Матей или Матео

• 2 014
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
Матео, без грам колебание.

# 16
На мен не ми допадат. Ако трябва да избирам от двете по-добре Матей.

# 17
На практика това е едно и също име с библейски произход. Напоследък стана много модерно. В моето детство само разни дядовци се казваха Матей, но сега не е така. И двете звучат добре. Толкова са еднакви, че едва правя разлика. Еднакво ми харесват. В едни държава Матео ще се изговаря по-удобно и ще е по-често срещано, в други - Матей. При славянските народи е по-популянно Матей. Може и да се изписва доста удобно и без допълнителни пояснения.
Във Франция Матео ще бъде с ударение на О - матеО, а Матей ще се произнася с леко "кълчене" на езика, но който иска, ще го изговаря, за останалите ще е Мат, МатеО и ще звучи екзотично. Италианците без напъване и на Матей, и на Матео ще казват Матиа.
Хубави са и двете. Може би Матей е по-интересното име и има мелодия.
Уверявам те, италианците си имат и Matteo, и Mattia, та няма начин да използват Матиа за Матео.

Също и французите няма да произнесат МатеО, а ще е тяхното Mathieu, без никакво О в изговора.

Името е на един от авторите на 4-те евангелия.

# 18
  • Sofia
На практика това е едно и също име с библейски произход. Напоследък стана много модерно. В моето детство само разни дядовци се казваха Матей, но сега не е така. И двете звучат добре. Толкова са еднакви, че едва правя разлика. Еднакво ми харесват. В едни държава Матео ще се изговаря по-удобно и ще е по-често срещано, в други - Матей. При славянските народи е по-популянно Матей. Може и да се изписва доста удобно и без допълнителни пояснения.
Във Франция Матео ще бъде с ударение на О - матеО, а Матей ще се произнася с леко "кълчене" на езика, но който иска, ще го изговаря, за останалите ще е Мат, МатеО и ще звучи екзотично. Италианците без напъване и на Матей, и на Матео ще казват Матиа.
Хубави са и двете. Може би Матей е по-интересното име и има мелодия.
Също и французите няма да произнесат МатеО, а ще е тяхното Mathieu, без никакво О в изговора.
Напротив, във Франция също си има МатеО. В последните години там набират популярност имената завършващи на О. Мода.

# 19
  • Down south
Определено Матео.
Матей звучи някак грубо

# 20
Явно не съм в час с "модерните" имена, но Матей си ми звучи остаряло, колкото и да казвате, че сега всяко трето дете е с това име. Матео ми е префърцунено. Не разбирам модата на традиционни за други държави имена в България. Джеймс, Стивън, Матео, Алессандро и т.н. без родителите да имат никаква връзка с държавите, от които са имената. Винаги ми е било смешно - баба ти Ганка от село Неделкова Гращица тича по улицата и крещи - Жейсъньеее бабее ела тука...

# 21
  • Sofia
Не разбирам модата на традиционни за други държави имена в България. Джеймс, Стивън, Матео, Алессандро и т.н. без родителите да имат никаква връзка с държавите, от които са имената. Винаги ми е било смешно - баба ти Ганка от село Неделкова Гращица тича по улицата и крещи - Жейсъньеее бабее ела тука...
А може и да имат, това няма как да го знаете.
Аз лично не случайно исках Матео, а не Матей (освен че вариантът с й не ми харесваше).

# 22
Не разбирам модата на традиционни за други държави имена в България. Джеймс, Стивън, Матео, Алессандро и т.н. без родителите да имат никаква връзка с държавите, от които са имената.
А може и да имат, това няма как да го знаете.
Не говоря за когато имат, говоря за когато нямат.

# 23
  • Sofia
Да, разбрах.
Но баба Ганка може да тича след Джейсънчо, който си е дошъл в Б-я за лятната ваканция.
Знам как изглежда отстрани, но наистина не знаем какво е положението на семейството, че да реагираме всеки път остро като чуем Джесика и т.н. по площадките.

# 24
  • nowhere
Матей ол дъ уей.

# 25
Не бих сравнявала Матео с Джейсън, Джеймс, Майкъл, Стивън. Матео е по-стегнато и фонетично по-близо до нашия език, което го прави много по-приемливо. Като цяло италианските имена се възприемат много добре в България, точно заради твърдото им звучене, което пък е близко до нашето. Не се наемам с обосновки с лингвистични термини, но така го чувствам, така ми звучи.
А Матеев срещу Джейсънов или Майкълов пък изобщо не подлежи на коментар.

# 26
Да, разбрах.
Но баба Ганка може да тича след Джейсънчо, който си е дошъл в Б-я за лятната ваканция.
Знам как изглежда отстрани, но наистина не знаем какво е положението на семейството, че да реагираме всеки път остро като чуем Джесика и т.н. по площадките.

И това е така, но давам пример - в сайта на асоциацията по художествена гимнастика има списък на всички деца участнички. Доста дълъг при това. На всеки 2-3 имена от сорта на Мария/Александра има по 10 деца Амая, Мирабелла, Ивонна, Тифани, Мелъди, Дева, Рейчъл, Ивиан, Бианка, Леонор - всичко с бг фамилии... Мода е сред българите, не е само до хората, които се прибират за лятната ваканция.
Както и да е де, жената пита за мнение, аз си го дадох - аз не възприемам добре такива имена, което по никакъв начин няма да спре хората да си кръщават така децата и това си е тяхно право.

# 27
  • Най-красивата страна
Матей ми харесва.Звучи мъжествено.

# 28
Матей е българският вариант, по принцип съм за българското. Но не и в този случай, защото Матей не ми харесва. Гласувах за Матео.
Според мен, ще става и за бащино име един ден - Матеов. Нищо му няма, не е по-зле от Матеев.

# 29
  • Банско
Гласувах за Матей, но по принцип съм фен само на български имена. Тези не звучат български.

Общи условия

Активация на акаунт