🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 47 827
  • 739
  •   1
Отговори
# 690
За всички , които са в Истанбул на 20 и 21 септември
Корабчетата на Шехир Хатларъ няма да се движат по Златния рог.
Линк към новината
https://sehirhatlari.istanbul/tr/duyurular/2021-eylul-halic-hatt … tal-seferler-3627

# 691
Здравейте!
Трудно е да изчета цялата тема, затова ако някой има време, нека отговори 🤗
Другата седмица отиваме за три дни в Истанбул , ходила съм тям преди повече от 20 години, и се сещате, нищо към момента не ми е ясно.
Та! Да обменя ли лири от тук, или т карта на всякъде? С каква карта е най-добре ?
С агенция пътуваме и спим, но екскурзиите мисля сами да организираме , или пък ако някой места е по-добре с агенция , пишете.
За три дни каква програма бихте предложили да видим най-много и най-доброто?
Благадаря!

# 692
Малко кеш си обменете, да. Другото с карта.
За предпочитане Револют, предварително сложени лири в нея.
 Другата седмица от четвъртък натам ще се разваля времето. Кои дни ще сте там?
Вземете си чадър/дъждобран и връхни дрехи.
То и в София ще бъдат виелици, ще замине дъжда от София натам към Истанбул.

# 693
Лошо, това с времето. Тъкмо четвъртък вечер пътуваме.
А насоки за посещения на обекти? Кои?

# 694
kg, може по около 1000 лири на възрастен да вземете кеш за всеки случай - за маршрутки, пазари, сергии, бакшиш и така нататък.

# 695
Малко кеш си обменете, за дребни покупки, за Истанбул карта да си купите и заредите (там може и с карта, но май не всички машини). Зависи какво Ви интересува. Ние ходихме в Света София и Синята джамия, ходихме до Каракьой, до кулата, взехме корабче до Юскюдар, там се разходихме, Топкапъ не отидохме, но ме е яд и го пазя за следващия път, досвидя ми се. Ако Ви е лошо времето Топкапъ или Долмабахче са добър избор, някой МОЛ, но не ги знам, или музей (пак не ги знам).

# 696
  • Сърцето ми остана в Истанбул...
За Револют не е необходимо да имате обменени лири в нея. Курса там е по-добър от тук. Аз си плащах директно с левове от Революта. Или с дебитна/кредитна карта.
Но кеш задължително си обменете. Точно за да си вземете Истанбулкарт и да я зареждате. Дано времето да е поносимо откъм разходки.
Според мен само ще си губите времето с екскурзиите с агенцията. Няма да ви остане много свободно време, но вие си преценяте.
Аз също бих предложила да отидете до Юскюдар за разходка. Хванете си корабче от Еминюню. В Кадъкьой и Мода също е много хубаво.

# 697
а разходка по Капалъшарши?
Едно време беше атракция , сега май не се споменава много.
Искам да си купя подправки и също искам да купя злато за дно кръщене.

# 698
  • There I was on a July morning
Има много и хубави златни накити на Капалъчаршъ, но на мен ми се видя скъпо. За някаква гривничка (7 грама и нещо) ми искаха 700 Е. С уточнение, че не знам в момента в София каква е цената на златото.

# 699
  • Бургас / UK
Има много и хубави златни накити на Капалъчаршъ, но на мен ми се видя скъпо. За някаква гривничка (7 грама и нещо) ми искаха 700 Е. С уточнение, че не знам в момента в София каква е цената на златото.
Ехеее, 700 евро... Ми то излиза около 200 лв грама , това не е сериозно. Освен, ако  не е бил по-висок карата. В България е около 160лв.
В Турция златото е по-скъпо , така че няма смисъл да се купува от там, а пък от Капалъ Чарш никога  не бих купила. Мнението е лично мое, опита е от миналата година , за това никой не задължавам да се съобразява с него 😊 Давам приятелски съвет,за да не си губите времето .
Подправки има и на Египетския, но за мен и там цените са надути.

# 700
От София си купете златни накити. По-евтино е тук.

# 701
  • There I was on a July morning
Ехеее, 700 евро... Ми то излиза около 200 лв грама , това не е сериозно. Освен, ако  не е бил по-висок карата. В България е около 160лв.
В Турция златото е по-скъпо , така че няма смисъл да се купува от там, а пък от Капалъ Чарш никога  не бих купила. Мнението е лично мое, опита е от миналата година , за това никой не задължавам да се съобразява с него 😊 Давам приятелски съвет,за да не си губите времето .
За 14-каратово злато говоря, 22-каратовите магазини ги гледах само отвън.
Затова и предупредих kg да си направи сметката.
Скрит текст:

# 702
На вниманието на всички , които ще бъдат в Истанбул от 27.09 до 05.10.2025г.
Турски фестивал на културния път
От 27.09 до 05.10.2025г.
Истанбул
Част от културните събития:

1.Изложбата „Салвадор Дали - шедьоври на сюрреализма“
27.09- 05.10.2025 год. 10-22ч.
Цена 350 лири, има отстъпки за лица 65+ и хора с увреждания , дали важат за чужденците не зная.
В Културен център "Ататюрк" на площад Таксим.

2. Безплатни концерти
На площада с часовниковата кула в Галатапорт

Линк към информацията и останалите културни събития:
https://kulturyolufestivali.com/etkinlikler?Festival=istanbul-ku … lu-festivali-2025
Преводът е с Гугъл преводача.

# 703
Златото на Капалъчаршъ изобщо не е евтино, не знам защо от години се носят някакви легенди, че там е евтино. Те плащат високи наеми, а и като знаят, че основните им клиенти да чужденци - туристи, надуват цените до безобразие.

# 704
То на Капалъчаршъ не само златото, ми нищо не е евтино. Но си струва човек да разгледа. Аз някакво сувенирче си взех, колкото да не е без нищо. Както и Египетският пазар не е евтин, но и той има за гледане. И от там някакъв пипер забърсах.

Общи условия

Активация на акаунт