🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 080
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна и...духом на Босфора
Гюнайдън!
От разказа на Пепелчето😘 човек мой си напрай следните изводи-
-Розовото😆 винаги е достъпно
-Музеите не са това,което са😄
-Съзнанието те води в потока на големият град,където шляейки се хаотично грабваш дюнери под високите дървета/ без кетчАп и майонеза/
-Хортензии има,не като да няма.
-Трябва да хапваме в Армадата,белким дадем на ръст,щото баните някъде са чок високи😀🤭.
-Няма да ни допуснат до Отогар без дисаги/или нови мокасини,с касов бон от Дон Капоне/Корлеоне😊
-Стефан Вълдобрев трябва да напише песен за Йеникапъ вокзала/,тъй де,Ами как,няма само Старозагорската гара да й увековечена😄я
Много благодаря за снимки,разкази ❤️❤️❤️

# 511
Еми,😘 знаех си, че само ти можеш да дешифрираш моите "истанбулски уроци".😂😂😂
Особено най-важните -Армада, балък екмек, мокасини.😜
Те трябва да станат задължителен елемент при всяко пътуване.
Допускат се варианти.😀

Черпя те с едно видео от Лили❤️:

https://www.instagram.com/reel/DL_wZBOosNK/?igsh=bjJnOWd6MWdvaDBn

# 512
За любителите на космическите технологии...
https://www.instagram.com/reel/DL8JoalMGoO/?igsh=MXI5Z25waDBvcjloeA==

И един урок по турски език 😀
https://www.instagram.com/reel/DMBRMkgNiOY/?igsh=MTY3cTVseHU3MGZqOQ==

# 513
Принципно повръщам като чуя руски, но го изгледах. Да, човекът е прав, и у нас в смесените райони много често казват една и съща дума два пъти, втория път с М отпред.    "Пари марѝ няма", "автобус мавтобус не идва", та и в клипчето така: iş miş yok (работа мработа няма), и в сериалите ... някой каже нещо категорично и друг пробва да противоречи и казва ... Амаааа... и веднага отговорът е "амасъ мамасъ йок" (aması maması yok - "няма ама" демек.).  Това "съ" е просто изафет накрая, хаха.  Та тъй.

А от другата седмица започва римейк на 1001 нощ по БТВ и ще става интересно. Да видим дали ще се върнат вълненията от 2008.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 11:25 от diziler

# 514
pepel_ot_rozi,

прекрасен разказ, прекрасни снимки, благодаря. И малко бяла завист. 🥰

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 17:40 от NellyN

# 515
Здравейте. Знаете ли дали от Esenler otogarı има къде да се закупи Истанбул карт? И съответно две ли трябва да закупя (двама души сме)? Питам,защото някъде сякаш четох,че една карта може да се чекира повече от един път в гр. транспорт, сега не мога да го намеря къде съм го чела.

# 516
  • София
Здравейте. Знаете ли дали от Esenler otogarı има къде да се закупи Истанбул карт? И съответно две ли трябва да закупя (двама души сме)? Питам,защото някъде сякаш четох,че една карта може да се чекира повече от един път в гр. транспорт, сега не мога да го намеря къде съм го чела.
Със сигурност на входа на метрото има машинки. На такова възлово място сигурно има и на всяка автобусна спирка около автогарата. Една карта е достатъчна.

# 517
Точно така, на входа на метрото има няколко biletmatik и с една пластика може да цъкате много хора. И за разлика от нашето метро, гювенлика следи яко точно до турникетите кой как минава, няма хитреене и няма шмекеруване като в нашето метро, дето прескачат, провират се отдолу... или с 1 цъкане на страничната врата за инвалидни/детски колички влизат по 5-6 души. Турникетите там са доста тесни и с куфар ми е трудно да мина. За по-пълните хора също е проблем. И ... както е по цял свят... цъкаш се отдясно, преминаваш отляво.  Докато в София се цъкаш отляво и минаваш отдясно (с което объркваме всички чужденци), ама кое тук е било нормално...

# 518
Турникетите там са доста тесни и с куфар ми е трудно да мина. За по-пълните хора също е проблем.

И на трамвайните си беше малко зор с куфарите. Ама минава се, де. Първия път, пристигайки,  на спирка Юсуфпаша, по обяд с куфарите с мъж ми се пънем, та човекът там, който следи, ни помогна.

# 519
И не се доверявайте на "доброжелателни" турски мъже, които искат да ви помогнат да си закупите карта или да я заредите на машините.
На автогарата има такива и без дори да искате се залепят до вас, акo видят , че се затруднявате.
Просто отказвате категорично, в менюто на автоматите избирате език (например английски ) и следвате стъпките.
Лесно е, а и евентуално охраната може да помогне.
Това го пиша с цел предпазливост, в никакъв случай не, за да ви плаша, защото няма причина за това, когато си внимателен.
То се отнася изобщо за всякакви пътешествия в чужбина.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 17:50 от pepel_ot_rozi

# 520
Здравейте, може ли да ми кажете как да стигна от автогара Есенлер до летище Сабиха Гьокчен?Много благодаря предварително.

# 521
Метро М1: Автогара-Йеникапъ
Мармарай: Йеникапъ-Айрълък чешмеси
Метро М4: Айрълък чешмеси-Летище С. Гьокчен

И при двете прекачвания не излизате от метростанцията и не виждате нищо от Истанбул. Но това е най-бързият вариант с градски транспорт.

А ако имате повече време за убиване:
Метро М1: Автогара-Аксарай
Трамвай Т1: Юсуфпаша-Еминьоню
Ферибот: Еминьоню-Кадъкьой
Метро М4: Кадъкьой-Летище С. Гьокчен

Това ще отнеме до час повече, но поне виждате някакви гледки. А при първия вариант, има мол Наутилус при метростанция Айрълък чешмеси, та можете   да отморите и рефрешнете там Wink Аз съм пробвал този вариант. Оттам до летището е 45 мин с метрото. От Кадъкьой е 48 мин

# 522
По новините казаха, че таксата за дезинфекция отпада до 15 септември и от българска страна, и от турска.
Причината е интензивният трафик и чакането по границата.
След 15 септември - отново ще има такса.

Редактирам се:
  Също така от 17 юли турският регулатор забранява употребата на eSIM карти на конкретни 8 фирми.
Моето любимо приложение Airalo, а също и BNEsim са сред тях.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 23:40 от marinadp

# 523
  • Димитровград
Доколкото видях няма да може да се презарежда или купува нова есим, но закупените предварително ще си работят.

# 524
А в какъв смисъл "предварително"? Преди рестрикцията от 10 юли или се води за "предварително" всяко едно купуване още от България?
Видях някъде и списъка 8-те eSIM компании. Wizzair имаха еСИМ в сайта им, за Турция беше 4.50 евро на 1 ГБ интернет. Не съм проверявал скоро, но предполагам, че цената е същата.

Общи условия

Активация на акаунт