🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 066
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна и...духом на Босфора
Еее,Дизилер,това филмче...
Благодаря ❤️
Пашата го бъркаш с Аднан от Ашкъмемнуту 😁

Танче,От 1001 нощ Бену забегна за малко на Румелия фенери

И така!
Трябва да стигнем до стадиона на Истанбул Башакшехир,"Фатих Терим", и хотели в тази зона,ако някой е бил.
 Отправна точка,Отогар Байрампаша-

# 481
Няма входна такса църквата на първо число.
Пригответе се с търпение. Опашката е километрична и се чака много.
За предпочитане отидете през нощта, защото няма да ви пече слънцето докато се редите на опашката.
 Аз съм ходила 2 пъти - един път през нощта и един път сутринта след като закусихме в хотела.
И двата пъти сме чакали около 3 часа.
 Купувате си ключе преди да влезете в църквата. Вътре се прави този ритуал по отключването на иконите.

# 482
Миналата година март ходих в Църквата на 1-вия ден. Купихме ключове вътре в самата църква. Чакане на опашка около 2 часа. Отидохме към 10 часа. Самостоятелно, без ТА.

# 483
Малко снимки с ужасно качество заради тъмнината в султанския павилион Хюнкяр касръ.

Интересно е, безплатно и на много лесно място - зад Йени джамия , срещу банковия музей.
В коридора винаги има изложба , при предишното ходене не бяха отворени още стаите , но иначе в ИГ гидовете го рекламираха настоятелно.😂
Дори помислих, че съм объркала мястото, въпреки че добре бях го проучила.
Е, сега извадихме късмет- почакахме 5 мин. преди охранителят да ни пусне - отварят в 10ч.

Скрит текст:
Скоро очаквайте продължение - нещо лятото ми пречи да се организирам да пиша. 😏

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 08:27 от pepel_ot_rozi

# 484
Няколко бързи питания от човек,който близо 10г не е ходил в Истанбул /с извинение към тези,които вече са коментирали въпросите/:
1. Със собствен транспорт през летните месеци какво е времетраенето от границата до входа на града и трафика цялостно?
2. Лице с ТЕЛК и инвалиден талон ползва ли някакви облекчения от такси,винетки.
3. Семейство с две деца,което търси за дълъг уикенд основни забележителности и атракции в кой район е най-удачно да търси апартамент с 1 или 2 спални? Приемам препоръки;)
4. Желателно е да имаме паркинг на разположение, по възможност към или близо до хотела.
Благодаря на отзовалите се!

# 485
📢📢📢За любителите на турските дизита 2 снимки от къщата на Нисан от Ешреф Рюя.
Намира се на 2 крачки от кула Галата, в една от малките улички.
Имаше много нови кафенета в тях и ужасно много млади хора- няма да повярвате, ама едва си проправях път.
Вратата на къщата беше заключена и направих снимка на коридора, но за късмет апартаментът е на първия етаж и поне вляво леко се вижда вратата му и един прозорец. 😀
За моя голяма и приятна изненада имаше и други фенове.  

На тази снимка се изтрих, но част от мене остана на дръжката за доказателство.😂😜

И най-сетне открих и Водохранилището Гюлхане. Просто е трябвало да не ме мързи да повървя още малко надолу по алеята на парка.

Точно срещу входа на цистерната пък има кафене (фургонче) от веригата Белтур с чудесно кафе еспресо за 50ТЛ , плащане само с карти.
Проверих, че е дъщерно дружество на община Истанбул, защото ми направиха впечатление ниските цените.
Заведения имат на доста места и малки като това и по-големи, явно с по-богато меню.

Уж там я карахме яваш, яваш, а имам още неща да ви показвам.
Сега няма да досаждам с дълги постове, така че ще има още поне 2 порции след като прехвърля снимките на лаптопа, че да става по-бързо, пък и да напиша малко обяснения.😀

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 19:17 от pepel_ot_rozi

# 486
Няколко бързи питания от човек,който близо 10г не е ходил в Истанбул /с извинение към тези,които вече са коментирали въпросите/:
1. Със собствен транспорт през летните месеци какво е времетраенето от границата до входа на града и трафика цялостно?
3. Семейство с две деца,което търси за дълъг уикенд основни забележителности и атракции в кой район е най-удачно да търси апартамент с 1 или 2 спални? Приемам препоръки;)
4. Желателно е да имаме паркинг на разположение, по възможност към или близо до хотела.
Благодаря на отзовалите се!
1. Не пътувам с кола.
2. С ТЕЛК ползвах отстъпка в музей Пера и 2023г. в музей Мадам Тюсо ( затворен).
3. В Сиркеджи, отсядам в Аслан хоум апарт, помещението за настаняване е тип апартамент , писала съм отзиви в бг мама, Букинг , Гугъл, без закуска е.
4. До гара Сиркеджи има паркинг , който е близо до хотела.
Хотелът е на много комуникативно място - 100 м.от Мармарай Сиркеджи асансьор 4 на Ходжа паша, близо е до спирка на трамвай 1, кеят Еминюню за корабчетата.
Имайте предвид, че цените на основните забележителности са повишени отново.

# 487
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Здравейте, препоръчайте ТА за екскурзия до Истанбул от Варна? Търсих, но нещо голям избор няма. Идеята ми е да е читава, а не да ми правят изненади. 😀

# 488

За винетка не знам. Във водохранилището влязох с намаление. В Долмабахче НЕ признаха ТЕЛК решението. Гледаха го 20 мин и накрая си платих. Зависи от служителя на каса. Аз тази година бях с организирана група и ми казаха , че трябвало предварително да си кажа, че имам ТЕЛК за таксите. Бях казала , но предполагам , че от фирмата нарочно се направиха на ударени, за да си вземат комисионната, защото екскурзоводката каза, че следващия път ако си купувам вход отделно от групата ще ми е много по- изгодно.

# 489
За винетка с ТЕЛК - няма такава опция.

# 490
Здравейте, препоръчайте ТА за екскурзия до Истанбул от Варна? Търсих, но нещо голям избор няма. Идеята ми е да е читава, а не да ми правят изненади. 😀
Само Дискориум, точни, коректни без изненади. Изберете Gold hotel от тези,които предлагат

# 491
Аз с "Дискориум" (D-Travel)  бях на екскурзия. Много комфортен автобус и всичко. Не се усеща пътуването, всичко е на ниво. Екскурзоводките от турската страна са перфектни.
Бих повторила с тях, но вече без някои от мероприятията и забележителностите.

# 492
Много благодаря, момичета. Аз държа на Аквариума😀. Такива да ме влачат по забележителности-не съм привърженик. Искам да разполагам със свободно време.

# 493
Много благодаря, момичета. Аз държа на Аквариума😀. Такива да ме влачат по забележителности-не съм привърженик. Искам да разполагам със свободно време.

# 494
Истанбул е прекрасен.
Тук съм разказала за последното ми пътуване, което беше изключително кратко.

https://www.wanderlustwithhope.com/post/забързано-посещение-на-приказния-истанбул

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 13:05 от nadezhda30

Общи условия

Активация на акаунт