🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 48 107
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
Ееер а се канех при посещението си през август да си взема bnesim. Ще трябва да търся алтернативен вариант. Някой купувал наскоро може ли да сподели от кой доставчик си е взимал есим?

# 526
  • Бургас / UK
Аз , доколкото разбирам, ако се изтегли пеедварително Е-сим, още от България,няма да има проблем да се ползва, но не знам дали правилно тълкувам .

# 527
  • Димитровград
Без достъп до уебсайта и приложението на територията на Турция. Ще чакаме някой да провери и ще разберем за какво става въпрос.

# 528
Аз имам инсталирана AirAlo за Турция преди година и BNE също за Турция преди година. И ми трябва презареждане с Top Up. 
Ще питаме хора, отишли там след 10 юли и ползвали еСИМ да кажат.

# 529
  • Димитровград
Ами презареди си преди пътуването.
Хората пишат, че няма проблем.

# 530
Зависи. Въпросният Джейсън може да си е заредил паричките в BNE преди 10 юли. И аз го правя няколко дни преди да отида в Турция.

# 531
  • Варна
Мари, която пише тук и при магеланците вчера ми отговори, че  има интернет в Турция, като предварително си е активирала еСима от България. Става въпрос за Airalo и MobiMatter .Просто, доколкото разбирам няма да може да се дозарежда в Турция, ако се наложи.
Най-вероятно ще става с ползване на VPN, като с Букинг. На мен поне ,като ми се наложи в Турция така се справям с него ( Букинг).

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 19:19 от ninoto

# 532
Уффф,добре ,че имам няколко пакета безсрочни заредени предварително🙄 Направо нямам думи. Какво точно целят? Да продават сим карти? Туристи от цял свят използват е-сим и е супер удобно,лесно и икономично. Големи рестрикции,голямо нещо...чак прекаляват вече.

Дано да става дума за презареждане наистина. Аз така или иначе я прехвърлям още на границата,защото караме с навигация.

# 533
Това с VPN изобщо не ми е ясно как става.  Иначе сим картите са доста скъпи в Турция, т. нар. хазър карт (от 2005 до 2022 си купувах все такива hazır kart, но ставаха все по-скъпи). По време на пандемията помня, че най-ниският пакет на Тюрксел и на Водафон с най-малко гигабайти и минути беше 23 евро (в лири, разбира се), което за 4 дни например ... е доста пари. Не знам колко от вас помнят, че Турция многократно е слагала ограничения точно на сим картите. Регистрираше се с конкретен телефон и повече със същия телефон, ако влезеш например след няколко месеца не може да ползваш картата. Уж защита от кражби, уж не знам какво. Трябва в нов апарат да си задействаш СИМ картата, за да работи. Това беше години наред. Сега вече не знам как е, защото не купувам припейд (хазър) карти. Заради тероризма, помня, че Турция беше една от първите страни на Балканите, която въведе поименно продаване на припейд карти. Например в Гърция, Румъния, България си купуваш карта от павилиончето и никой не ти иска име и лични данни. В Турция ти снимат паспорта и ти въвеждат всички данни. Тоест да носиш отговорност, ако нещо стане. (Това у нас стана поне 10 години по-късно). Имаше много взривове тогава, маршрутки в Кушадасъ, в Анталия, в Мармарис, в Истанбул... даже кошчетата бяха махнали навсякъде, защото слагаха бомби в кошчетата. Говоря за периода 2005-2010.

# 534
Здравейте, почетох доста от темата, но не успях да намеря това което търся. Мога ли да помоля да ми препоръчате хотел който има безплатен паркинг и е на добра локация с удобен транспорт, в нормален квартал и заведения около него. Целта е тридневно пътуване с кола до Истанбул с посещение на забележителности и малко пазар. Всякакви съвети и препоръки са добре дошли Simple Smile

# 535
Последно мисля повечето ходим в Битер хотел. Писали сме доста за него, снимки и подробно обяснение за спирката ,която е буквално на 50 метра от хотела

# 536
По въпроса за е-SIM (без да гарантирам за достоверността, но съвпада с написаното дотук в темата).
https://www.instagram.com/p/DMe1MtiNrMW/?igsh=cnkxMjFxN2NsMnBz

# 537
Чудесна новина за туристите
От 17 юли 2025 г. можете да стигнете от новото летище в Истанбул (İST) 24/7 с шатъл HAVAİST:
📍До кея Еминьоню (Eminönü İskele)
📍До площад Султанахмет (SultanAhmet meydanı)
📍Същото важи и в обратната посока: от Султанахмет и Еминьоню до новото летище.

Маршрут: HVIST-11
Интервал: 45 мин. през деня
Актуално разписание на уебсайта на hava.ist
Цена: 275₺
Плащане в брой не е възможно (само с İstanbulKart или банкови  карти ).
📍 Спирка на летището: -2-ри етаж

След като получите багажа си и отидете в залата за пристигащи, следвайте знаците за Bus/City Shuttle, слезте с асансьора и потърсете перона на маршрута HVIST-11
Разписанието от летището
Спирките
Линк към сайта
https://www.hava.ist/sefer-saatleri.php

# 538
Странно, защото спирка на Havaist си има поне от 3 години пред Султанахмет, на няколко метра от трамвайната спирта (Sultanahmet - Blue mosque) и съм виждал как спира автобус на Хаваист и слизат пътници точно там.
Явно сега един и същи автобус комбинира Еминьоню със Султанахмет и това е новостта.

# 539
Ееее, това е наистина много добра новина, за който пътува с ТА. Ние като ходихме - до Аксарай с ХаваИст, оттам трамвая до Сиркеджи. Сега направо човек си слиза на Еминьоню.

То ние надали ще ходим пак с ТА (скъпичко идва), но си е добра опция за хората, които ги ползват.

diziler, аз понеже много проучвах преди нашето пътуване  и не - не ходеха до Султанахмет. Преди години са имали спирка на Султанахмет, но не знам точно от колко години - само до Аксарай.

Общи условия

Активация на акаунт