🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 066
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
Самите градове са тотал щета в европейската част, няма забележителности. (Изключвам Одрин, но вие идвате от Варна, така че не е удобна отбивка там). По-скоро пробвайте да съчетаете с плаж в Кумбургаз, има много хотели. 3-4 пъти съм ходил на почивка в Кумбургаз.  Ако сте от Варна, няма да ви впечатли, но... поне е вариант.  Kumburgaz е между Силиври и Истанбул, реално се води част от Бююкчекмедже. Преди години си е било отделно селце.

Други 2 места, които са окей за кратка почивка са Шиле и Аава. Вижте ги на картата. Ağva е на черно море и е много красиво място, истанбулчани ходят през уикенда на почивка, особено покрай бреговете на реката, която се влива в морето, има "плаващи къщи". Бях преди пандемията за 4 дни там и ми хареса.
Иначе, веднъж отишли до Ялова, непременно вижте Бурса. Там има мнооого какво да се види. История да искаш в този град. Също Изник (един цял ден прекарахме там, малко но мн. красиво).

При варианта с Aава не се минава през Истанбул, а през третия мост над Босфора, северно от града. И се продължава до Шиле и после Аава. Напишете в google images: Ağva и гледайте за какво иде реч.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 09:59 от diziler

# 451
Благодаря за подробната информация. Започвам да разглеждам.

# 452
Лятното разписание на Шехир Хатларъ

Лятната рецепта в City Lines започва!

Подробности за лятната тарифа, която ще се прилага в периода от 23 юни 2025 до 7 септември 2025 г., можете да намерите на линка.

https://sehirhatlari.istanbul/tr/duyurular/sehir-hatlarinin-yaz- … esi-basliyor-3570

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 10:00 от FBID1119177734809501

# 453
Само че "къш тарифеси" означава зимно разписание. Още на първа страница на ПДФ файла пише Kış tarifesi, 9.09.2024-22.06.2025;  Kıș означава зима.  Лятното разписание трябва да е yaz tarifesi
Скрит текст:

# 454
Само че "къш тарифеси" означава зимно разписание. Още на първа страница на ПДФ файла пише Kış tarifesi, 9.09.2024-22.06.2025;  Kıș означава зима.  Лятното разписание трябва да е yaz tarifesi
Скрит текст:
Редактирах , извинявам се.

И информацията от Фейсбук страницата на Шехир Хатларъ
https://www.facebook.com/share/p/192AmiGzaF/

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 17:01 от FBID1119177734809501

# 455
Поне разбрах, че лятното трае едва 3 месеца, зимното 9 месеца.

# 456
При Румели каваъ има ли какво да се види? Ферибот има от Еминьоню и не знам дали да не се метна във вторник. (В понеделник на обед летя) Grinning  Дават го много горещо между вторник и петък. Аз с моя късмет...

# 457
Нови цени от днес на цистерните
📌Водохранището Йеребатан
Цени между 09:00-18:30ч.
Чуждестранен посетител: 1500 лири
Цени между 19:30-22:00
Чуждестранен посетител: 2400 TL
📌От 1 август плащането само с  банкова карта или Истанбулкарт, кеш не .

📌Водохранището на Теодосий
Цена за чужденци 900 лири
Diziler преди 3 години посетихме крепостта, беше включена в цената на Музеум пас Истанбул. Част от нея беше в реставрация, иначе гледаш стени, има гледка към Босфора и Моста, има пейки за сядане. Носи си поне вода, нямаше откъде да купим

# 458
Да, винаги с вода, разбира се.  Засега ще ида до Румелифенери, автобус 150 ходи от от метростанция Хаджъосман (последната на М2). Миналата година видях откъде тръгва, има нещо като мини автогара там.

А до Румелихисаръ евентуално с фери.
Чуждестранен посетител: 2400 TL
Това са 53 евро. Не са ли попрекалили малко?  (И то при курс 46 лири за 1 евро)
А преди години бях в Йеребатан, грам не ме впечатли. Или просто нямам интерес, не знам.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 11:12 от diziler

# 459
diziler, множко са. Аз съм посетила водохранището на Теодосий, в парк  Гюлхане също и е безплатна цистерна и тази година Зейрек водохранището беше 300 лири м.април.

# 460
  • София
diziler, аз бих отишла с ферибот, че е по-приятно и да се върна с автобус какъвто има. Предполагам, че има и към Саръйер, откъдето пак може да се хване ферибот. Мен винаги ме е спирала липсата на обратен ферибот след приемливо време, но не се бях сетила за автобуси. 😃

Очаквам отзиви! 😃

# 461
Поздрав от няколко кузгунджукски мацита:

# 462
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Здравейте, планирам следващото си ходене в Истанбул и съм решила да отидем до Аквариум Истанбул. Въпросът ми е от Лалели,  най-бързо с Мармарай ли ще се предвижа до Мол Флория?
Благодаря!

# 463
В Лалели няма Мармарай (най-близкият е при Йеникапъ).

Малко снимки от Румели фенери, прилича на селце на Черно море. До калето няма достъп, има ограда и охрана пред стената. Иначе от метростанция Хаджъосман (на М2) се взима автобус 150 и той отива за 40 мин до Румели фенери. Предпоследната спирка е близо до фара, а последната е в подножието на крепостта, при Румели калеси.

Има и вариант с вапур от Еминьоню до Саръйер или от Кадъкьой до Саръйер и оттам пак автобус 150 (спира пред искелето), за 20 мин е до Румели фенери.

# 464
  • София
Бях останала с впечатлението, че ще ходиш до Румели каваъ. Иначе щях да те предупредя, че крепостта е затворена за дългогодишна реставрация. Поне си видял "фенера", защото за нас беше опакован. 😃 Само кравите видяхме. 😃

Общи условия

Активация на акаунт