вкъщи. Напоследък се сблъсквам с много случаи, при които единият или двамата родители висят цяла вечер на телефона или лаптопа, но очакват децата да не го правят. Също така смятам, че изграждането на режим е много полезно. Аз съм привърженик на включването на децата във вземането на решения за техния живот и ежедневие. Можете да напишете на листчета дневните задължения и активности на детето и заедно с детето да ги подредите в дневен график. Така то ще може да определи само времето от деня за ползване на таблет/телефон по начин, който позволява да остане достатъчно време и за други активности. През зимата, когато прекарвате повече време вкъщи е важно да предложите достатъчно привлекателни алтернативи на стоенето пред екрана, които да включите в дневния график. Наблюдавайте децата си. Постарайте се да идентифицирате интересите им, които биха ги отделили от екрана. Дори самите клипчета, които гледат, могат да ви ориентират за това.

# 2
Като изтече определеното време, таблетът/телефонът/конзолата/приложението се изключват/заключват. Ако иска повече, трябва да попита и ако аз съм ок, трябва да вкарам код. Синът ми няма достъп до него. Телефонът му се контролира от моя телефон. Понякога го контролирам и лично - като му изтече определеното време, му отнемам всички екрани. Не очаквам от него да се контролира сам, че и да определя кога какво да гледа - не е дорасъл моят за такива неща.

# 3
Две неща ми правят впечатление

1.как детето ще "манипулира" времето и няма да бъде наказан с нещо , което има за него ценност така, че после и да не помисля за такава постъпка. Това е лъжа, а лъжата трябва да бъде наказвана. Не точно с макаренковски методи но много сериозно.
2. Сезонът е такъв  и че предполага - сезонът не е различен  от същия преди 1000 години. Определили сте екранно време на ден и край. Вече ако подхождате вариативно като родител  (давате/не давате, наказвате/не наказвате) то и поведението на децата ще съответства.

Детето започва да се самоконтролира като стане на 16-18, за някои по-късно, зависи от съзряването и отговорностите и пак е обвързано с родителския стил.  Но до тогава родителите упражняват контрол и ако са го упражнявали смислено, детето започва да балансира между каквото желае и каквото трябва.Същото е и с възрастния. Той може да желае да изяде кутия бонбони но не го прави, може да желае цял ден да се въргаля по дивана но става, може да иска да изпие една бутилка концентрат защото му е крив ден, но казва- днес съм до тук.

Децата нямат възможностите чисто психически , откъм зрялост, сами да управляват тези, по-големи и важни отговорности. Те се научават през годините и през опита , чрез проба грешка и ръководещ родителски контрол. Гледайте на устройствата като на достъп до сладко примерно. И веднага че ви се изясни - до къде бихте позволили, до къде бихте дали права и отговорности на детето и къде бихте затегнали мерките.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 14:12 от _re_ge

# 4
Зависи от възрастта на детето. Моето е на 9 години и няма начин да се контролира само. Игрите на телефона ѝ имат ограничения, но най-често просто ѝ разрешавам да го ползва 30 мин, дали ще играе или ще гледа ютуб тя си решава, след това ѝ казвам, че е време да остави телефона. Има го от няколко месеца, преди това ѝ давах да ползва компютър, пак за 30-40 мин. на ден и това е. В училище им прибират телефоните и им ги дават като си тръгват, така че винаги го ползва в мое присъствие. Те големи хора не могат да се контролират, та камо ли малки деца или тийнейджъри.

# 5
Моето е на почти 10. Няма телефон и не мисля, че скоро ще бъде дорасъл за телефон. Няма и Смарт часовник. Единственото му екранно време е таблет.

А какво мислите за първи телефон и възраст, в която е редно да се разреши?

# 6
Моето е на почти 10. Няма телефон и не мисля, че скоро ще бъде дорасъл за телефон. Няма и Смарт часовник. Единственото му екранно време е таблет.

А какво мислите за първи телефон и възраст, в която е редно да се разреши?

Ние сме в чужбина. При нас телефон обикновено получават, като започнат гимназия - на 12 години. Синът ми получи смартфон за Коледа сега - на 12 години и 4 месеца. Преди това една година беше с Нокиа с копчета. Телефонът му е с детски профил и родителски контрол - дори за да кихне, му трябва одобрението ми 🤣

# 7
  • София
Телефон получи в пети клас, когато се премести в друго училище, до което се пътува с градски транспорт. Беше на 11 почти.
Има лимит на отделните приложения и час за изключване и включване на устройството. Контролираме какво сваля, колко време го използва и пр.

# 8
Бихте ли споделяли кои са приложенията, които използвате за контрол на телефона?

# 9
Бихте ли споделяли кои са приложенията, които използвате за контрол на телефона?

И двамата сме с айфони - с детски профил е и от него контролирам всичко: колко време на отделните приложения, в колко часа телефонът да се изключи/включи, какво сваля и дали изобщо може да го свали, следя го къде се намира. Няма достъп до социалните мрежи.

# 10
  • София
Google Family Link

# 11

И двамата сме с айфони - с детски профил е и от него контролирам всичко: колко време на отделните приложения, в колко часа телефонът да се изключи/включи, какво сваля и дали изобщо може да го свали, следя го къде се намира. Няма достъп до социалните мрежи.

И ние сме с айфон и си мислехме , че сме настроили нещата за контрол , но ми прави впечатление, че им излиза съобщение за родителски контрол и след това успяват някак да продължат. И вие ли приложение по приложение слагате контрола?

# 12

И ние сме с айфон и си мислехме , че сме настроили нещата за контрол , но ми прави впечатление, че им излиза съобщение за родителски контрол и след това успяват някак да продължат. И вие ли приложение по приложение слагате контрола?

Не разбирам въпроса. Когато му свърши екранното време, се появява съобщение пет минути преди това. Когато тотално свърши, може да поиска по два начина - или аз получавам съобщение на моя телефон, че той иска нещо, или на неговия екран трябва да вкарам един четирицифрен код (който аз си измислих още при настройването на профила и който моят син не знае). За съжаление установих, че не мога да огранича времето за WhatsApp, но моят го ползва доста умерено. Детският профил е настройван в магазина на Епъл.

# 13
Благодаря! Ще прегледам отново. Моите деца са по-големи, но все още синът ми е далеч от самоконтрол. Но явно е намерил начин да "хаква" контрола.

# 14
Благодаря! Ще прегледам отново. Моите деца са по-големи, но все още синът ми е далеч от самоконтрол. Но явно е намерил начин да "хаква" контрола.

На мен Фемили линк повече ми допада, но доколкото знам, на Айфон не може да се инсталира. Но не съм проучвала в подробности.

На мои приятелки момчетата на 15-16 години имат родителски контрол на телефоните си.

Общи условия

Активация на акаунт